کشیدگی گردن؛ همه‌ی آنچه در مورد آن باید بدانیم

کشیدگی گردن

احتمالا برای این اینجا هستید که کشیدگی گردن شما را کلافه کرده. موقتا قادر به حرکت دادن سر و گردن خود نیستید و خانه نشین شده‌اید. شاید هم الان در همان حالت خانه‌نشینی و شاکی از درد گردن مشغول خواندن این مقاله هستید. دوست دارید بدانید چه زمانی از این درد رها می‌شوید و چه کارهایی را می‌توانید برای بهبودی سریع‌تر خود انجام دهید. نگران نباشید. جواب‌ سوال‌های شما اینجاست. فقط کافی‌ست چند دقیقه از وقت خود را در اختیار ما بگذارید. تا با هم علائم رگ به رگ شدن گردن را پیدا  کرده و در مورد روش‌های پیشگیری و درمان آن با یکدیگر صحبت کنیم.

کشیدگی گردن چیست؟

رگ به رگ شدن یا کشیدگی گردن به دو علت زیر اتفاق می‌افتد:

  • کشیدگی تاندون و عضلات گردن
  • پرتاب شدن رباط‌های گردن به جلو و عقب

معمولا آسیب وارد شده را به سه درجه تقسیم‌بندی می‌کنند:

1-خفیف

در این مرحله معمولا درد کمی را تحمل می‌کنید و آسیبی که به تاندون و عضلات گردن شما وارد شده خفیف و قابل تحمل است.

2-متوسط

احتمالا در این مرحله درد و ضعف بیشتری را می‌کنید. چون فشار بیشتری به بافت‌های گردن وارد شده است. اما در کل شدت این درد طوری نیست که نتوانید آن را تحمل کنید.

3-شدید

متاسفانه این شدیدترین درجه کشیدگی گردن است و زمانی اتفاق می‌افتد که عضله گردن کاملا پاره شده باشد. اگر هنوز مشغول خواندن این متن هستید، می‌توانید خوشحال باشید چون قطعا جز دسته سوم نیستید. چرا که در این مرحله درد انقدر زیاد است که فرصت جستجو در اینترنت را به شما نمی‌دهد!

چرا دچار کشیدگی گردن می‌شویم؟

همانطور که در بالا گفتیم کشیدگی گردن وقتی اتفاق می‌افتد که به گردن آسیبی وارد شود. تصادف یکی از رایج‌ترین علل آسیب به گردن است. اما علت‌های دیگری هم وجود دارد که در ادامه با یکدیگر بررسی می‌کنیم.

  • بلند کردن جسم سنگین
  • زمین خوردن
  • انجام یک حرکت ورزشی جدید
  • قرار گرفتن سر در حالت اشتباه

علائم رگ به رگ شدن گردن چیست؟

درد گردن شایع‌ترین علامت کشیدگی گردن است. اگر آسیب وارد شده شدید باشد؛ ممکن است در بازوها و دست‌ها حالت گزگز و و سوزش را نیز حس کنید. با این حال علائمی که شایع‌تر هستند را در لیست زیر آورده‌ایم:

  • درد فک
  • وزوز گوش
  • سر‌درد
  • سرگیجه
  • محدود شدن حرکات گردن
  • درد در پشت گردن
  • درد در پشت شانه‌ها
  • عدم توانایی در حرکت دادن گردن
  • مشکل در جویدن و بلع غذا
  • مشکلات تنفسی
  • ضعف عضلات، بی حسی در دست‌ و پا
  • گردن درد موضعی
  • دردی که از گردن تا دست و بازو حرکت می‌کند و منتشر می‌شود
  • تورم و کبودی
گردن درد موضعی یکی از علائم کشیدگی گردن است.
گردن درد موضعی یکی از علائم کشیدگی گردن است.

چند روز بعد از حادثه وقت نگرانی‌ست؟

برای اکثر دردهای گردن، قبل از کمک گرفتن از پزشک، بد نیست کمی در خانه راهکارهای خود‌مراقبتی را امتحان کنید. چون معمولا کشیدگی گردن اگر از نوع درجه سه نباشد، خود به خود بهبود پیدا می‌کند. با این حال اگر این درد از چند روز بیشتر طول کشید و شما احساس بهبودی نکردید؛ وقت مراجعه به پزشک است. همچنین اگر همراه این درد گردن علائم زیر را دارید بهتر است حتما به اورژانس مراجعه کنید:

  • تب
  • بی‌حسی در عضلات دست و پا
  • سردرد همراه با دوبینی و حالت تهوع
  • ناهماهنگی و تاخیر در حرکت
  • درد انتشاری در دست و پا

تشخیص کشیدگی و رگ به رگ شدن گردن

علائم کشیدگی گردن معمولا بعد از یک یا دو روز خود را نشان می‌دهند. با مراجعه به پزشک می‌توانید شدت آسیب‌دیدگی خود را متوجه شوید. در اولین قدم پزشک در مورد سبک زندگی و سوابق بیماری شما سوالاتی را می‌پرسد. سوالاتی مثل اینکه این چگونه مصدوم شده‌اید. یا شدت درد شما چقدر است و چه حرکت‌هایی درد را  در شما تشدید می‌کند. بعد نوبت به معاینه فیزیکی می‌رسد. در مواردی با تشخیص پزشک شاید لازم باشد آزمایش‌های زیر را انجام دهید.

  • سی تی اسکن
  • ام آر آی
  • اشعه ایکس
معاینه فیزیکی یکی از مراحل تشخیص کشیدگی گردن
معاینه فیزیکی یکی از مراحل تشخیص کشیدگی گردن

چه کاری از دست خودمان بر می‌آید؟

قدم اول این است که به زمان اعتماد کنید. معمولا دردهای گردن مثل کشیدگی یا رگ به رگ شدن، خود به خود کم و کمتر می‌شوند. با این حال اگر درد شما را کلافه کرده و نیاز دارید زودتر حال‌تان خوب شود؛ ما چند  راهکار مفید برای شما آماده کردیم.

1-کمپرس آب سرد

اگر اخیرا دچار آسیب شده‌اید و مدت زیادی نگذشته، می‌تونید از کمپرس آب سرد استفاده کنید. فقط کافیست هر چند ساعت یکبار، به مدت ده دقیقه کمپرس آب سرد را بر روی محلی که آسیب دیده بگذارید.

2- گرما درمانی

قدم دوم بعد از کمپرس آب سرد، استفاده از کیسه آب گرم است. فقط باید حواس‌تان باشد که برای استفاده از کمپرس آب گرم، باید چند روزی از آسیب‌دیدگی گذشته باشد. آب گرم جریان خون را در محل آسیب دیده افزایش می‌دهد و باعث کاهش درد می‌شود.

3-دارو درمانی

در کنار دو روش بالا، می‌توانید از مسکن‌هایی مثل استامینوفن، ناپروکسن و ایبوپروفن هم استفاده کنید. مسکن‌هایی که نام بردیم نیازی به نسخه پزشک ندارند اما حواس‌تان باشد که در استفاده کردن از آنها زیاده روی نکنید.

4-ورزش درمانی

از ورزش غافل نشوید. با به کارگیری چند حرکت ورزشی راحت، می‌توانید درد خود را به مقدار قابل توجهی کم کنید. البته در صورتی که درد را در بازو و دست‌های خود نیز حس می‌کنید؛ از انجام دادن این ورزش‌ها اجتناب کنید.

کشیدگی گردن؛ همه‌ی آنچه در مورد آن باید بدانیم
ورزش‌درمانی روشی موثر برای بهبود کشیدگی گردن

5.     حرکت گردن به چپ و راست

روی صندلی نشسته و تنه و شانه خود را صاف نگه دارید. سپس به آرامی تا جایی که درد را احساس نکنید سر خود را به سمت راست بچرخانید. به حالت اولیه برگردید و این بار سر را به سمت چپ حرکت دهید. این حرکت در هر جهت ده بار تکرار کنید.

حرکت چرخش گردن فعال
حرکت چرخش گردن فعال

6.     حرکت فشار با نوک انگشتان

نوک انگشتان خود را روی چانه قرار دهید و رو به جلو نگاه کنید. سپس سعی کنید با فشار انگشتان سر را به عقب حرکت دهید. این حرکت را پنج بار و هر بار به مدت پنج ثانیه تکرار کنید.

7.     حرکت خم کردن سر به عقب

برای حرکت بعدی بهتر است روی صندلی نشسته و به جلو نگا کنید. سپس آرام آرام سرتان را به عقب خم کنید. این حرکت را ده مرتبه تکرار کنید.

8.     حرکت خم کردن سر به جلو

این حرکت نیز مانند حرکت قبلی‌ست. فقط این بار به جای خم کردن سر به سمت عقب، سر را به سمت جلو خم کنید تا جایی که چانه به قفسه سینه نزدیک شود. این حرکت را ده بار تکرار کنید و هر بار پنج ثانیه سرتان را در همان حالت نگه دارید.

9.     حرکت قلاب دست از پشت

برای این حرکت بهتر است بایستید، هر چند در حالت نشسته هم انجام آن ممکن است. فقط کافی‌ست دست‌های خود را از پشت بهم گره بزنید. سپس شانه چپ را به سمت پایین کشیده و سرتان را به سمت راست خم کنید. پانزده الی سی ثانیه در همین حالت بمانید تا کشش را در عضلات گردن حس کنید. سپس شانه راست را به سمت پایین کشیده و سر را به سمت چپ خم کنید. مجدد پانزده الی سی ثانیه در همین حالت بمانید تا کشش را احساس کنید. این حرکت را برای هر سمت سه بار تکرار کنید.

10.حرکت فشار به پیشانی

در حرکت بعدی، بدن خود را صاف نگه دارید و با کف دست به پیشانی فشار آورده. این حرکت را سه مرتبه و هر بار به مدت پنج ثانیه تکرار کنید.

11.حرکت فشار با پشت گردن

برای انجام این حرکت، صاف بنشینید و دست‌ها را در پشت سرتان قلاب کنید. سعی کنید به مدت پنج ثانیه با پشت گردن به کف دست فشار وارد کنید. این حرکت را سه بار تکرار کنید.

12.حرکت نزدیک کردن کتف‌ها به یکدیگر

در این حرکت صاف بایستید و بازوهای خود را کنار بدن نگه دارید. سپس آرام آرام سعی کنید کتف‌ها را به یکدیگر نزدیک کنید. پنج ثانیه مکث کنید و سپس مجددا این حرکت را انجام دهید.

13.حرکت چهار دست و پا

به حالت چهار دست و پا روی زمین نشسته و آرام آرام چانه را به قفسه سینه نزدیک کنید. سپس سر را به آهستگی بلند کرده و به سمت عقب خم کنید. پنج ثانیه این حالت را حفظ کرده و 9 بار دیگر این حرکت را انجام دهید.

14.حرکت دراز و نشست

برای انجام این حرکت روی زمین دراز کشیده و کف پاها را روی زمین قرار داده. زانوهای خود را خم کنید. در حالی که شانه‌ها روی زمین قرار دارند؛ سر را بلند کرده و سعی کنید چانه را به قفسه سینه نزدیک کنید. این حرکت را ده ست پنج ثانیه‌ای انجام دهید.

15.حرکت فشار به گیجگاه

در آخرین حرکت پیشنهادی ما، بهتر است سر خود را صاف نگه دارید و کف دست‌تان را کنار گیجگاه قرار داده. سعی کنید با سر به کف دست فشار وارد کنید. سپس دست را عوض کنید و به جهت مقابل نیز فشار وارد کنید. برای نتیجه‌گیری بهتر سه بار و هر بار به مدت پنج ثانیه این حرکت را تکرار کنید.

10 راه برای پیشگیری از کشیدگی گردن

برای محافظت از گردن خود بهتر است 10 راه زیر را امتحان کنید.

1-یک بالش جدید را امتحان کنید

برای محافظت از گردن در طول خواب، بهتر است از بالشی استفاده کنید که گردن شما را در یک راستا نگه می‌دارد. یعنی انحنای طبیعی گردن را در زمان خواب حمایت و حفظ کند.

2-به پشت بخوابید

به طور کلی خوابیدن به پشت، بهترین حالت استراحت برای ستون فقرات است. بعضی از افرادی که با مشکلات گردن دست و پنجه نرم می‌کنند، به این نتیجه رسیده‌اند خوابیدن به پشت، در حالیکه زیر هر بازو یک بالش قرار داده‌اند، باعث کاهش فشار از روی گردن و کاهش درد ناشی از آن می‌شود.

اگر عادت دارید به پهلو بخوابید، بهتر است از بالشی استفاده کنید که ارتفاع زیادی نداشته باشد. این ارتفاع باید از خم شدن غیر طبیعی سر و گردن جلوگیری کند.

3-مطمئن شوید مانیتور دقیقا رو‌به‌روی چشم‌تان قرار گرفته است

به راحتی جلوی کامپیوتر نشسته و چشمان خود را ببندید. وقتی چشم باز می‌کنید باید نگاه شما به یک سوم بالای مانیتور باشد. اگر پایین‌تر بود باید ارتفاع مانیتور را بالا ببرید.

معمولا هنگام کار با لپ تاپ به پایین نگاه کرده و سرتان را خم می‌کنید. این کار درست نیست و به گردن آسیب زیادی را وارد می‌کند. برای جلوگیری از کشیدگی و آسیب به گردن، بهتر است از پایه‌های مخصوص لپ تاپ استفاده کنید.

4-موقع کار با موبایل، مواظب گردن‌تان باشید!

وقتی به مدت طولانی خم شده و به صفحه موبایل خیره می‌شوید. همان زمان در حال آسیب زدن به گردن خود هستید. با گذشت زمان فشار زیادی روی مفاصل، رباط و تاندون‌های گردن وارد می‌شود. پس برای پیشگیری از رگ به رگ شدن گردن، بهتر است زمان استفاده از موبایل را کاهش دهید. طولانی مدت به آن خیره نشوید. همچنین موقع استفاده از آن، گوشی را مقابل چشمان‌تان قرار داده و گردن را خم نکنید.

استفاده بیش از حد موبایل آسیب جدی‌ای به تاندون‌های گردن وارد می‌کند.
استفاده بیش از حد موبایل آسیب جدی‌ای به تاندون‌های گردن وارد می‌کند.

5-از هندزفری استفاده کنید

اگر در طول روز مجبورید زمان زیادی را با تلفن صحبت کنید. بهتر است از هندزفری استفاده کنید.

6-ورزش کردن را فراموش نکنید

سعی کنید ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید و با انجام ورزش‌هایی که در بالا آموزش داده شد به تقویت عضلات گردن خود کمک کنید.

7-با سیگار خداحافظی کنید

سیگار کشیدن باعث می‌شود دیسک‌های گردن زودتر از حالت عادی دچار فرسایش شوند. پس اگر اهل مصرف دخانیات هستید؛ شاید بهتر باشد این عادت را کنار بگذارید.

8-وزن را به طور مساوی حمل کنید

اشتباه رایجی که اکثر مردم مرتکب می‌شوند، حمل کردن کیف بر روی یک دوش است. این کار باعث ناهمواری شانه‌های شما می‌شود و فشار زیادی به عضلات گردن وارد می‌کند.

سعی کنید همیشه کیف خود را سبک کنید. از کوله پشتی استفاده کنید تا وزن کیف را بین دو شانه تقسیم شود.

9-صاف بایستید. صاف بنشینید

اگر عادت دارید هنگام نشستن یا راه رفتن قوز کنید. کم کم باید با این عادت بد خداحافظی کنید. چون وضعیت بد در نشستن و راه رفتن به مرور باعث آسیب به ماهیچه‌ها و عضلات گردن می‌شود.

حفظ حالت بدن، نقش مهمی در جلوگیری از درد گردن دارد.
حفظ حالت بدن، نقش مهمی در جلوگیری از درد گردن دارد.

10- آب بنوشید. آب بنوشید. آب بنوشید

حتما شما از فواید نوشیدن آب در طول روز باخبر هستید. اما شاید برای‌تان جالب باشد بدانید که نوشیدن آب، حتی برای جلوگیری از کشیدگی گردن نیز مفید است. ساختارهای اسفنجی مانندی بین مهره‌های گردن شما قرار دارد که عمدتا از آب تشکیل شده‌اند. بنابراین نوشیدن آب به استحکام و انعطاف پذیری گردن‌ کمک می‌کند.

جمع‌بندی

در این مطلب با عارضه کشیدگی گردن بیشتر آشنا شدیم. علائم و علت‌های آن را شناختیم و در مورد روش‌های پیشگیری از رگ به رگ شدن گردن صحبت کردیم. با این حال اگر نیاز به مشاوره در این زمنیه دارید، می‌توانید از دکتر ناهید ونارجی کمک بگیرید. دکتر ونارجی که در پزشکی ورزشی تخصص دارند، در کنار شما هستند تا در درمان دردهای اسکلتی عضلانی به شما کمک کنند. ایشان با استفاده از روش‌ها و تجهیزاتی مثل:

  • آب‌درمانی
  • لیزر‌درمانی
  • مگنت‌تراپی
  • تب‌سوزنی
  • ماساژ‌درمانی

می‌توانند در بهبود دردهایی مثل کمر درد، زانو درد، درد گردن و شانه و مچ دست و پا، نقش موثری را ایفا کنند. برای ارتباط بیشتر با دکتر اینجا را کلیک کنید.

شما نیز اگر دوست داشتید، می‌توانید تجربه خودتان از کشیدگی گردن و درمان آن را برای ما کامنت کنید.

سوالات متداول

1-چه مدت طول می‌کشد تا کشیدگی گردن بهبود پیدا کند؟

با درمان و استراحت مناسب، اکثر بیماران از چند روز تا نهایتا شش هفته بهبود پیدا می‌کنند. اگر کشیدگی گردن از نوع درجه 3 باشد؛ ممکن است سه ماه یا بیشتر طول بکشد.

2-آیا کشیدگی گردن یک مشکل جدی است؟

اکثر موارد کشیدگی گردن با خودمراقبتی در منزل بهبود می‌یابند. اما اگر این درد را به طور متناوب تجربه کردید و از شدت آن کم نشد یا همراه با علائمی مانند تب، حالت تهوع یا احساس بی‌حسی در دست و پا بود. بهتر است حتما با پزشک مشورت کنید.

3-آیا خوابیدن بدون بالش در کاهش درد گردن موثر است؟

تا به امروز تحقیقات کمی در این زمینه انجام شده است. به گفته‌ی کارشناسان، خوابیدن بدون بالش ممکن است باعث کاهش درد گردن شود. زیرا زاویه پایین‌تر گردن باعث تراز ستون فقرات می‌شود.