بیماری های مزمن

بیماری ھای مزمن

از دیابت تا آلزایمر؛ شناخت انواع بیماری های مزمن

آیا می‌دانستید علت اصلی تمام مرگ‌ومیرهای زودرس جهان مربوط به بیماری های مزمن است؟ از دیابت و بیماری‌های قلبی گرفته تا بعضی از انواع سرطان، همه‌چیز مربوط به این قاتلین خاموش است! در کنار تمام پیشرفت‌های علم پزشکی، انواع مختلف بیماری مزمن، همچنان می‌تواند سلامتی و جان افراد را تهدید کند. اگر شما هم نگران این نوع بیماری‌ها هستید، در این مقاله همراه ما باشید تا در ابتدا ببینیم که بیماری مزمن چیست و چه تفاوتی با بیماری حاد دارد و در ادامه ده نوع رایج آن را به شما معرفی کنیم.

بیماری مزمن چیست و چه تفاوتی با بیماری حاد دارد؟

بیماری های مزمن برخلاف بیماری‌های حاد کم‌کم ایجاد می‌شوند و ممکن است تا سال‌های طولانی در بدن فرد باقی بمانند؛ این بیماری‌ها می‌توانند روی سیستم و اندام‌های مختلف بدن تاثیر زیادی بگذارند. در جدول زیر نگاهی کوتاه به تفاوت‌های بیماری مزمن و بیماری حاد داشته‌ایم.

بیماری های مزمن بیماری‌های حاد
بیماری مزمن ممکن است برای سال‌های طولانی ادامه داشته باشد. بیماری‌ حاد ممکن است در عرض چند روز یا چند هفته از بین برود.
بیماری‌ مزمن معمولا به دلایل ژنتیکی، عوامل محیطی و سبک‌زندگی ناسالم مثل مصرف دخانیات و الکل، رژیم‌غذایی نامناسب و ورزش‌نکردن به وجود بیاید. بیماری‌ حاد معمولا به دلایل عفونی مثل باکتری‌ها، ویروس‌ها و قارچ‌ها ایجاد می‌شوند.
در بیماری مزمن معمولا برای کنترل و پیشگیری از عوارض ناشی از آن نیاز به درمان مداوم دارد. بیماری حاد معمولا با مراجعه به پزشک یا بدون مراجعه به پزشک درمان می‌شود.
در بیشتر موارد بیماری های مزمن غیرقابل انتقالند و اطرافیان شخص به بیماری او آلوده نمی‌شوند. از آنجایی که ریشه بیشتر بیماری‌های حاد عفونی‌ست، معمولا قابل انتقالند و اطرافیان شخص ممکن است به بیماری او آلوده شوند.

Data from the World Health Organization show that chronic disease is the major cause of premature death around the world, even in places where infectious disease are rampant. The good news is that through effective behavior change efforts, appropriate medical management, and systematic monitoring to identifying new problems, chronic diseases and their consequences can often be prevented or managed effectively.

داده‌های سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد که بیماری‌های مزمن علت اصلی مرگ و میر زودرس در سراسر جهان هستند، حتی در مکان‌هایی که بیماری‌های عفونی شایع هستند. خبر خوب این است که از طریق تلاش‌های موثر برای تغییر رفتار، مدیریت پزشکی مناسب، و نظارت سیستماتیک برای شناسایی مشکلات جدید، بیماری‌های مزمن و پیامدهای آن اغلب قابل پیشگیری یا مدیریت موثر هستند.

منبع: ABOUT CHRONIC DISEASE

با انواع بیماری های مزمن بیشتر آشنا شوید!

بیماری های مزمن انواع مختلفی دارند و در ادامه شما را با 10 نوع رایج آن بیشتر آشنا خواهیم کرد.

1- آسم و آلرژی

با التهاب و باریک‌شدن مجاری تنفسی، سروکله آسم پیدا می‌شود. این بیماری معمولا با خس‌خس سینه، سرفه و تنگی‌نفس خودش را نشان می‌دهد.

بیماری مزمن چیست
آسم؛ یکی از انواع رایج بیماری های مزمن

2- آلزایمر

یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در بین افراد مسن، آلزایمر است. این بیماری مزمن که از آن به‌عنوان یک اختلال عصبی پیشرونده یاد می‌شود، می‌تواند تاثیر مخربی روی حافظه، عملکرد شناختی و قدرت تفکر افراد داشته باشد.

3- سرطان

سومین بیماری مزمنی که قصد صحبت درباره آن را داریم، سرطان است. این بیماری با رشد و وگسترش بیش‌ازحد سلول‌های غیرطبیعی بدن شروع می‌شود. متاسفانه این بیماری انواع مختلفی دارد که براساس نوع و شدت وخامت آن، درمان‌های مختلفی هم برای آن در نظر گرفته شده است.

4- بیماری‌های قلبی عروقی

بیماری‌های قلبی عروقی معمولا با فشارخون و کلسترول بالا، استعمال دخانیات و چاقی مرتبط هستند و همان‌طور که از نامشان مشخص است می‌توانند تاثیر منفی‌ای روی قلب و عروق برجای بگذارند.

5- کمردرد و سایر دردهای اسکلتی عضلانی

کمردرد و سایر دردهای اسکلتی عضلانی جز رایج‌ترین بیماری های مزمن هستند؛ در این شرایط افراد ممکن است برای ماه‌ها و سال‌ها با کمردرد، گردن‌درد یا درد در سایر مفاصل و عضلات درگیر باشند. اگر شما هم این روزها مشغول مداراکردن با این بیماری مزمن هستید، بهتر است از یک متخصص پزشکی ورزشی برای کنترل و درمان آن کمک بگیرید؛ در همین مورد دکتر ناهید ونارجی که تخصص زیادی در زمینه درمان بیماری‌های اسکلتی عضلانی دارند، آماده خدمت‌رسانی به شما عزیزان هستند. برای دریافت وقت ویزیت و مشاوره می‌توانید از طریق شماره زیر با ما در تماس باشید.

02536505064

6- افسردگی

افرادی که با افسردگی درگیر هستند به‌طور مداوم با احساس غم، بی‌انگیزگی و ناامیدی دست‌وپنجه نرم می‌کنند؛ البته افسردگی علاوه‌بر علائم روحی می‌تواند با علائم فیزیکی‌ای مثل تغییرات اشتها، تغییرات خواب و خستگی مداوم خودش را نشان دهد.

انواع بیماری های مزمن
افسردگی؛ یکی‌دیگر از بیماری های مزمن

7- دیابت

یکی از شناخته‌شده‌ترین بیماری‌های مزمن، دیابت است. این بیماری معمولا به دلیل سطح بالای قندخون ناشی از تولید ناکافی انسولین یا استفاده ناکارآمد از انسولین به وجود می‌آید. دیابت در دو نوع زیر در بین بیماران رواج دارد.

  • دیابت نوع یک: معمولا در دوران کودکی یا نوجوانی خودش را نشان می‌دهد.
  • دیابت نوع دو: معمولا در بزرگسالی و به‌ دلیل چاقی یا سبک‌زندگی غلط به وجود می‌آید.

8- صرع

صرع هم یکی‌دیگر از بیماری‌های مزمن است و با تشنج‌های متناوب خودش را نشان می‌دهد. این بیماری باتوجه به نوع تشنج و قسمت‌های درگیر مغز، علائم مختلفی را از خودش نشان می‌دهد.

9- چاقی

نهمین بیماری مزمن که قصد صحبت درباره آن را داریم، چاقی‌ست. این بیماری که به دلیل تجمع بیش‌ازحد چربی در بدن به وجود می‌آید، معمولا بیماری‌های دیگری مثل درد در مفاصل، دیابت و بیماری‌های قلبی عروقی را به وجود می‌آورد. برای پیشگیری، کنترل و درمان این بیماری باید از سبک‌زندگی درست، رژیم‌غذایی سالم و ورزش منظم کمک گرفت.

10- فشارخون بالا

فشارخون بالا هم به‌عنوان یک بیماری مزمن جدی در نظر گرفته می‌شود. این بیماری در مراحل اولیه علائمی از خود نشان نمی‌دهد اما اگر به موقع کنترل و درمان نشود، می‌تواند تاثیر زمینه‌ساز بیماری‌های جدی دیگری مثل بیماری‌های قلبی عروقی، سکته مغزی، بیماری‌های کلیوی و… باشد.

بیماری مزمن چیست
وقتی صحبت از بیماری های مزمن می‌شود، نباید فشارخون بالا را از یاد ببریم.

جمع‌بندی

در این مقاله با شما درباره بیماری های مزمن صحبت کردیم. این بیماری‌ها می‌توانند یک چالش بزرگ برای سلامت جهانی باشند و علاوه‌بر وضعیت جسمی، کیفیت و رفاه زندگی فرد را هم تحت‌تاثیر قرار دهند؛ با این حال می‌توان با افزایش آگاهی در بین مردم، تشخیص به موقع و تلاش برای پیشگیری و کنترل این بیماری‌ها، تاثیر آن‌ها را بر زندگی فرد تا حد زیادی کم کرد.

از شما ممنونیم که تا به اینجا همراه ما بودید؛ چنانچه سوال بی‌پاسخی درباره بیماری های مزمن در ذهن شما باقی مانده است، لطفا در قسمت کامنت با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

سوالات متداول

1- چطور می‌توان از بیماری های مزمن پیشگیری کرد؟

با انجام کارهایی مثل خوردن غذاهای سالم، ورزش منظم، دوری از مصرف الکل و دخانیات، داشتن خواب کافی، مدیریت استرس و انجام به‌موقع واکسیناسیون و غربالگری می‌توان تا حدودی از بروز بیماری‌های مزمن پیشگیری کرد.

2- بیماری مزمن چه علائمی دارد؟

علائم بیماری‌های مختلف با توجه به شرایط آن متفاوت است؛ به‌طورکلی بعضی از بیماری‌ها خودشان را با علائمی مثل درد، خستگی، تنگی‌نفس، تورم، ضعف، تغییر در وزن، تغییر در اشتها و ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزانه نشان می‌دهند؛ البته بعضی از بیماری‌های مزمن خاموش هستند و تنها با معاینات و غربالگری‌های منظم تشخیص داده می‌شوند.

3- آیا بیماری های مزمن قابل درمان هستند؟

بعضی از انواع این بیماری‌ها با تغییر سبک‌زندگی و مداخلات پزشکی قابل درمان هستند، اما متاسفانه اکثر بیماری های مزمن درمان کاملی ندارند و تنها می‌توان با انجام برنامه‌های درمانی تاثیر آن‌ها روی سلامتی را به حداقل رساند.

برای مطالعه بیشتر شما

Chronic illness

Living with a chronic illness – reaching out to others