بازتوانی قلب

مدت زمان مطالعه: 8 دقیقه

بازتوانی قلب؛ یک مرهم عالی برای قلب‌های شکسته!

بعد از حمله قلبی چه کاری باید انجام داد؟ چطور می‌توان سلامت قلب را حفظ و از حمله‌های بعدی جلوگیری کرد؟ با احساس ضعف و ناتوانی بعد از حمله قلبی چطور کنار بیاییم؟ این سوالات، تنها چند نمونه از نگرانی‌های کسانی‌ست که مشکلات قلبی را تجربه می‌کنند. خوشبختانه بازتوانی قلبی راهکاری موثر برای پاسخ به این سوالات و بهبود شرایط پس از حمله قلبی‌ست. اگر این نگرانی‌ها برای شما هم آشنا هستند، در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا با هم مسیر توانبخشی قلبی را بهتر بشناسیم.

بازتوانی قلبی
بازتوانی قلبی چیست؟

بازتوانی قلبی چیست؟

توانبخشی قلبی یک برنامه جامع است که معمولا بعد از انجام عمل جراحی قلب یا سایر درمان‌های قلبی به شما توصیه می‌شود؛ با کمک این برنامه می‌توانید زودتر سلامتی خود را به دست بیاورید.

در توانبخشی قلبی متخصصان مختلفی از جمله متخصصین پزشکی ورزشی در کنار شما هستند و به شما کمک می‌کنند تا هرچه سریع‌تر بهبود پیدا کنید.

این برنامه معمولا سه ماه طول می‌کشد و فارغ از سن، جنس و نوع مشکل قلبی شما، می‌تواند در بهبودی‌تان نقش موثری داشته باشد.

Cardiac rehabilitation involves exercise training, emotional support and education about a heart-healthy lifestyle. Healthy lifestyle habits include eating a nutritious diet, managing weight and quitting smoking.

توانبخشی قلبی شامل آموزش ورزش، حمایت عاطفی و آموزش در مورد شیوه زندگی سالم برای قلب است. عادات سبک‌زندگی سالم شامل خوردن یک رژیم‌غذایی مغذی، مدیریت وزن و ترک سیگار است.

منبع:

mayoclinic.org

چه کسانی به بازتوانی قلبی نیاز دارند؟

افرادی که با شرایط زیر را دارند، بهتر است برای تسریع در روند بهبودی خود، از برنامه‌های توانبخشی قلب کمک بگیرند.

  • افرادی که دچار حمله قلبی شده‌اند.
  • افرادی که با نارسایی قلبی درگیر هستند.
  • افرادی که پیوند قلب یا پیوند قلب و ریه را انجام داده‌اند.
  • افرادی که دریچه قلب خود را تعمیر یا تعویض کرده‌اند.
  • افرادی که از دستگاه کمکی بطنی استفاده می‌کنند.
  • افرادی که پیوند بای‌پس عروق کرونر را داشته‌اند.
  • افرادی که با آنژین پایدار درگیر هستند.
  • افرادی که با بیماری شریان محیطی(PAD) مبارزه می‌کنند.

اگر شما هم با مشکلات قلبی دست‌وپنجه نرم می‌کنید، این روزها به فکر شرکت در یک برنامه توان‌بخشی موثر هستید، می‌توانید برای دریافت مشاوره اختصاصی و رایگان در این زمینه با شماره زیر تماس بگیرید.

02536505064

بازتوانی قلبی معمولا با چه اهدافی انجام می‌شود؟

تمام افرادی که شرایط بالا را دارند، می‌توانند برای بهبود خود از بازتوانی قلبی کمک بگیرند؛ بازتوانی قلبی معمولا برای رسیدن به اهداف زیر انجام می‌شود.

  • قوی‌ترشدن
  • تغذیه بهتر
  • مدیریت وزن
  • مدیریت فشارخون
  • مدیریت لیپید
  • مدیریت دیابت
  • ترک دخانیات
  • مشاوره فعالیت بدنی
بازتوانی قلبی چیست
بازتوانی قلبی معمولا با چه اهدافی انجام می‌شود؟

بازتوانی قلبی چه مراحلی دارد؟

اصولا بازتوانی قلبی در سه فاز زیر انجام می‌شود.

1- فاز اول: فاز بالینی

این فاز، بلافاصله بعد از مشکل قلبی‌ای که برای فرد رخ می‌دهد، در بیمارستان شروع می‌شود. در این مرحله تمرین‌های سبکی انجام شده و تیم مراقبت سعی می‌کند شرایط نامطلوب بیمارستان را برای بیمار بهتر کند؛ همچنین در این مرحله تیم مراقبت روی فعالیت‌های روزمره بیمار تمرکز کرده و به او آموزش می‌دهند تا بتواند استرس بیش‌ازحد زندگی خود را کنترل کند.

معمولا در فاز اول تیم مراقبت اهداف زیر را دنبال می‌کند:

  • مدیریت فوری نیازهای پزشکی بیمار
  • آموزش به بیمار
  • تشویق به فعالیت‌های سبک بدنی

2- فاز دوم: توان‌بخشی قلبی سرپایی

زمانی که بیمار رفته‌رفته ثبات خود را به دست آورده و رو به بهبودی برود، فاز دوم بازتوانی قلب شروع می‌شود. این مرحله برای بیشتر افراد بین 3 تا 6 هفته طول خواهد کشید اما ممکن است برای عده‌ای تا 12 هفته هم ادامه داشته باشد.

در این مرحله یک برنامه دقیق با محوریت بیمار و محدودیت‌های فیزیکی او طراحی می‌شود و تمام تمرکز تیم مراقبت روی آن است که بیمار بتواند استقلال و سبک‌زندگی خود را ارتقا داده و کم‌کم آماده بازگشت به خانه باشد.

معمولا در فاز دوم اهداف زیر دنبال می‌شوند:

  • آموزش تمرین‌های ورزشی مناسب به بیمار
  • اصلاح رفتارهای خطرناک بیمار مثل مصرف دخانیات یا داشتن رژیم‌غذایی غلط
  • حمایت عاطفی از بیمار

3- فاز سوم: مراقبت‌های طولانی‌مدت

در این مرحله خود بیمار نقش کلیدی را ایفا کرده و باید بتواند تغییرات ایجادشده در زندگی‌اش را برای طولانی‌مدت حفظ کند. در فاز سوم باید بیمار در برنامه‌های آموزشی شرکت کرده و تمرین‌های خود را با دقت انجام دهد.

در فاز سوم بازتوانی قلب معمولا تیم مراقبت اهداف زیر را دنبال می‌کند:

  • آموزش و پشتیبانی مستمر
  • نظارت منظم روی شرایط بیمار
توانبخشی قلبی
بازتوانی قلبی چه مزایایی دارد؟

بازتوانی قلبی چه مزایایی دارد؟

بازتوانی قلبی بسیار فراتر از تقویت قلب است و می‌تواند با مزایای دیگری هم همراه باشد. در ادامه درباره این مزایا بیشتر با شما صحبت خواهیم کرد.

1- تقویت بدن

یک برنامه تمرینی منظم و تحت‌نظارت، به شما کمک می‌کند تا بتوانید با کمک آن بدن خود را با خیال‌راحت به چالش کشیده و عضلات خود را بازسازی کنید. ورزش‌هایی که در این دوره به شما آموزش داده می‌شود، می‌تواند:

  • عضلات و استخوان‌های شما را تقویت کند.
  • باعث عملکرد بهتر ریه شما بشود.
  • انجام کارهای روزانه را برای شما آسان‌تر ‌کند.
  • به شما در حفظ وزن سالم کمک کند.
  • باعث تقویت ایمنی بدن شما ‌بشود.

2- کاهش خطر بستری‌شدن در بیمارستان

باور کنید هیچ‌کس نمی‌خواهد وقتش را در بیمارستان بگذراند. تکمیل یک برنامه توان‌بخشی می‌تواند خطر بستری‌شدن در بیمارستان را تا 20 درصد کاهش دهد؛ همچنین تحقیقات نشان داده است که کسانی که دوره بازتوانی قلب را پشت‌سر گذاشته‌اند، در صورت بستری در بیمارستان، طی روزهای کوتاه‌تری مرخص خواهند شد.

3- تسکین علائم

معمولا کسانی که با مشکلات قلبی درگیر بوده‌اند همیشه از درد قفسه سینه، تنگی نفس و خستگی مزمن کلافه‌اند. با کمک توانبخشی قلبی می‌توان این علائم را تا حد زیادی کاهش داد و حال بهتری را تجربه کرد.

4- بهبود کیفیت زندگی

متاسفانه بیماری‌های قلبی قدرت این را دارند که بیمار را از تمام فعالیت‌هایی که قبلا برای او جذاب بوده است، دور کنند. با کمک دوره‌های توانبخشی قلبی می‌توان مجددا با احساس بهتر، بدنی قوی‌تر و اعتمادبه‌نفس بیشتر در تمام فعالیت‌ها حاضر شد؛ توانبخشی قلبی محدودیت‌های فیزیکی و درد بیمار را کاهش داده و در عوض نشاط، انرژی و سلامتی او را افزایش می‌دهد.

5- بهبود خلق‌وخو

توان‌بخشی قلبی می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی روی خلق‌وخو و سلامت روان بیمار تاثیر مثبت بگذارد. در این دوره حمایت و راهنمایی‌هایی که برای بیمار و خانواده او انجام می‌شود، نقش مهمی در بهبود خلق‌وخوی بیمار دارد؛ همچنین ورزش منظم و رژیم‌غذایی مغذی باعث کاهش افسردگی و اضطراب بیمار می‌شود و خب چه چیزی از این بهتر؟!

بازتوانی قلب
آیا بازتوانی قلب خطرناک است؟

آیا بازتوانی قلب خطرناک است؟

در اکثر موارد خیر! این برنامه اگرچه بسیار موثر است امام ممکن است برای بعضی از افراد مناسب نباشد؛ بنابراین قبل از شروع برنامه پزشکان شما را به دقت معاینه کرده و سابقه پزشکی‌تان را کاملا رصد می‌کنند؛ همچنین شما باید برای شروع این برنامه آزمایش‌های زیر را نیز انجام دهید:

  • تصویربرداری از قلب
  • الکتروکاردیوگرام (EKG)
  • آزمایش قند و کلسترول
  • تست استرس

پزشک با بررسی آزمایش‌های بالا می‌تواند تشخیص دهد که آیا شما آمادگی شروع برنامه بازتوانی قلب را دارید یا خیر؛ چراکه به ندرت، بعضی از افراد، ممکن است در حین انجام‌دادن تمرین‌های توان‌بخشی دچار کشیدگی یا رگ‌به‌رگ‌شدن ماهیجه بشوند و برای جلوگیری از بروز این اتفاقات، انجام آزمایش‌های بالا و توجه به توصیه‌های پزشک ضروری‌ست.

جمع‌بندی

به‌طورخلاصه بازتوانی قلبی نقش مهمی در بهبود و بهزیستی افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی دارد؛ این افراد می‌توانند با کمک یک برنامه جامع متناسب با نیازهای‌شان، گام بزرگی در جهت بهبود سلامتی خود بردارند. با ترکیب ورزش، آموزش، اصلاح شیوه زندگی و حمایت عاطفی نه تنها می‌توان بیماری‌های قلبی را بهبود داد بلکه می‌توان جلوی بروز عوارض بعدی مرتبط با آن را گرفت.

اگر شما نیز با مشکلات قلبی دست‌وپنجه نرم می‌کنید و به شرکت در برنامه‌های توانبخشی قلبی اهمیت می‌دهید، می‌توانید برای دریافت وقت مشاوره و ویزیت از طریق شماره زیر با تیم دکتر ونارجی در تماس باشید.

02536505064

دکتر ونارجی که متخصص پزشکی ورزشی هستند، با تمام توان و تجربه خود در کنار شما ایستاده‌اند، تا بتوانید سلامتی خود را مجددا به دست بیاورید.

از شما ممنونیم که تا اینجا همراه ما بوده‌اید؛ اگر درباره بازتوانی قلبی سوال بی‌پاسخی در ذهن شما باقی مانده است، لطفا در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید تا در اسرع‌وقت پاسخگوی شما باشیم.

سوالات متداول

1- چه نوع ورزش‌هایی در برنامه بازتوانی قلب وجود دارد؟

تمرین های توانبخشی قلبی معمولا شامل فعالیت‌های عوازی مثل پیاده‌روی، دوچرخه‌سواری، شنا و همچنین تمرین‌های مقاومتی هستند. البته شدت و نوع ورزش متناسب با شرایط و سطح آمادگی فرد مشخص می‌شود.

2- آیا بیمه‌ها از بازتوانی قلب حمایت می‌کنند؟

این مورد بستگی به بیمه شما دارد اما بسیاری از بیمه‌ها از برنامه‌های توانبخشی قلبی حمایت می‌کنند.

3- رژیم‌غذایی چه نقشی در بازتوانی قلبی دارد؟

رژیم‌غذایی با کمک به مدیریت وزن، کاهش سطح کلسترول و کنترل فشارخون نقش مهمی در توانبخشی قلبی دارد.

برای مطالعه بیشتر شما

Cardiac rehabilitation

Cardiac Rehab

Cardiac Rehabilitation

6 Benefits of Cardiac Rehab: It’s About More Than your Heart

    مقاله چطور بود ؟

    به این مقاله امتیاز بدهید

    میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

    تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

    بدون دیدگاه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *