گرفتگی عضلات کمر

گرفتگی عضلات کمر

علت‌های گرفتگی عضلات کمر و راه‌های درمان آن

آیا تا به‌ حال شده‌است پس از یک روز کار سنگین دچار دردی ناگهانی در کمر خود شوید؟ خیلی از ما حتما تابه‌حال گرفتگی عضلات کمر را تجربه کرده‌ایم. دردی شدید و طاقت‌فرسا که تحمل آن بسیار سخت است. شما به محضی که دچار این درد شدید باید به‌دنبال راهی برای درمان باشید. راه‌های مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد که البته مراجعه به یک پزشک راهی منطقی می‌توانید باشد. بهتر است گرفتگی عضلات کمر را جدی بگیرید و به‌سادگی از کنار آن عبور نکنید. این بیماری علاوه براین‌که دردی شدید با خود دارد می‌تواند نشانه یک خطر دیگر باشد. در ادامه همراه ما باشید تا با اسپاسم عضلانی کمر بیشتر آشنا شده و راه‌های درمان آن را بشناسید.

گرفتگی عضلات کمر یا اسپاسم کمر چست؟

گرفتگی عضلات کمر به کشیده‌شدن یا سفت‌شدن ماهیچه‌ها می‌گویند که باعث بروز دردی شدید و سریع می‌شود. در واقع این گرفتگی عضلات که بیشتر در پایین کمر رخ می‌دهد، بر اعصاب نزدیک نخاع هم تاثیر می‌گذارد. این درد حتی متواند به پا‌ها هم سرایت کرده و مانع خم شدن یا نشستن شود.

گرفتگی عضلات کمر که به گره‌خوردن عضلات هم مشهور است دو نوع دارد:

  • اسپاسم حاد: این نوع گرفتگی عضلات کمر به دلیل انجام یک فعالیت سنگین رخ می‌دهد و فشار زیادی به ماهیچه‌های کمر وارد می‌کند. فرد یک درد زیاد و ناگهانی را تجربه کرده، به طوری‌که انجام فعالیت‌های ساده برایش دشوار است.
  • اسپاسم مزمن: بر عکس اسپاسم حاد، در این نوع گرفتگی عضلات کمر، فرد درد کمتری تجربه می‌کند ولی درد منظم بوده و کم‌کم افزایش پیدا می‌کند.

اسپاسم کمر چه علائمی دارد؟

معمولا گرفتگی کمر با نشانه‌های زیر خودش را نشان می‌دهد.

  • درد شدید و ناگهانی در پشت کمر
  • احساس کشیدگی در ماهچه‌های کمر
  • ناتوانی در خم‌کردن ستون‌فقرات
  • ضعف در پاها و لگن
  • کاهش دامنه حرکتی
  • ضعف در ایستادن
اسپاسم کمر
ممکن است در هر ناحیه از کمر دچار اسپاسم کمرشوید.

علت گرفتگی عضلات کمر چیست؟

از مهم ترین علل این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1- کشیدگی یا انقباض ماهیچه‌ها

کشیده‌شدن یا گرفتگی ماهیچه‌ها، به دلیل فشار زیادی است که به آنها وارد می‌شود. این فشار می‌تواند به‌دلیل ورزش‌کردن، بلند‌کردن جسم سنگین، حرکت ناگهانی و قوز کمر باشد. این فشار زیاد می‌تواند به عصب‌ها، تاندون‌ها و ماهیچه ها آسیب وارد کند.

2- سندروم مفصل فاست ستون فقرات

ستون فقرات شامل 24 مهره است که مابین این مهره‌ها مفصل فاست وجود دارد. اگر مفصل فاست ساییده شود، پس دیگر مهره‌ها نمی‌توانند به راحتی روی‌هم بلغزند و به‌همین‌دلیل آن‌ها آسیب می‌بینند. همین امر باعث تحریک عصب‌ها شده و باعث بروز درد شدیدی می‌شود.

3- ضعیف بودن عضلات پشت کمر

اگر شما از آن دسته افراد هستید که کمبود ویتامین و کلسیم زیادی دارید و از ورزش کردن اصولی فراری هستید، پس عضلات ضعیفی دارید و با وارد شدن کمترین فشار به این عضلات، به راحتی دچار اسپاسم در کمر می‌شوید.

4- پارگی دیسک

دیسک‌ها یکی‌دیگر از اعضایی هستند‌ که بین مهره‌ها قرار دارند. نقش دیسک‌ها کمک به حرکت مهره‌ها است. در واقع ساختار دیسک‌ها به این صورت است که یک لایه نرم ژلاتینی، توسط یک غضروف احاطه شده است. حال اگر غضروف‌ها پاره شوند و بافت ژلاتینی بیرون بزند، پارگی دیسک رخ می‌دهد. پارگی دیسک فشار زیادی به عضلات اطراف خود می‌آورد و همین باعث گرفتگی عضلات کمر‌ می‌شود.

5- آرتوروز

آرتروز نوعی بیماری غیر التهابی است که باعث تخریب مفاصل و استخوان‌ها می‌شود. این بیماری باعث درد و سفتی مفاصل می‌شود؛ علت به وجودآمدن آرتوروز کمر می‌تواند به‌دلیل ساییدگی یا آسیب‌دیدگی به مهره‌های ستون فقرات باشد و به همین دلیل باعث ایجاد درد در عضلات و اعصاب کمر می‌شود.

6- تنگی کانال نخاعی

اگر فضای بین ستون فقرات کاهش‌یابد و باریک شود، تنگی کانال نخاعی رخ می‌دهد. همین امر باعث می‌شود فضا برای نخاع و اعصاب متصل به آن کم شده و به نخاع فشار وارد شود. این فشار موجب دردی شدید، در کمر می‌شود.

7- رگ به رگ شدن کمر

به فشار زیادی که به رباط‌ها و عضلات بر اثر حرکت ناگهانی یا خم‌کردن کمر اتفاق می‌افتد، رگ به رگ شدن کمر می‌گویند. این فشار می‌تواند باعث پارگی رباط‌ها شود.

از دیگر دلایلی که موجب این بیماری می‌شود، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شکستگی استخوان
  • آسیب به عصب سیاتیک
  • استرس
  • انحنای ستون فقرات
  • تومور نخاعی
  • عدم وجود الکترولیت
  • بارداری
درمان اسپاسم عضلانی کمر
گاهی درد این نوع گرفتگی عضلات کمر، بسیار زیاد است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟

از آن‌جایی که گرفتگی عضلات کمر گاهی می‌تواند خطرناک باشد و باعث بروز مشکلات حاد شود، پس شما باید بدانید چه زمانی قبل از وخیم ترشدن اوضاع به پزشک مراجعه کنید. اگر یکی از نشانه‌های زیر را داشتید حتما موضوع را جدی بگیرید و از یک پزشک کمک بگیرید.

  • درد بسیار شدید
  • تداوم درد پس از گذشت چهارده روز
  • داشتن حالت تهوع، دل‌درد، عرق‌کردن زیاد، ضعف‌ بدنی و تب
  • بی حسی در لگن، ران و مقعد
  • اسپاسم به دلیل ضربه به کمر
  • بی‌اختیاری ادرار
  • کاهش وزن شدید
  • ابتلا به بیماری‌های خاص مثل: سرطان، پوکی استخوان و…

پزشکی که شما برای درمان انتخاب می‌کنید، باید یک متخصص حرفه‌ای و کار‌بلد باشد که در کارنامه خود سابقه درمان انواع اسپاسم عضلانی کمر را داشته باشد. امروزه تخصص‌های بسیاری برای درمان بیماری‌های اسکلتی عضلانی وجود دارد که یکی از آنها تخصص پزشکی ورزشی است.

متخصص پزشکی ورزشی می‌تواند به شما در بهبود درد‌های اسکلتی و عضلانی کمک کرده و حتی برای شما رژیم غذایی مناسب و نسخه ورزشی یا دارویی تجویز کند.

دکتر ناهید ونارجی متخصص پزشکی ورزشی، با سال‌ها تجربه کاری در زمینه بیماری‌های اسکلتی و عضلانی ، می‌توانند در درمان اسپاسم کمر و رفع گرفتگی عضلات کمر به شما کمک کنند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره با شماره زیر تماس بگیرید.

02536505064

درمان گرفتگی عضلات پشت کمر
راه‌های درمان این بیماری چیست؟

راه‌های درمان اسپاسم کمر

راه‌های زیادی برای درمان گرفتگی عضلات پشت کمر وجود دارد. هر کدام از این درمان‌ها، روی هر فرد متفاوت می‌باشد. البته شما باید با توجه به شدت درد خود، شرایط بدن و سابقه بیماری درمان شوید. توصیه ما به شما این است اگر مشکل شما جدی‌ست، هر راه درمانی را انتخاب نکنید، شاید آن روش نه‌تنها باعث بهبودی نشود، بلکه وضعیت شما را وخیم‌تر کند.

اولین کاری که می‌توانید برای درمان اسپاسم عضلانی کمر انجام بدهید، استفاده از شیوه‌های درمان خانگی است. افراد وقتی به بیماری مبتلا می‌شوند، ابتدا سعی می‌کنند بیماری خود را در خانه درمان کنند. شاید راه‌های درمان خانگی روی اسپاسم کمر نیز موثر باشد.

1- استراحت

اولین و بهترین کاری که باید انجام دهید، استراحت کافی است. بسته به نوع درد و آسیبی که دیده‌اید، مدت زمان استراحت شما می‌تواند متفاوت باشد. شاید شما به دو روز یا یک ماه استراحت نیاز داشته باشید. سعی کنید در طول مدتی که استراحت می‌کنید نفس‌های عمیق بکشیده. برای اینکه استراحت شما روی درمان اسپاسم عضلانی کمر موثر باشد، از انجام حرکات خطرناکی مثل خم‌شدن، پریدن، ناگهانی نشستن و ایستادن پرهیز کنید.

2- ماساژ درمانی

ماساژ درمانی برای تسکین درد بسیار خوب است، زیرا باعث کاهش التهاب عصب‌ها، باز شدن ماهیچه‌ها و گردش بهتر خون در ناحیه درد می‌شود. بهتر است از فردی که در این شیوه مهارت دارد کمک بخواهید. ماساژ به صورت فشار و حرکات نرم دورانی روی ناحیه درد است. این کار می‌تواند کمی همراه با درد باشد ولی اگر درد آن خیلی زیاد بود آن را متوقف کنید. این نکته را فراموش نکنید اگر گرفتگی عضلات کمر شما به دلیل بیماری مثل دیسک کمر است از ماساژ درمانی پرهیز کنید.

شیوه‌های زیادی برای ماساژ وجود دارد که یکی از آنها ماساژ سوئدی است. در این روش استفاده از فشار موجب انعطاف‌پذیری ماهیچه‌ها می‌شود. البته می‌توانید از روش‌های دیگر ماساژ مثل: ماساژ شیاتسو، نقاط ماشه‌ای و سنگ داغ استفاده کنید.

درمان اسپاسم کمر
ماساژ درمانی هم می‌تواند برای گرفتگی عضلات کمر موثر باشد.

3- روغن درمانی

روغن درمانی یک روش سنتی برای التیام درد است. روغن‌های گیاهی عصاره‌هایی هستند که از گیاهان به دست آمده و خواص درمانی دارند. برای تسکین درد می‌‌توان این روغن‌ها را به نواحی درگیر مالید. از جمله روغن‌های گیاهی معروف برای التیام درد گرفتگی عضلات کمر می‌توان روغن زیتون، روغن خشخاش، روغن نعناع، روغن رزماری، روغن نارگیل، روغن بادام تلخ، روغن شتر‌مرغ و روغن سیاه‌دانه را نام برد.

4- مصرف قرص

برای کاهش درد و التیام مصرف قرص می‌تواند مفید باشد. البته برای درمان، پزشک باید برای شما دارو تجویز کند. گاهی برای باز شدن عضلات از تزریق دارو هم استفاده می‌شود. البته پزشک باید دارو‌های تزریقی را تجویز کند. اورفنادرین، کلونیدین، کاریزوپرودول، کلرزوکسازون، سیکلوبنزاپرین، متاکسالون، متوکاربامول از جمله این قرص‌ها‌ست. البته این قرص‌ها بعضی مسکن و بعضی دیگر بازکننده عضلات کمر هستند.

بعضی از این قرص‌ها، بدون تجویز پزشک به فروش نمی‌رسند. هر کدام از این قرص‌ها عوارضی دارند، که حتما قبل از مصرف باید بدانید. مثلا مصرف قرص سیکلوبنزاپرین برای افرادی که بیماری‌های قلبی دارند ممنوع است. توصیه ما این است بدون تجویز پزشک دارو درمانی نکنید، چون می‌تواند عوارض خطرناکی داشته باشد.

همچنین برای کاهش درد و التهاب ممکن است برای شما کوتیزون یا اوزون تجویز شود. تزریق کورتیزون باعث کاهش و توقف درد می‌شود. تزریق اوزون که مخلوطی از اکسیژن و اوزون هست باعث کاهش التهاب عضلات می‌شود.

5- کمپرس سرد

شما می‌توانید برای تسکین درد از کمپرس سرد استفاده کنید. البته این کمپرس بیشتر برای افرادی که جراحت دارند، استفاده می‌شود. به دلیل افزایش جریان خون تورم عضلات بیشتر می‌شود. شما می‌توانید از یک کیسه یخ به عنوان کمپرس استفاده کنید. بهتر است هر دو ساعت یک‌بار، پانزده دقیقه از کمپرس سرد استفاده کنید. در روز‌های بعد بهتر است در روزهای بعد بهتر است ابتدا از کمپرس گرم و سپس کمپرس سرد استفاده کنید.

6- کمپرس گرم

برای رفع کشیدگی عضلات، کاهش التهاب عصب‌ها و باز‌شدن ماهیچه‌ها می‌توانید از کمپرس گرم استفاده کنید. گرما باعث التیام درد می‌شود. اگر در خانه کیسه‌ آب گرم یا پد گرم‌کننده ندارید، می‌توانید از یک حوله که درون آب گرم قرار گرفته است، استفاده کنید و حوله را بر روی ناحیه درد بگذارید. حوله گرم‌شده را به مدت پانزده دقیقه، دو ساعت یک بار بر محل درد قرار دهید. همچنین شما می‌توانید از دوش آب گرم استفاده کنید. اگر گرما باعث می‌شود درد شما بیشتر شود، این روش را متوقف کنید.

7- مالیدن پماد

یکی دیگر از راه‌های خلاصی از درد، استفاده از پماد‌های ضد درد موضعی برای رفع گرفتگی است. این پماد‌ها با تاثیر بر نواحی درد، فشار را کاهش داده و موجب التیام می‌شود. از جمله این پماد‌ها و ژل‌ها که می‌توانید استفاده کنید: متیل سالیسیلات، کپسایسن و منتول است.

8- ورزش درمانی

بعضی‌ها فکر می‌کنند چون دچار گرفتگی در کمر شده‌‌اند، پس دیگر نباید از جایشان تکان خورده و ورزش کنند. ورزش‌های کششی سبک می‌تواند، یک درمان موثر برای شما باشد که کشیدگی عضلات را رفع می‌کند. البته ورزش مناسب هر شخصی با توجه به نوع گرفتگی نیست و بهتر است با یک پزشک برای انجام حرکات ورزشی مناسب مشورت کنید. مثلا متخصص پزشکی ورزشی می‌تواند به شما کمک کند. شما می‌توانید برای درمان گرفتگی عضلات پشت کمر، حرکات کششی زیر را انجام دهید.

  • لیفت لگن
  • ژست گربه و گاو
  • ژست کودک
  • یوگا
  • پل

البته این ورزش‌ها برای پیشگیری و تقویت عضلات کمر بسیار موثر است. اگر ورزش‌کردن درد شما را بیشتر می‌کند، انجام آن را متوقف کنید.

9- طب سوزنی

طب سوزنی یک روش درمانی باستانی از آسیای شرقی است. امروزه این نوع درمان در سرتاسر جهان ارائه می‌شود. از این روش برای بازگشت تعادل انرژی استفاده می‌کنند. در واقع اگر این تعادل بهم بخورد موجب درد و بیماری می‌شود. نقاط حساسی در بدن وجود دارد، که با زدن سوزن به آن‌ها این انرژی باز می‌گردد. در نتیجه گرفتگی عضلات بر‌طرف می‌شود.

گرفتگی عضلات کمر
طب سوزنی یک روش باستانی برای درمان گرفتگی عضلات کمر است.

10- مراجعه به پزشک

برای این که یک درمان قطعی داشته باشید و خیالتان را راحت کنید، مراجعه به پزشک بهترین گزینه است. پزشک با توجه به تخصص خود می‌تواند تشخیص دهد، علت درد شما چیست و کدام عضلات درگیر هستند. همچنین پزشک می‌تواند برای شما مشخص کند، چه دارو یا پمادی مصرف کنید و چه حرکات ورزشی انجام دهید. در واقع ابتدا پزشک نوع و شدت بیماری را تشخیص داده و آن را با روش مناسب درمان می‌کند.

برای درمان بیماری‌ها اسکلتی و عضلانی تخصص‌های زیادی وجود دارند. یکی از تخصص‌هایی که می‌تواند درمانی موثر برای شما ارائه کند، تخصص پزشکی ورزشی است. این تخصص با تمرکز بر درد‌های اسکلتی عضلانی آن‌ها را رفع کرده و گرفتگی عضلات را بهبود می‌بخشد.

دکتر ناهید ونارجی با تجربه سال‌ها درمان بیماری‌های اسکلتی عضلانی، می‌توانند باعث بهبود بیماری شما شوند.

برای ارتباط و مشاوره با دکتر ونارجی با شماره زیر تماس بگیرید.

02536505064

اسپاسم کمر
این پزشک است که می‌تواند اسپاسم کمر را تشخیص بدهد.

بهترین شیوه درمان کدام است؟

شیوه درمانی مناسب است که تاثیر داشته باشد و شما را از درد رها کند. با توجه به این مسئله که کمر، عضو مهم و حساسی است. نخاع و عصب‌های متصل به آن، ستون فقرات و عضلات از عضو‌های مهم کمر هستند. کوچک‌ترین آسیب به این عضو‌ها، می‌تواند درد‌های زیاد و آسیب‌های جبران ‌نا‌پذیر داشته باشد. پس روش درمانی را انتخاب کنید، که مطمئن باشد. بهترین و مطمئن‌ترین روش، مراجعه به پزشک است. چون پزشک، بیماری و نوع آن را به خوبی تشخیص داده و مناسب‌ترین درمان را به کار می‌گیرد. البته در انتخاب پزشک بسیار دقت کرده و از مهارت، تجربه آن پزشک اطمینان حاصل کنید.

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است.

حتما این جمله را شنیده‌اید که پیشگیری بهتر از درمان است. البته که بهتر است چون نه درد دارد و نه هزینه زیاد. پس اگر حال شما پس از بیماری بهبود یافت، روش‌های پیشگیری را شروع کرده تا دوباره دچار این چنین درد‌هایی نشوید.

درمان اسپاسم عضلانی کمر
سبک زندگی سالم بهترین راه‌حل است
  • مصرف مواد مغذی

اگر می‌خواهید دیگر دچار اسپاسم نشوید، مصرف کلسیم، پتاسیم و انواع ویتامین به خصوص ویتامین را در اولویت قرار دهید. کاهش این مواد به خصوص ویتامینB، باعث گرفتگی عضلات شما می‌شود. شما می‌توانید با مصرف میوه‌هایی مثل موز و حبوباتی مثل عدس کمبود این مواد مغذی را جبران کنید.

  • به اندازه آب بنوشید

مصرف آب همیشه برای سلامتی بدن مفید بوده است. در واقع می‌توان گفت کم‌آبی یکی از دلایل گرفتگی عضلات است. همچنین کم‌آبی موجب، از دست دادن الکترولیت در بدن می‌شود. بهتر است روزانه هشت لیوان آب مصرف کنید.

  • ورزش کنید

اگر می‌خواهید عضلات محکم داشته باشید که به راحتی کشیده نشود و نگیرد، پس ورزش را در سبک زندگی خود قرار دهید. ورزش باعث می‌شود عضلات شما تقویت شده و همیشه در یک حالت دائمی نباشد. پس برای دوری از بیماری‌های اسکلتی-عضلانی، ورزش را دوست همیشگی خود بدانید.

  • دخانیات مصرف نکنید!

یکی از دشمنان اصلی سلامتی، دخانیات است. مصرف دخانیات باعث می‌شود در گردش خون اختلال ایجاد شده و کاهش یابد. همین اختلال موجب گرفتگی و اسپاسم بدن می‌شود.. پس بهتر است برای سلامتی خودتان هم که شده مصرف دخانیات را کنار بگذارید.

  • اصلاح سبک زندگی

این نکته مهم است که با بدن خود چه رفتاری دارید. نکاتی کوچک ولی موثر در سبک زندگی ما وجود دارند که می‌توانند از بسیاری از بیماری‌ها جلوگیری کنند. مثلا: سعی کنید درست بشینید و تکیه بدهید. هنگام بلند کردن بار خم نشوید. از بالش و تشک استاندارد استفاده کنید.

درمان گرفتگی عضلات پشت کمر
شیوه صحیح برداشتن اجسام و نشستن

نتیجه گیری

اسپاسم کمر به انقباض غیرارادی عضلات کمر می‌گویند که با درد شدیدی همراه است. این مشکل به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. فشار بر عضلات از عمده این دلایل است. برای درمان این بیماری، باید کمی تامل و صبر داشت تا درمان نتیجه بدهد. حتما پس از بهبود، باید روش‌های پیشگیری را آغاز کنید تا عضلاتی سالم داشته باشید و دچار این مشکلات نشوید.

دکتر ناهید ونارجی با ‌سال‌ها تجربه در درمان بیماری اسکلتی و عضلانی می‌توانند در درمان این بیماری به شما کمک کنند. برای راهنمایی بیشتر می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

02536505064

شما چطور؟ تا به حال دچار اسپاسم کمر شده‌اید؟ برای درمان از چه روشی استفاده کردید؟ شما می‌توانید نظرات خودتان را با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

اسپاسم در کمر خطرناک است؟

خیر ولی اگر علائم زیر را، داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.

تداوم درد پس از گذشت چهارده روز، داشتن حالت تهوع، دل‌درد، عرق‌کردن زیاد، ضعف‌ بدنی، تب، بی حسی در لگن، ران، مقعد، اسپاسم به دلیل ضربه به کمر، بی‌اختیاری ادرار و کاهش وزن شدید

بارداری می‌تواند باعث گرفتگی عضلات کمر شود؟

 به دلیل افزایش وزن این مشکل می‌تواند رخ دهد.

چگونه فرق گرفتگی عضلات کمر با بیماری‌های دیگری مثل دیسک کمر را تشخیص دهیم؟

بیماری‌های جدی مثل دیسک کمر با درد‌های شدید‌تر و علائم واضح تر همراه هستند. البته تنها پزشک می‌تواند بیماری را تشخیص دهد و تنها راه درست تشخیص، مراجعه به پزشک است.