آرتروز گردن؛ یک عارضه‌ی دردآور

آرتروز گردن

مدت‌ها بود از درد گردن رنج می‌بردم. هر شب قبل از خواب آن را ماساژ می‌دادم و کمی دردش تسکین پیدا می‌کرد. روزی در محل کارم گردنم آنقدر درد گرفت که دیگر توان ادامه‌ی کار نداشتم و مجبور به گرفتن مرخصی شدم. چند روزی را در خانه استراحت کردم. در اینترنت علت درد گردنم را جستجو کردم و به این نتیجه رسیدم که به آرتروز گردن دچار شده‌ام.

تمام علائم آرتروز گردن را داشتم و باید هر چه زودتر به یک پزشک خوب و کاربلد مراجعه می‌کردم تا خودم را درمان کرده و از این درد رهایی پیدا کنم. اگر شما هم گردن درد دارید ولی علت آن را نمی‌دانید و یا این موضوع را کوچک میشمارید؛ خوب است بدانید که سلامت جسمی از هر چیزی مهم‌تر است و قبل از اینکه یک عارضه‌ی کوچک به مشکلی بزرگ تبدیل شود بهتر است از آن پیشگیری کنیم.

در این مقاله به علائم آرتروز گردن، خطرات آرتروز گردن یا تشخیص آرتروز گردن و حتی اینکه آرتروز گردن چیست و چگونه به‌وجود می‌آید پرداخته‌ایم. با قرار دادن زمان اندکی و مطالعه‌ی این مقاله‌ی کوتاه به هرآنچه لازم است درباره‌ی این عارضه بدانید خواهید رسید. در ادامه با ما همراه باشید.

آرتروز گردن چیست و چگونه به‌وجود می‌آید؟

آرتروز گردن یا استئوآرتریت یک نوع عارضه است که در طی آن دیسک، استخوان و مفاصل گردن دچار تغییر می‌شوند. علت آن می‌تواند در اثر فرسایش بدن و افزایش سن باشد؛ زیرا با بالا رفتن سن، دیسک‌های ستون فقرات گردن فرسوده می‌شوند و با از دست دادن مایعات خود، خشک می‌شوند. این عارضه معمولا در افراد سالخورده به چشم می‌آید.

این عارضه در بیشتر مواقع باعث گرفتگی و درد گردن می‌شود، البته یک عارضه‎ی پیش‌رونده نیست؛ ولی با جراحی می‌توان از درد آن کاست.

تحمل درد و گرفتگی گردن
تحمل درد و گرفتگی گردن

در صورتی‌که کانال نخاعی و یا ریشه‌های عصبی تحت فشار باشند باعث دائمی شدن آسیب و این عارضه می‌شود. بیشتر از 85 درصد افرادی که سنشان بالای شصت سال است به این عارضه دچار هستند حتی گاهی این مشکل بدون علائم و یا با درد و سفتی است.

در برخی موارد داشتن آرتروز باعث می‌شود تا به نخاع فشار وارد شود که در این صورت عارضه‌ی جدیدی به نام میلوباتی گردن بوجود می‌آید.

همچنین عارضه‌ی دیگری که ممکن است با آرتروز گزدن بوجود بیاید رادیکولوپاتی است که در آن خارهای استخوانی فشار را روی ریشه‌های عصبی خارج‌شونده از ستون فقرات می‌آورند.

بررسی علائم و نشانه‌های آرتروز گردن

همانطور که می‌دانید هر عارضه‌ای دارای یک سری علائم و نشانه‌ها است که با داشتن آن‌ها می‌توان تا حدودی فهمید که به آن بیماری دچار هستیم یا خیر. در این قسمت علائمی که نشان‌دهنده‌ی داشتن آرتروز است را آورده‌ایم. این نشانه‌ها عبارتند از:

  • درد گردن
  • گرفتگی گردن
  • ناتوان بودن در چرخاندن سر
  • ناتوانی در خم کردن گردن
  • احساس درد در شانه و بازوها
  • صدای سائیدگی و یا احساس آن در هنگام چرخاندن گردن
  • علائم این عارضه در اوایل و اواخر روز شدت بیشتری دارد که گاهی با استراحت کردن برطرف می‌شود.

اگر این علائم را داشتید هرگز غفلت نکنید و حتما به یک پزشک با تجربه مراجعه کنید.

از کجا بدانیم به آرتروز گردن دچار شده‌ایم؟

برای تشخیص آرتروز گردن عموما پزشک با پرسیدن سوالاتی حول علائمی که آرتروز دارد و دیدن سوابق پزشکی شروع می‌کند و سپس معاینه فیزیکی از گردن و پشت و شانه‌ها انجام می‌دهد. همچنین انعکاس و قدرت دست و بازو را بررسی می‌کند.

برخی ازمایشات نیز برای تشخیص این عارضه انجام می‌شود؛ نظیر عکس‌برداری‌های پزشکی از جمله سی‌تی اسکن، اشعه ایکس، اسکن ام‌آر‌آی و… . گاهی رجوع به یک متخصص مغز و اعصاب هم توصیه می‌شود.

در برخی موارد پزشکان از آمپول‌های تشخیصی و آزمایش الکترودیاگنوستیک( آزمایش هدایت عصبی و آزمایش الکترومیوگرافی) برای تشخیص این بیماری بهره می‌برند.

تشخیص آرتروز گردن و درمان آن
تشخیص آرتروز گردن و درمان آن

بهترین راه‌های درمان آرتروز گردن کدامند؟

حال با فهمیدن علائم این عارضه باید بدانیم که راه و روش درمان  آرتروز گردن چیست و لازم است چه کارهایی برای کم شدن درد این عارضه انجام بدهیم.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی اولین راه درمانی است که توصیه می‌شود. کشیدن گردن و تقویت عضلات ضعیف شده مفید است. برنامه‌های فیزیوتراپی متنوع هستند و معمولا بین پنج تا ده هفته طول می‌کشد که هر هفته دو تا سه جلسه است.

گردنبند طبی

گردنبندهای طبی نیز باعث استراحت عضلات گردن می‌شود. البته استفاده‌ی آن‌ها باید محدود باشد که باعث ضعیف شدن عضلات گردن نگردد.

دارو

داروها هم در درمان آرتروز تاثیرگذارند. در فاز اول معمولا چند دارو را بطور همزمان تجویز می‌کنند تا درد و التهاب برطرف شود. داروهایی نظیر

داروهای شل‌کننده عضلانی مانند سیلکوبنزاپرین و کاریزوپرودول گاهی برای اسپاسم دردناک عضلانی تجویز می‌شود.

همچنین داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایپوبروفن و ناپروکسن و استمامینوفن که در درمان درد و التهاب کاربرد دارند تجویز می‌شوند. برخی‌ها منع مصرف چنین داروهایی را دارند که در این صورت داروی مسکن دیگری تجویز می‌شود. توجه داشته باشید که تمامی داروهای ذکر شده باید توسط پزشک تجویز شده باشد.

کیسه اب گرم و سرد

در برخی موارد ماساژ، کیسه آب گرم و کیسه آب سرد هم از علائم آرتروز می‌‎کاهد.

تزریقات

تزریق برخی استروئیدها هم در کوتاه مدت درد آرتروز را کم می‌کند مانند تزریق بلوک اپیدورال گردنی که در طی آن استروئید و داروی بی‌حسی درون فضای بین نخاع و پوشش آن تزریق می‌شود. این روش معمولا برای دردهای ناشی از بیرون‌زدگی دیسک گردن انجام می‌شود.

در مورد دیگری داروی بی‌حسی و استروئید درون کپسول مفصل فاست تزریق می‌گردد.

همچنین برای تشخیص و درمان مفاصل دردناک از روش بلوک شاخه‌ی میانی با امواج رادیویی استفاده می‌شود به این صورت که ابتدا عصب مربوط به مفسل فاست را با یک داروی بی‌حسی بلوک می‌کنند. سپس اگر درد از بین رفت پس پزشک منشا اصلی درد را تشخیص داده و بهتر است عصب را بطور دائم بلوک کند جوریکه با امواج رادیویی آسیبی به عصب وارد نشود.

قبل از اینکه عارضه‌ای بدتر شود باید آن را درمان کرد
قبل از اینکه عارضه‌ای بدتر شود باید آن را درمان کرد

جراحی کردن

تنها در مواقع نادر برای درمان این عارضه به عمل روی می‌آورند. هدف اصلی عمل این است که عامل واردکننده‌ی فشار روی نخاع و ریشه عصبی را بردارند. در طی عمل می‌توان به کمک پروتز یا فیوژن مهره‌ها و ستون فقرات را ثابت نگه‌دارند. درواقع زمانی جراحی انجام می‌شود که عملکرد فرد دچار اختلال شده‌باشد.

ورزش

بعضی از ورزش‌ها نیز به حرکت بهتر و تقویت عضلات گردن بسیار کمک می‌کنند؛ از جمله چرخش سر، بالا و پایین کردن گردن، چرخش گردن، چرخاندن شانه و کشش گردن که اغلب این حرکات توسط فیزیوتراپیست توصیه می‌شود و بهتر است با توصیه‌ی او، این حرکات را انجام دهید.

تمامی مواردی که در بالا ذکر شد باید توسط پزشک تجویز شده باشد و هرگز در منزل خود درمانی نکنید. گاهی با انجام برخی کارها درد را تشدید کرده و ان را تا ابد همراه خواهید داشت.

ناگفته‌هایی درباره پیشگیری از ابتلا به عارضه‌ی گردن

دلیل اصلی آرتروز قرار گرفتن گردن در وضعیتی نامناسب و به مدت زمان زیاد است. بنابراین بهترین کار جهت پیشگیری از این عارضه اصلاح سبک زندگی است مانند اصلاح در نشستن، کار با موبایل و کامپیوتر و… .

به حالت قوز کرده ننشینید، مراقب باشید آسیبی به گردنتان وارد نشود، در هنگام انجام حرکت‌هایی که امکان برخورد فیزیکی است از کلاه حفاظتی استفاده کنید، در اتومبیل از کمربند استفاده کرده و ارتفاع پشت سر صندلی را تنظیم کنید، شکم را به داخل و شانه‌ها را عقب نگه‌دارید، در هنگام نشستن باسن با پشت صندلی در تماس باشد، هنگام خواب از بالشت مخصوص و محافظ گردن استفاده شود.

با رعایت این موارد تا حدود زیادی از خطرات آرتروز گردن و ابتلا به آن دور می‌شوید.

نکات پیشگیری از ابتلا به عارضه‌ی گردن
نکات پیشگیری از ابتلا به عارضه‌ی گردن

هر آنچه باید از علت ابتلا به عارضه‌ی گردن بدانیم تا به آن دچار نشویم

عارضه‌ی گردن می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد در این قسمت به برخی از این علت‌ها پرداخته‌ایم.

با افزایش سن دیسک ستون فقرات نیز آب خود را از دست داده و دچار خشکی و خرابی می‌شود. با این وجود از حجم دیسک کم شده و از جای خود بیرون می‌زند. در قسمت ستون فقرات نیز مفاصل فاست خراب شده و باعث تنگی فضای مفصل در گردن می‌شوند. همچنین گاهی زائده‌های استخوانی در مفاصل و دیسک‌ها تشکیل می‌شود.

در برخی مواقع سیگار کشیدن، افسردگی و استرس، عوامل ژنتیکی و ارث، فشار کاری بالا، مصدومیت و سابقه‌ی آسیب از ناحیه گردن و… می‌تواند عامل آرتروز باشد.

رباط‌ها بافت همبند محکمی هستند که باعث اتصال استخوان‌ها به هم می‌شوند. با بالا رفتن سن رباط ستون فقرات سفت شده و در پی آن انعطاف‌پذیری گردن کاهش می‌یابد

بعضی از افراد به واسطه‌ی شغلشان مجبور هستند ساعات زیادی را با کار بالای سر و یا وضعیت بد بدن، فشار زیادی به گردن وارد کنند که همین باعث آرتروز می‌شود.

با دانستن علت‌های این عارضه بهتر می‌توانیم از ابتلا به ان جلوپیری کرده و سلامت خود را حفظ نماییم.

سخن پایانی

در این مقاله تلاش کردیم هرآنچه لازم بود تا درباره‌ی آرتروز، این عارضه گردنی بدانید را در اختیار شما قرار دهیم.

دکتر ناهید ونارجی متخصص پزشکی ورزشی با داشتن مدرک دکترای حرفه‌ای پزشکی آماده‌ی خدمت‌رسانی به بیماران است. ایشان با داشتن تجربه‌ی زیاد در این زمینه و مدارک پزشکی معتبر می‌توانند به افراد کمک شایانی کنند.

شما می‌توانید از طریق کامنت و یا تماس تلفنی سوالات مختلف خود را بپرسید و در اسرع وقت پاسخ آن‌ها را دریافت نمایید و همچنبن جهت گرفتن مشاوره با ایشان تماس حاصل نمایید.

امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و در حفظ سلامت شما نقشی داشته باشیم.

یک پزشک خوب و درمان آرتروز و درد گردن
یک پزشک خوب و درمان آرتروز و درد گردن

سوالات متداول

1-کدام یک از ورزش‌ها باعث بدتر شدن آرتروز در گردن می‌شود؟

بطور کلی تمام ورزش‌هایی که سنگین هستند و حرکات گردن خارج از دامنه حرکتی طبیعی باشد باعث شدیدتر شدن این عارضه می‌شوند مانند ورزش کشتی، ژیمناستیک و…

2-آرتروز در گردن چه خطراتی را برای فرد به همراه دارد؟

در مواردی که شدید باشد علائم عصبی را به همراه دارد و همچنین باعث بی‌حسی دست و پاها، در موارد پیشرفته‌تر ممکن است باعث اختلال در راه رفتن و حرکات طبیعی شود، در مواردی هم سبب درد در اندام‌های فوقانی، از بین رفتن اندام‌ها و لاغری می‌شود.

3-آیا آرتروز در گردن درمان دارد؟ بهترین درمان آن چیست؟

بله این عارضه موارد درمان زیادی دارد که در این مقاله ذکر شده است؛ اما مهم‌ترین آن شامل تزریق داخل گردن و یا جراحی است که همه‌ی آن‌ها بستگی به نظر پزشک دارد.