درد شانه

درد شانه

علت درد شانه چیست و چه درمان‌هایی دارد؟

مادرم چند وقتی‌ست که شب‌ها از درد شانه‌هایش نمی‌تواند درست بخوابد. او پرستارست و این درد را حین کار هم تحمل می‌کند. نمی‌دانم چرا به فکر درمان اصولی نیست و به پزشک مراجعه نمی‌کند. شاید او از مراجعه به پزشک می‌ترسد. درد شانه به دلایل مختلفی ممکن‌ست احساس شود. شاید ممکن است به دلیل فعالیت نادرست فیزیکی یا آسیب به گردن این درد را احساس کنید. از طرفی شانه‌ها عضوی حساس و مهم در اسکلت بدن هستند و درمان این عضو مهم باید اصولی و صحیح باشد. اگر شما هم مثل مادر من درد زیادی در کتف خود احساس می‌کنید و نمی‌دانید این مشکل را چگونه باید حل کرد در ادامه همراه ما باشید تا با علت‌های این بیماری بیشتر آشنا شوید و راه‌درمان اصولی آن را بیابید.

درد مفصل شانه چیست و چه نشانه‌هایی با خود دارد؟

درد شانه بیشتر گریبان افرادی را می‌گیرد که بیشترین استفاده و کار را از شانه‌های خود می‌کشند. اگر این درد را تجربه کرده باشید می‌دانید که چقدر غیرقابل تحمل‌ست و مانع خیلی از حرکات شما می‌شود. شانه از سه استخوان اصلی کتف، بازو و ترقوه تشکیل شده است. مفصل اصلی شانه گلنوهومرال نام دارد .شکل این مفصل مثل یک توپ گلف‌ست که بر روی یک سه راهی نشسته است. این مفصل باعث همانگی در حرکاتی مثل خم‌شدن بازو‌ها به جلو، بازو‌ها به طرفین و بازو‌ها به عقب می‌شود. در واقع مفصل شانه متحرک‌‌ترین مفصل بدن است که به بازو امکان حرکت 360 درجه را می‌دهد. از طرفی شانه دارای تاندون‌هایی‌ست که استخوان‌ها را به عضلات متصل می‌کنند. حال اگر یکی از این مفصل‌ها، تاندون‌ها و استخوان آسیب ببینند انجام حرکات ساده‌ای مثل بالابردن دست برای‌ما امری دردناک خواهد شد. این درد می‌تواند تا مدت‌ها ادامه داشته باشد و حتی بدتر هم شود. معمولا درد در شانه با نشانه‌های زیر همراه است:

  • احساس بی‌حسی، سوزش و سردی در شانه‌ها
  • کبودی در شانه
  • ورم و التهاب
  • ناتوانی در انجام حرکات ساده
درد کتف
درد شانه می‌تواند تجربه‌ای دردناک باشد

علت به‌وجودآمدن درد شانه و کتف چیست؟

شانه درد می‌تواند علت‌های زیادی داشته باشد. البته می‌توان این علت‌ها را در گروه‌های مختلفی تقسیم‌بندی کرد. اگر شما می‌خواهید علت و درمان بیماری خود را بیابید بهتر است در همان ابتدا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. عواملی که باعث احساس درد در شانه می‌شوند بسیار متفاوت هستند و ممکن است مرکز درد در هر کدام از اجزای شانه باشند.

1- کشیدگی شانه

اگر بر اثر کار یا ورزش سنگین به شانه‌ها فشار وارد شود ممکن است عضلات شانه کشیده شوند.

2- آسیب به تاندون شانه

پارگی یا کشیدگی تاندون ممکن است علت درد شانه‌ شما باشد. تاندون‌ها بافت‌هایی سفت و محکم هستند که باعث اتصال بین عضلات و استخوان‌ها می‌شوند. ممکن‌ست این تاندون‌ها بر اثر ضربه یا فشاری که بر آن‌ها وارد می‌شود، کشیده یا پاره شوند.

3- دررفتگی شانه

اگر مفصلی که استخوان‌های شانه را به هم متصل می‌کند، از جایگاه‌ کاسه‌ای خود خارج شود، در رفتگی اتفاق می‌افتد. علت این موضوع فشار ناگهانی به مفصل است.

علت درد شانه
درد کتف دلایل مختلفی دارد

4- شکستگی شانه

ممکن است به دلیل ضربه شدید استخوان‌های بازو، کتف و ترقوه بشکند.

5- یخ‌زدگی شانه

شانه یخ‌زده یکی از علت‌های درد شانه‌ست. در این بیماری شانه سفت و خشک می‌شود. شانه یخ‌‌زده با نام کپسولیت هم می‌شناسند. هنگامی که شانه یخ‌‌زده باشد و دراز بکشید، درد بیشتری را احساس می‌کنید؛ چون بر روی شانه‌ای که سفت ، فشار وزن وارد می‌شود. یخ‌‌زدگی شانه بیماری شایعی است که اگر درمان نشود می‌تواند درد و آسیب زیادی با خود داشته باشد. ما در مقاله شانه منجمد از سیرتاپیاز این بیماری و درمان‌های آن را توضیح داده‌ایم. اگر می‌خواهید با شانه‌ یخ زده بیشتر آشنا شوید خواندن این مقاله را به شما توصیه می‌کنیم.

6- رادیکولوپاتی

در رادیوکولوپاتی ریشه عصب یا گردن در شانه‌ها تحت‌فشار قرار می‌گیرد و ممکن است علت درد شانه مربوط به همین عارضه باشد.

7- درد ارجاعی

ممکن است درد در شانه به علت درد ارجاعی باشد. درد ارجاعی دردی‌ست که در شانه احساس می‌شود ولی علت مشکل از جای دیگری در بدن مثل گردن است؛ حتی ممکن است مشکلی در شکم ایجاد شود ولی درد آن در شانه‌ها احساس شود.

8- آسیب روتاتور کاف شانه

روتاتور کاف شانه، گروهی از تاندون‌ها هستند که باعث قرارگرفتن مفصل شانه در جای خود می‌شوند تا بازو بتواند به سمت بالا حرکت کند. حالا اگر روتاتور کاف پاره شود یا آسیب جدی ببیند ممکن است شما در شانه خود درد زیادی را احساس کنید.

درد شانه و کتف
بهتر است درد شانه‌ها را جدی بگیرید و به‌دنبال راه درمان باشید.

9- آرتروز مفصل شانه

آرتروز مفصل شانه که موجب ساییدگی و احساس درد در مفصل شانه می‌شود.

10- روماتیسم مفصل شانه

روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید نوعی بیماری التهابی‌ست. در این بیماری سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله می‌کند در نتیجه باعث آسیب به بافت‌های مفصل و ایجاد درد می‌شود. این بیماری جزء علت‌های درد شانه محسوب می‌شود.

11- مشکلات گردن و تاثیر بر درد کتف

درد آسیب به گردن مثل کشیدگی یا تروما می‌تواند در شانه‌ها هم احساس شود. یعنی ممکن است شما همزمان با درد گردن، درد در شانه را هم احساس کنید.

12- بیماری کبد و درد در شانه راست

مشکلات کبدی مثل التهاب، سرطان و چرب‌شدن کبد می‌توانند باعث بروز درد در شانه‌ها بشوند.

13- بورسیت مفاصل شانه

بورسیت‌ها کیسه‌های کوچک و پر از مایعی هستند که بین مفاصل، ماهیچه‌ها و استخوان‌ها قرار دارند. این کیسه‌ها باعث از بین رفتن اصطحکاک بین مفاصل شده و حرکات آن‌ها را آسان می‌کند. اگر مایع درون بورسیت‌ زیاد شود باعث ایجاد درد در شانه می‌شود.

درد مفصل شانه
ممکن است درد شانه نشانه‌ای از سکته قلبی باشد

14- بیماری قلبی و درد شانه چب

یکی از نشانه‌های حمله قلبی درد زیاد و ناگهانی در شانه چپ است. البته این یکی از دلایل می‌تواند باشد ولی بیماری‌ها و مشکلات قلبی می‌تواند بر شانه چپ تاثیر بگذارد. بیماری‌هایی مثل آنژین، پلورزی، التهاب پریکارد، بیماری‌های قلبی و عروقی و سنگ صفرا می‌توانند در شانه چپ درد ایجاد کنند.

دلایل زیر هم می‌توانند موجب بروز درد در شانه‌های شما بشوند:

  • بیماری‌های معده
  • استرس
  • کرونا
  • بارداری
  • پارگی کیست‌های تخمدان
  • تنگی نفس
  • تورم پانکراس
  • بدنشستن

چه زمانی درد شانه خطرناک است؟

درد شانه ممکن است نشانه‌ای از حمله قلبی باشد. اگر درد شانه با نشانه‌های زیر همراه باشد درد را جدی گرفته و سریعا به بیمارستان رفته یا با اورژانس تماس بگیرید.

  • درد در فک
  • گردن درد
  • خستگی زیاد
  • حالت تهوع شدید
  • استفراغ
  • عرق سرد
  • تنگی نفس
  • سرگیجه

آیا لازم است برای درد شانه به پزشک مراجعه کنم؟

در پاسخ به این سوال در بیشتر اوقات بهتر است به پزشک مراجعه کنید البته اگر شانه درد شما سطحی باشد نیازی نیست به پزشک مراجعه کرده و با استراحت و رعایت یک‌سری از نکات بهبود پیدا می‌کنید؛ ولی اگر نشانه‌های زیر را داشتید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • داشتن درد طولانی طی چند روز یا هفته
  • سختی در انجام حرکات عادی مثل بالابردن یا عقب‌کشیدن بازو و کتف
  • احساس درد در خواب
  • تغییر شکل شانه‌ها
  • شنیدن صدایی مثل ضربه‌زدن، کلیک‌کردن و ترکیدن در شانه
  • شکستگی یا دررفتگی شانه
  • ضربه شدید به کتف
  • تورم در شانه
  • تحمل درد شدید در شانه‌ها

برای درمان درد شانه‌ها‌یم به چه متخصصی مراجعه کنم؟

برای درمان بیماری و قطع درد در شانه‌های خود حتما باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با انجام آزمایش‌هایی مثل عکس رادیوگرافی، سی‌تی‌اسکن و MRI علت بیماری شما را تشخیص داده و متناسب با علت، شما را درمان می‌کند. تخصص‌های زیادی وجود دارند که شما می‌توانید برای درمان از آن‌ها کمک بگیرید. یکی از تخصص‌ها که درمان خوبی به شما ارائه می‌دهد تخصص پزشکی ورزشی است.

دکتر ناهید ونارجی متخصص پزشکی ورزشی با سال‌ها تجربه در درمان انواع بیماری‌های اسکلتی و عضلانی از جمله درد کتف، می‌توانند به شما در درمان این بیماری کمک کنند. برای مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

02536505064

درمان درد شانه
بهترین راه درمان درد کتف مراجعه به پزشک است.

راه‌های درمان شانه درد

برای درمان شانه درد راه‌های زیادی وجود دارد ولی عاقلانه‌ترین کار این است که خودسرانه و بدون آگاهی دست به کاری نزنید و اگر درد طولانی شد حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید؛ در ادامه راه‌های درمان این بیماری را بیان کرده‌ایم.

1) طب سنتی

در طب سنتی راه‌های درمانی زیادی برای از بین بردن درد در کتف ارائه شده‌ است. در این طب از خوردن جوشانده تا مالیدن پماد‌های مختلف برای تسکین درد استفاده می‌شود. معروف‌ترین درمان‌های طب سنتی برای درمان این بیماری موارد زیر هستند:

  • مالیدن پماد زردچوبه: برای تهیه این پماد دو قاشق غذاخوری زردچوبه را با یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل مخلوط کرده و سپس بر محلی که آسیب دیده‌ است بمالید در نهایت پس از چند دقیقه با آب گرم آن را شست‌و‌شو دهید.
  • روغن نعنا اثر خنک‌کنندگی بر ناحیه درد دارد و باعث التیام آن می‌شود. شما می‌توانید چند قطره از آن را بر محل درگیر ریخته و به آرامی ماساژ دهید.
  • روغن میخک باعث گرم‌شدن عضلات می‌شود در نتیجه آن‌ها شل می‌شوند.
  • روغن اسطوخودوس و روغن سرو برای آدم برای کاهش تورم مفید است.
  • می‌توانید برای کاهش درد ترکیب لیمو و عسل را میل کنید.
  • چند برگ نعنا را کوبیده و کمی به آن آب اضافه کنید تا در نهایت حالت خمیری‌شکل پیدا کند. سپس آن را به آرامی بر روی ناحیه درد بمالید.
  • دمنوش زنجبیل هم جزء مسکن‌های طبیعی است.

2) جراحی

ممکن است پزشک به‌دلیل شدت بیماری و آسیبی که به فرد وارد شده ‌است انجام عمل جراحی را تشخیص دهد. در چنین شرایطی متناسب با آسیب وارد شده عمل جراحی انجام می‌شود. مثلا شیوه جراحی آسیب شکستگی با پاره‌شدن تاندون متفاوت است. در شیوه جراحی باز پزشک برش‌های بزرگی می‌زند ولی در روش آرتروسکوپی پزشک شکاف‌های کوچکی ایجاد می‌کند. حتی ممکن است مفصل شانه به‌دلیل آرتروز برداشته شود و مفصل مصنوعی جایگزین شود.

درد شانه
برای انجام عمل جراحی بهتر است با چند متخصص مشورت کنید

3) دارو درمانی

داروهایی که برای درمان شانه درد استفاده می‌شوند یا تزریقی یا مخصوص خوردن هستند. از جمله داروهای بلعیدنی، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی است. داروهایی مثل ناپروکسن و ایبوپروفن از جمله این دارو‌ها می‌باشند. دارو‌های مسکن مثل استامینوفن هم برای تسکین درد مصرف می‌شوند. شل‌کننده‌های عضلات که تزریقی هستند برای کاهش درد هم استفاده می‌شوند. البته این دارو‌ها عوارض خود را دارند مثلا می‌توانند به سیستم گوارش شما آسیب بزنند. از طرفی این دارو‌ها شاید نتوانند به تسکین درد کمک کنند و نیاز به مصرف دارو‌های قوی‌تر مثل سلبرکس باشد. یا از دارویی مثل داروهای وریدی استفاده کنید. بهتر است خودسرانه دارو مصرف نکنید و دارو‌هایی را که پزشک تجویز می‌کند را استفاده کنید.

4) سرد یا گرم‌کردن ناحیه درد

سرد یا گرم‌کردن ناحیه درد یکی از روش‌هایی است که می‌تواند به کاهش درد در کتف‌ها کمک کند. شما می‌توانید با آب گرم استحمام کنید تا ناحیه درد تسکین یابد. همچنین استفاده از حوله گرم هم گزینه‌ای مناسب است. کمپرس سرد هم برای کاهش درد توصیه می‌شود. البته بهتر است ابتدا از روش گرم‌کردن شانه استفاده کنید.

درد کتف
برای درمان شانه درد صبر داشته باشید و عجولانه عمل نکنید.

5) استفاده از کمربند شانه

کمربند شانه‌ای وسیله پزشکی‌ست که شانه را ثابت نگه می‌دارد و موجب کاهش درد آن می‌شود. البته بهتر است کمربند شانه‌ای را با توصیه پزشک استفاده کنید.

6) انجام حرکات ورزشی

حرکات ورزشی سبک و کششی می‌تواند درد شما را در شانه کاهش بدهد. البته باتوجه به نوع آسیب باید حرکات ورزشی انجام داد و برای یک‌سری از آسیب‌ها اصلا نباید دست به انجام این حرکات زد. بهتر است پزشک برای شما تعیین کند چه حرکانی برای بهبود بیماری خود انجام دهید. به‌طور کلی حرکات زیر برای بهبود درد شانه خوب و موثر می‌باشند.

  • حرکت پاندولی

حرکت پاندول که باعث بهبود روتاتور کاف و قسمت بیرونی شانه می‌شود.

در کنار یک میز بایستید!

خم شوید و یک دست را به‌عنوان تکیه‌گاه قرار دهید؛ دست دیگر را آزاد بگذارید.

دست خود را به آرامی به جلو و عقب بکشید. این کار را 10 مرتبه تکرار کنید.

دست خود را به اطراف بکشید. این حرکت را 10 بار تکرار کنید.

10 بار به صورت دایره‌ای دست خود را تکان دهید.

با دست دیگر هم این ورزش را انجام دهید.

  • شنا روی دیوار

شنا روی دیوار که باعث تقویت ماهیچه‌های شانه می‌شود.

دست‌های خود را صاف بر روی دیوار بگذارید.

پاها را به عرض شانه باز کرده و عضلات شکم را سفت کنید.

آرنج خود را خم کرده و قفسه سینه خود را به سمت دیوار بکشید.

بالاتنه خود را به دیوار نزدیک‌تر کرده تا در نهایت عضلات پشت شما جمع ‌شود. یک ثانیه عضلات خود را نگه دارید.

با آرامش خود را به عقب کشیده تا بازو‌های شما صاف شود.

می‌توانید این حرکت را 8 بار انجام دهید.

از دیگر حرکات مفید، رول شانه است که به کاهش التهاب مفصل شانه کمک می‌کند. تمرین کششی درگاه، کشش شانه روی دیوار، چرخش خارجی پاسیو، چرخش داخلی پاسیو، کشش پشت شانه با دستی و تمرین آونگ از جمله حرکات ورزشی معروف برای کمک به بهبود شانه‌ها هستند.

علت درد شانه
استراحت و مراقبت‌های این بیماری را جدی بگیرید.

چه نکاتی را باید در مواجه با درد کتف رعایت کنیم؟

اگر می‌خواهید از درد زیاد و طولانی شانه درد خلاص شوید، باید یک‌سری از نکات را رعایت کنید. خیلی از افراد فکر می‌کنند باید مداوم استراحت کرده و حتی قاشق در دست نگیرند؛ این کاملا اشتباه است و موجب درد بیشتر برای شما می‌شود؛ بعضی دیگر برعکس گروه اول مدام به شانه آسیب دیده فشار می‌آورند. فعالیت‌هایی مثل ورزش‌های سنگین و بلندکردن اجسام سنگین از جمله این موارد است. از طرفی بدنشستن خود موجب ایجاد التهاب و درد در شانه‌ها می‌شود. بهتر است همواره درست و اصولی بشینید تا به شانه‌های شما فشار وارد نشود.

راه‌های پیش‌گیری از درد شانه

اگر می‌خواهید درد وحشناک شانه را تجربه نکنید و شانه‌هایی قوی داشته باشید بهتر است از همین الان به فکر تقویت شانه‌های خود بیفتید.

1- ورزش کنید تا دچار شانه‌ درد نشوید

اگر می‌خواهید دچار درد در شانه نشوید با ورزش‌کردن پیوند عمیقی برقرار کنید! ورزش شانه‌های شما را مستحکم می‌کند و اجازه نمی‌دهد با کوچک‌ترین ضربه آسیب ببینید. با توجه به این‌که با ورزش شانه‌هایی قدرتمند به دست می‌آورید پس حتی اگر آسیب هم ببینید، روند درمان شما نسبت به فردی که ورزش نمی‌کند سریع‌تر خواهد بود. ورزش‌هایی مثل یوگا، تنیس، شنا و گلف عضلاتی قوی به شما می‌دهند.

درد شانه و کتف
ورزش کردن باعث تقویت استخوان‌ها و سیستم اسکلتی شما می‌شود

2- با مصرف غذاهای سالم سلامت شانه‌های خود را تضمین کنید

غدایی‌هایی که مصرف می‌کنید باید کلسیم و پروتئین مورد نیاز بدن شما را تامین کنند. همچنین مصرف غذاهایی که دارای پتاسیم، منیزیم، ویتامینD و C هستند برای سلامتی شانه‌های شما لازم است. بهتر است از تنوع گروه‌های غذایی استفاده کنید. مصرف سبزیجات، پروتئین‌ها، غلات و میوه‌ها برای افزایش سلامتی استخوان‌ها توصیه می‌شود.

3- عادت‌های غلط حرکتی را ترک کنید

متاسفانه خیلی از ما اصول صحیح راه‌رفتن، نشستن، ایستادن و خوابیدن را نمی‌دانیم. همین اصول حرکاتی ساده اگر به‌درستی انجام نشوند آسیب زیادی به سلامتی ما می‌زنند. یکی از علت‌های درد در شانه‌ها، بدنشستن است. اگر می‌خواهید دچار درد‌های استخوانی نشوید نکاتی هر چند ساده را رعایت کنید.

  • درست نشستن خیلی مهم است. صاف بشینید و سعی کنید قوز نکنید. اگر مدت طولانی پشت میز می‌شینید حتما هر سی دقیقه یک‌بار بلند شوید و پنچ دقیقه قدم بزنید.
  • بار‌های سنگین را ناگهانی بلند نکنید. ابتدا بشینید و طوری بار را بگیرید که تمام قسمت‌های دست شما بر شی تسلط داشته باشد سپس آن را به آرامی بلند کنید.
  • هنگام خوابیدن گردن باید زاویه‌ای مناسب داشته باشد و گودی آن توسط بالش پر شود.

 کلام آخر

در این مقاله به 14 علت شایع درد شانه پرداختیم. احساس درد در شانه مسئله ‌ای سطحی نیست که از کنار آن به‌توان به راحتی عبور کرد بلکه باید آن را جدی گرفت. علت‌ها زیادی برای درد کتف وجود دارد بدنشستن، دررفتگی، پاره‌شدن تاندون و …. که به این علت‌ها به طور کامل پرداختیم. تشخیص علت درد کار ساده‌ای نیست و نیاز به عکس‌برداری و آزمایش دارد. بهتر است حتما برای این موضوع به پزشک مراجعه کنید تا در کنار تشخیص علت بیماری شما درمانی متناسب با آن برای شما ارائه کند. دکتر ناهید ونارجی با سابقه درمان انواع بیماری‌ها اسکلتی و عضلانی از جمله شانه درد می‌توانند در درمان این بیمار به شما کمک کنند. برای مشاوره و راهنمایی بیشتر می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

02536505064

آیا تا به حال شده به‌طور ناگهانی دچار دردی زیاد در شانه‌های خود شوید؟ چه راه درمانی برای این بیماری استفاده کرده‌اید؟ آیا درد در شانه شما متوقف شده است یا هنوز ادامه دارد؟ ممنون می‌شویم نظرات خود را در قسمت کامنت‌ها با ما بیان کنید.

سوالات متداول

1- آیا کرونا باعث شانه درد می‌شود؟

بله در بعضی افراد که مبتلا به کرونا شدند این موضوع دیده شده ولی علت آن به‌درستی مشخص نیست. ممکن است آسیبی عصبی یا آسیبی به ماهیچه‌ها و اسکلت وارد شده باشد.

2- آیا می‌توانم خودم شانه درد را درمان کنم؟

شانه درد می‌تواند مسئله‌ای جدی باشد. اگر بیشتر از پنج روز درد طول کشید باید به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله درمان‌های زیادی برای این موضوع بیان شد ولی بهتر است خودسر دست به اقدامی نزنید زیرا ممکن است آسیب بیشتری به شما وارد شود.

برای مطالعه بیشتر

Shoulder Pain and Common Shoulder Problems

How does the shoulder work