درد مچ پا

درد مچ پا

با درد مچ پا خداحافظی کنید، راهکارهای تسکین و درمان

چند روز است که درست نمی‌توانید راه بروید و می‌لنگید؟ درد مچ پا باعث شده است خونه‌نشین شوید؟ راه حل تسکین درد شما پیش ما است. درد مچ پا یکی از مشکلات شایع در افرادی است که فعالیت‌های ورزشی زیادی در زندگی روزانه دارند. این نوع درد معمولا به دنبال فشار یا تنش زیاد بر روی مچ پا، شکستگی عضلات یا آسیب به بافت‌های مربوطه ایجاد می‌شود. عواملی مانند استفاده از کفش نامناسب، تمرین بیش از حد، عدم استراحت کافی و حتی مشکلات ساختاری در مچ پا می‌تواند باعث ایجاد این نوع درد شود. برای درمان این درد حتما تا آخر این مقاله را بخوانید. در این مقاله ما به موضوع درد مچ به صورت کامل پرداخته‌ایم.

نشانه‌های درد مچ پا

درد مچ پا یک‌سری علائم و نشانه دارد که بهتر است اگر این نشانه‌ها را در خودتان می‌بینید حتما آن‌ها را جدی بگیرید و به یک پزشک ورزشی حرفه‌ای مراجعه کنید. علائم و نشانه‌های درد در ناحیه مچ پا شامل موارد زیر است.

  • از دست دادن توانایی بلند کردن اجسام سنگین
  • احساس در در زمان لمس ناحیه دردناک
  • احساس درد در زمان ایستادن روی پا
  • تغییر رنگ پوست در ناحیه دردناک
  • تورم و سفتی ناحیه آسیب دیده
  • احساس درد در ناحیه ساق پا
  • گرم شدن ناحیه آسیب دیده
درد مچ پا نشانه چیست
درد مچ در زمان راه رفتن

درد مچ پا هنگام راه رفتن

این درد می‌تواند به صورت موقت و کوتاه مدت یا به صورت مزمن و همیشگی باشد و ممکن است باعث محدودیت‌های جسمی شود. این نوع درد معمولاً در مچ پا واقع در نزدیکی مفاصل پا به وجود می‌آید و می‌تواند به علت استفاده زیاد از پا، فعالیت‌های ورزشی یا حتی روش نادرست بودن قدم زدن باشد.

از علائم شایع درد مچ پا می‌توان به سفتی و تورم در ناحیه ابتلا، درد و عدم حرکت پا اشاره کرد. برای درمان این نوع درد، ابتدا باید علت آن تشخیص داده شود. اگر درد ناشی از فشار زیاد یا استرس است، استراحت و کاهش فشار می‌تواند بهبودی در آن ایجاد کند. همچنین استفاده از محافظ مچ پا و کفش‌های مناسب نیز می‌تواند به کاهش درد کمک کند. در برخی موارد، فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی نیز می‌توانند مفید باشند.

علت درد مچ پا
درد مچ پا نشانه چیست؟

دلایل به وجود آمدن درد مچ پا

درد مچ پا ممکن است به دلایل مختلف و متفاوت برای افراد به وجود ‌آید. برخی از دلایل به صورت رایج باعث به وجود آمدن درد مچ پا می‌شود که این دلایل عبارتند از:

1. نقرس از دلایل درد مچ پا

نقرس یک بیماری التهابی است که به دلیل تجمع بیش از حد اسید اوریک در خون اتفاق می افتد. این بیماری معمولاً در مفاصلی مانند مچ پا، زانو، مچ دست و مچ پا رخ می دهد. نقرس معمولاً می تواند به تشکیل مواد کریستالی در مفاصل منجر شود. این مواد باعث التهاب و درد در مفاصل می‌شوند که می‌تواند به طور خودکار و یا تحت تاثیر مواردی مانند مصرف غذاهای سرشار از پورین یا مصرف الکل فعال شود.

مچ پا یکی از مفاصل مهمی است که ممکن است تحت تاثیر نقرس قرار گیرد. در این حالت، فرد ممکن است با درد شدید، تورم، قرمزی و گرمی در مچ پا مواجه شود. این درد ممکن است به طور تناوبی شدت یابد و باعث محدودیت در حرکت مفصل شود. بنابراین، اهمیت تشخیص و درمان موثر نقرس برای جلوگیری از شدت بیماری و آسیب به مفصل بسیار حائز اهمیت است.

2. التهاب تاندون آشیل از دلایل درد مچ پا

التهاب تاندون آشیل یکی از شایع‌ترین علل درد مچ پا است که ممکن است برای افرادی که فعالیت‌های ورزشی یا فیزیکی زیادی دارند، ایجاد شود. این التهاب معمولا به دلیل استفاده بیش از حد از عضلات و تاندون‌های موجود در مچ پا ایجاد می‌شود. این مشکل می‌تواند به دلیل استفاده نادرست از تجهیزات ورزشی، تغییرات ناگهانی در فعالیت‌های ورزشی یا فشار زیاد بر روی مچ پا اتفاق بیفتد.

علائم این التهاب می‌تواند شامل درد، تورم، قرمزی و …. در ناحیه مچ پا باشد. این درد معمولا در ناحیه پشتی مچ پا احساس می‌شود و ممکن است با حرکت و فشار زیاد تشدید پیدا کند. برای درمان این مشکل، در صورتی که مدت زمان زیادی نیست که این درد ایجاد شده می‌توان با روش‌هایی مانند کمپرس سرد و … آن را درمان کرد، اما اگر این درد مدت‌هاست که وجود دارد حتما در اسرع وقت باید به یک پزشک ورزشی باتجربه مراجعه کرد.

3. پارگی تاندون آشیل از دلایل درد مچ پا

پارگی تاندون آشیل یکی دیگر از علل شایع برای درد مچ پا است که ممکن است به عوامل مختلفی نظیر فعالیت‌های ورزشی شدید، تصادفات و یا استفاده بیش از حد از مچ پا مربوط باشد. تاندون آشیل یک تاندون بلند و قوی است که از عضلات پشت پا به سمت پاها می‌رود و نقش بسیار اساسی در حرکت و پشتیبانی از وزن بدن انسان را دارد. وقوع پارگی تاندون آشیل می‌تواند باعث درد، تورم، قرمزی و ناتوانی در حرکت شدید مچ پا شود.

درمان پارگی تاندون آشیل ممکن است به شکل‌های مختلفی انجام شود. از جمله روش‌های درمانی برای این موضوع می‌توان به استراحت، استفاده از گچ، فیزیوتراپی، درمان دارویی و در موارد شدیدتر جراحی اشاره کرد. به طور کلی، درمان پارگی تاندون آشیل نیازمند توجه جدی و مراجعه به پزشک ورزشی متخصص است تا با تشخیص صحیح و روش درمانی مناسب از بدتر شدن پارگی تاندون جلوگیری کند.

درمان درد مچ پا
درد مچ پا نشانه چیست؟ و چه کسانی آن دچار می‌شوند؟

درد مچ پا در چه افرادی شایع‌تر است؟

درد مچ پا یک مشکل شایع در جوامع مختلف است و ممکن است در افراد مختلف و در سنین مختلف رخ دهد. با این حال، برخی افراد برای ابتلا به این مشکل بیشتر در معرض خطر هستند.

1. ورزشکاران حرفه‌ای

افرادی که فعالیت‌های ورزشی یا فیزیکی سنگینی انجام می‌دهند نظیر ورزشکاران، دونده‌ها، فوتبالیست‌ها و بازیکنان بسکتبال، بیشتر در معرض ابتلا به درد مچ پا هستند زیرا این افراد به دلیل فشار و تنش‌های بالایی که در حین انجام فعالیت به مچ پا وارد می‌کنند، بیشتر احتمال دارند که مشکلات مچ پا را تجربه کنند.

2. افراد چاق

افرادی که وزن زیادی دارند و یا دچار چاقی هستند، نیز به عنوان یک گروه خطرناک برای درد مچ پا شناخته می‌شوند. افزایش وزن می‌تواند فشار بیشتری را به مچ پا وارد کند و باعث تنش و آسیب به این ناحیه شود.

3. افراد ضعیف

افرادی که از قدرت و استقامت خوبی برخوردار نیستند و عضلات مچ پا ضعیفی دارند، نیز ممکن است به درد مچ پا مبتلا شوند. این افراد باید به تقویت عضلات مچ پا و اطراف آن اهمیت بدهند تا از این نوع مشکلات جلوگیری کنند.

علاوه‌بر این موارد یک موضوع دیگر نیز وجود دارد که ممکن است علت درد مچ پا باشد، آن هم استفاده از کفش نا‌مناسب است. افرادی که به طور مداوم از کفش‌های نامناسب یا با کیفیت پایین استفاده می‌کنند ممکن است بیشتر به درد مچ پا نزدیک شده و در معرض خطر آن قرار ‌بگیرند.

درد مچ پا هنگام راه رفتن
درمان خانگی درد مچ چگونه است؟

درمان‌های خانگی درد مچ پا

درد مچ پا یکی از مشکلات شایع در افرادی است که فعالیت‌های روزانه‌ی زیادی انجام می‌دهند، این درد می‌تواند از عوامل مختلفی نظیر آسیب به بافت‌های مچ پا، التهاب مفصل مچ پا یا کشیدگی عضلات باشد. درمان خانگی این درد متنوع است ولی رایج‌ترین آن‌ها عبارتند از:

1. استراحت کافی

ممکن است مچ پا به علت فعالیت‌های زیاد و یا تحمل وزن بدن در طی روز دچار گرفتگی و تورم شده باشد و با استراحت کردن و کاهش دادن فعالیت این تورم و درد از بین برود.

2. کمپرس سرد

کمپرس سرد یکی از بهترین روش‌ها برای بیشتر دردها است. کمپرس سرد در این موقعیت نیز به کمک ما می‌آید و می‌توانیم برای رفع تورم و کاهش درد مچ پا از این وسیله کاربردی استفاده کنیم. برای رفع تورم و درد بهتر است کمپرس سرد را به مدت 20 دقیقه بر روی مچ پا قرار دهید.

3. مچ بند

استفاده از مچ بند تاثیر زیادی بر روی کاهش درد دارد زیرا با بستن مچ بند پا، مچ دیگر در طی فعالیت‌های روزانه فشار زیادی را تحمل نمی‌کند و مچ بند در این زمینه مچ پا را پشتیبانی می‌کند.

درد مچ پا
راه‌های درمان درد در ناحیه مچ پا

درمان‌های پزشکی درد مچ پا

درد مچ پا ممکن است به‌قدری شدت پیدا کند که با روش‌هایی که در بالا گفته شد بهبود پیدا نکند. در این حالت بهتر است در اسرع وقت به یک پزشک ورزشی مراجعه کنید تا با معاینه و تشخیص درست، درمان را شروع کند. برخی از روش‌های درمان پزشکی درد مچ پا عبارتند از:

1. رژیم غذایی

برخی اوقات درد مچ پا به علت عدم داشتن یک رژيم غذایی صحیح ممکن است رخ دهد. برای مثال بیماری نقرس که منجر به تورم مفاصل از چمله مچ پا می‌شود به علت عدم رعایت تغذیه است. پزشک معالج بعد از معاینه و تشخیص اینکه درد مچ پا به علت عدم رعایت تغذیه است، یک‌سری رژیم‌های غذایی را به بیمار جهت بهبود درد مچ می‌دهد.

2. ورزش

بهترین نوع درمان درد مچ پا ورزش کردن است. با مراجعه به یک پزشک ورزشی متخصص و باتجربه شما می‌ توانید بدون مصرف کردن دارو خاصی و فقط با انجام چند حرکت ورزشی بهبود پیدا کنید. پزشکان ورزشی فقط با ورزش دردهای شما را کاهش می‌دهند و نیازی به مصرف دارو خاصی نیست. از جمله ورزش‌هایی که ممکن است پزشک به شما برای رفع درد مچ بدهد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. ماساژ کف پا با استفاده ازتوپ
  2. ماساژ پاشنه با استفاده از توپ
  3. کشش بسطی مچ پا با استفاده از استپ
  4. کشش انعطافی مچ پا با استفاده از استپ
  5. کشش انگشتان و مچ پا با استفاده از استپ
  6. کشش انعطافی انگشتان و مچ پا با استفاده از استپ

3. مصرف دارو

اگر اوضاع مج پا وخیم باشد و نتوان آن را با درمان خانگی و ورزش کردن بهتر کرد با تشخیص پزشک باید از درمان با دارو کمک گرفت. درمان با دارو زمانی پاسخگو است و باعث بهبود درد می‌شود که داروها را با دستور پزشک و دقیقا سر زمان تعیین شده استفاده کرد.

درد مچ پا نشانه چیست
چه زمان برای درد مچ به پزشک ورزشی باید مراجعه کرد؟

زمان مراجعه به پزشک ورزشی

در زمانی که با درد مچ پا هنگام راه رفتن روبه‌رو شدید اگر با گذشت زمان این درد بیشتر شد و استفاده از راهکار‌هایی مانند کمپرس سرد درد آن کمتر نشد حتما در اسرع وقت به یک پزشک ورزشی مراجعه کنید. البته دقت کنید این حرف به این معنی نیست که اگر درد شما با کمپرس سرد و یا استراحت بهتر شد دیگر نیازی نیست که به پزشک مراجعه کنید زیرا برخی از آسیب‌های مچ ممکن است با روش‌های خانگی کمی بهتر شوند ولی در طولانی مدت باعث بروز مشکل‌های دیگری شود. در مواردی که در ادامه به شما می‌گوییم بهتر است هرچه سریع به یک پزشک مراجعه کنید. اگر با هر کدام از این علائم روبه‌رو شدید حتما به پزشک مراجعه کنید:

  1. بیرون زدگی تاندون یا استخوان پا
  2. ایستادن یا راه رفتن همراه با درد شدید
  3. علائم عفونت مانند قرمزی، داغی و حساسیت به لمس
  4. تب 100 درجه فارنهایت یا 37.7 درجه سانتی گراد

پیشگیری از آسیب به مچ پا

همه افراد می‌دانند که پیشگیری بهتر از درمان است. برای پیشگیری از این اتفاق و دوری از درد مچ پا باید یک‌سری موارد را در زندگی روزمره رعایت کرد. مواردی مانند:

1. گرم کردن بدن قبل از ورزش

گرم کردن بدن قبل از ورزش یکی از مهمترین بخش‌ها در فعالیت‌های بدنی است زیرا باعث می‌شود مفاصل، رباط‌ها، تاندون‌ها و… کشش داشته باشند و دیگر دچار گرفتگی در حین انجام ورزش نشوند.

2. استفاده از کفش مناسب

یکی دیگر از دلایلی که بیماران برای آسیب‌دیدگی مچ پا بیان می‌کنند استفاده از کفش نامناسب است. برخی از بانوان به دلیل استفاده زیاد از کفش‌های پاشنه بلند ممکن است دچار این درد شوند و برخی دیگر به علت پوشیدن کفش‌های نامناسب برای فعالیت‌های روزانه برای مثال پوشیدن کفش‌های کالج در زمان پیاده‌روی امکان دارد که باعث شود با این درد دست و پنجه نرم کنند.

3. کاهش وزن

در بخش‌های قبلی نیز به این مورد اشاره کردیم که مچ پا مانند ستون در بدن ما است زیرا تمام وزن بدن ما را پا تحمل می‌کند. اگر وزن ما زیاد باشد باعث می‌شود فشار زیادی در زمان راه رفتن به پا‌ها وارد شود و همین امر باعث شود که مچ پا درد بگیرد.

علت درد مچ پا
ویژگی یک پزشک ورزشی خوب چیست؟

ویژگی‌های پزشک ورزشی خوب

در مطالب بالا به‌کرات به شما توصیه کردیم که به یک پزشکی ورزشی متخصص و با تجربه مراجعه کنید. در این بخش به شما ویژگی‌های یک پزشک ورزشی حرفه‌ای را می‌گوییم تا به راحتی یک پزشک را برای مراجعه و رفع درد انتخاب کنید. برخی از ویژگی‌های یک پزشک ورزشی خوب و کاربلد عبارتند از:

1. تخصص‌گرایی

یکی از قابل اهمیت‌ترین ویژگی‌هایی که باعث می‌شود افراد بتوانند به یک پزشک ورزشی اعتماد کند، تخصص‌گرایی پزشک است. پزشکی که تخصص دارد، علت درد و دلیل عارضه را به درستی تشخیص می‌دهد و باعث بهبود عضلات به بهترین نحو می‌شود.

2. با اخلاق و کاردان

میزان کاردانی و اخلاق پزشک باعث می‌شود که افراد جذب پزشک معالج‌شان شوند و به آنان اطمینان پیدا کنند. پزشک ورزشی با اخلاق محیط ایمن برای درمان بیمار مهیا می‌کند. به بیمار کمک می‌کند تا بتواند تمرینات ورزشی را به درستی انجام دهد و بیمار روند درمانش را با آرامش سپری ‌کند.

3. استفاده از دستگاه‌های استاندارد در روند درمان

همه کلینیک‌هایی که پزشک‌های ورزشی در آن مشغول به فعالیت هستند، دستگاه‌هایی دارند که بیمار می‌تواند با استفاده از این تجهیزات بهبود پیدا کند ولی کلینیکی که دستگاه‌های آن استاندارد باشد، بهتر می‌تواند بیمار را به نتیجه برساند زیرا استفاده از تجهیزات پیشرفته پزشکی باعث می‌شود که درد سریع‌تر تسکین پیدا کند و با روش‌های درمانی غیر تهاجمی درد استخوان‌ها و غضروف‌ها بهبود پیدا کند.

درمان درد مچ پا
درد مچ به علت گرم نکردن بدن قبل از ورزش

سخن پایانی

درد مچ پا یکی از مشکلات شایعی است که عوامل مختلفی می‌تواند باعث بروز آن شود. یکی از اصلی‌ترین علل درد مچ پا، فشار یا استرس زیاد بر روی مفاصل و عضلات مچ پا است. این مشکل معمولا به علت استفاده بیش از حد از مچ پا در فعالیت‌های روزمره، ورزش یا حتی استراحت نادرست ایجاد می‌شود. عوامل دیگری مانند آسیب‌های ورزشی، فشار خون بالا، التهابات، عدم استراحت و حتی بیماری‌های مزمن نیز می‌تواند علت درد مچ پا باشد. اگر شما نیز دچار این درد شده‌اید پس حتما در اسرع وقت به یک پزشک ورزشی مراجعه کنید. برای اینکه ‌بتوانید یک پزشک خوب را انتخاب کنید برای شما از مهمترین ویژگی‌های یک پزشک ورزشی خوبه نوشته‌ایم. یکی از بهترین پزشک‌های ورزشی که می‌توانید برای درمان به آن مراجعه کنید دکتر ناهید ونارجی است. دکتر ناهید ونارجی تمامی ویژگی‌های یک پزشک ورزشی خوب را دارد و نیازی به نگرانی نیست. برای دریافت مشاوره و یا وقت ویزیت از دکتر ناهید ونارجی می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

شماره تماس

0253650506

سوالات متداول

1. چه عواملی باعث درد مچ پا می‌شوند؟

درد مچ پا ممکن است از عوامل مختلفی نظیر آسیب‌های ورزشی، التهاب مفصل، ترشح مایع مفصل، آسیب به اعصاب یا عضلات، کمبود خون رسانی، و یا شکستگی ناشی از ضربه باشد. همچنین بیماری‌های قبلی و التهابی مانند آرتریت و تاندونیت نیز می‌توانند باعث درد مچ پا شوند.

2. چه روش‌هایی برای درمان درد مچ پا وجود دارد؟

برای درمان درد مچ پا، روش‌های مختلفی وجود دارد که شامل استراحت، استفاده از یخ و گرما، مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، فیزیوتراپی، تزریقات موضعی، و در موارد شدیدتر، جراحی می‌شوند. همچنین انجام تمرینات تقویتی و انعطاف‌پذیری نیز می‌تواند به بهبود درد مچ پا کمک کند.

3. آیا ماساژ می‌تواند در درمان درد مچ پا موثر باشد؟

بله، ماساژ می‌تواند به تسکین درد مچ پا کمک کند. ماساژ باعث افزایش جریان خون به ناحیه مورد ماساژ می‌شود و باعث کاهش التهاب و تسکین درد می‌شود. همچنین ماساژ می‌تواند به افزایش انعطاف‌پذیری و کاهش فشارهای ناشی از بیش‌فعالی عضلات کمک کند.

4. آیا تغییرات در رژیم غذایی می‌تواند در درمان درد مچ پا موثر باشد؟

بله، تغییرات در رژیم غذایی می‌تواند در درمان درد مچ پا موثر باشد. مصرف مواد غذایی ضد التهابی نظیر ماهی، زیتون، میوه‌هایی که حاوی ویتامین C و دیگر آنتی‌اکسیدان‌ها هستند، و همچنین مصرف غذاهای حاوی آهن و کلسیم می‌تواند به بهبود وضعیت درد مچ پا کمک کند.

برای مطالعه بیشتر

Ankle Pain: Common Causes, Treatments & At-Home Remedies

Causes and Treatment of Ankle Pain