وکیوم تراپی

وکیوم تراپی چیست و چگونه فرد بیمار را درمان می‌کند؟

با پیشرفت تکنولوژی و کشف روش‌های درمانی نوین زخم‌های عمیق نیز قابل درمان شدند. اگر شما جزو افرادی هستید که از زخم‌های عمیق رنج می‌برید یا دیابت باعث شده است در قسمتی از بدن خود جراحت شدید را تجربه کنید دیگر نیازی نیست زیاد نگران درمان آن باشید. وکیوم تراپی زخم یکی از مطمئن‌ترین روش‌هایی است که می‌تواند فرد را درمان کند.

اگر از این روش درمانی مطمئن نیستید و اطلاعی از شیوه انجام آن ندارید با ما همراه باشید تا با بررسی مزایا و معایب این روش و معرفی افرادی که کاندید استفاده از دستگاه وکیوم هستند اطلاعات جامعی را در اختیارتان قرار دهیم.

شیوه درمانی وکیوم تراپی چگونه کار می کند؟

در زمان‌های قدیم گاهی اوقات ترشحات زخم‌ها را با استفاده از مکش دهان تمیز می‌کردند. مکیدن باعث ابجاد فشار منفی می‌شود. این فشار سرعت بهبود زخم را سرعت می‌بخشد. پس از گذشت زمان، مردم متوجه شدند که مکیدن با دهان عوارض زیادی دارد؛ بنابراین از شاخ گاو برای مکش ترشحات زخم استفاده کردند. این روش نیز پس از مدتی منقضی شد. مرور زمان استفاده از بادکش را جایگزین کرد و چندین سال از این روش استفاده می‌شد. در حال حاضر وکیوم تراپی یک فناوری جدید پزشکی است که با الگوگیری از همین روش‌ها به دست آمده است.

در این روش پزشک‌ها با دستگاه فشار منفی، لوله، وسایل پانسمان، مخزن جمع آوری مایعات در تلاش هستند تا زخم به وجود آمده را درمان کنند. در گام اول پانسمانی هم اندازه زخم برش داده و بر روی رخم قرار می‌دهند. چون پانسمان همراه با فوم استریل بر روی زخم قرار داده می‌شود خطر عفونی شدن زخم به مقدار زیادی کاهش می‌یابد.

فوم‌ها در برابر لخته‌های خونی نیز مانند یک فیلتر عمل می‌کنند؛ اما برای ثابت ماندن از فیلم شفاف استفاده می‌شود. در نظر داشته باشید نوع زخم باعث تغییر عملکرد درمانگر و نحوه استفاده از وکیوم خواهد شد. جالب است بدانید نوع فومی که درمانگر از آن استفاده می‌کند با تشخیص زخم، متفاوت خواهد بود. این بدین معنیا است که هر جراحت روش درمان مختص به خود را دارد.

وکیوم تراپی
فوم‌ها از عفونی شدن زخم جلوگیری می‌کنند

جدول مزایا و معایب وکیوم تراپی

وکیوم تراپی
مزایا معایب
  • صرفه جویی در زمان
  • صرفه جویی در هزینه
  • تسریع بهبود زخم
  • ترمیم با کیفیت بالا
  • کم شدن تعداد دفعات عوض کردن پانسمان
  • مکش و خارج کردن ترشحات زخم
  • افزایش جریان خون در محل زخم
  • کم شدن حجم زخم
  • از بین بردن مایعات بین سلولی
  • کم شدن تورم
  • مرطوب ماندن محل زخم
  • احتمال خونریزی
  • احتمال عفونت
  • آلرژی به چسب
  • گردش خون ضعیف در محل زخم
  • رخ دادن شکنندگی پوست

بررسی مزایا و معایب وکیوم تراپی

اگر همچنان متوجه نشدید که وکیوم تراپی چیست باید خدمتتان عرض کنیم که هر روش درمانی مزیت‌های منحصر به فردی دارد. به همین علت در مدت زمان کوتاهی طرفداران زیادی را به خود اختصاص می‌دهد. لازم به یادآوری است هر شیوه درمان در کنار تمامی مزیت هایی که دارد عوارضی نیز به دنبال خواهد داشت.

 پزشکان با بررسی وضعیت بیمارشان تصمیم می‌گیرند که از این نحوه درمان استفاده کنند یا خیر. اگر در شرایط اضطراری نیستید و به صورت داوطلبانه می‌خواهید از وکیوم تراپی استفاده کنید باید تمامی معایب و مزایا را به خوبی مقایسه کنید تا بهرین تصمیم را بگیرید. توصیه می‌کنیم که حتما از متخصصین این حوزه کمک بگیرید و پس از انجام آزمایش‌های لازم به انجام آن روی بیاورید.

مزیت‌ها

افزایش سرعت بهبود زخم: برخی اوقات زخم‌های مزمن، بسیار سخت بهبود می‌یابند. وکیوم تراپی کمک می‌کند تا سرعت بسته شدن آن افزایش یابد. در صورتی که زخم‌ها به مدت طولانی بهبود نیابند فرد به بیماری‌های باکتریایی و ویروسی نیز مبتلا می‌شود.

  • خطر عفونت پایین:

در سایر روش‌های درمان زخم، باید در طول روز حداقل دوبار پانسمان آن را عوض کنید. در صورتی که روش درمانی وکیوم را پیش بگیرید دیگر نیازی نیست نگران عفونت کردن زخم ناشی از تعویض پانسمان باشید. چرا که در این نحوه درمان هر 48 ساعت یکبار پانسمان عوض می‌شود.

  • مرطوب ماندن محل زخم:

در پانسمان‌های سنتی از گاز استریل استفاده می‌شود. قرار گرفتن پارچه و گاز استریل بر روی زخم باعث خشک شدن ناحیه جراحت خواهد شد و روند بهبود با مشکل روبه رو می‌گردد. با کشف فوم پانسمان این مشکل از بین رفت و زخم تا بهبود کامل رطوبت کافی خود را حفظ خواهد کرد.

  • خارج کردن ترشحات:

در وکیوم تراپی ترشحات زخم به طور کامل استخراج می‌شود. زمانی که این ترشحات در ناحیه مجروح باقی نماند بدن به سرعت محل آسیب دیده را ترمیم می‌کند.

  • کاهش تعداد دفعات تعویض پانسمان:

بر خلاف باور عموم مردم عوض کردن پی در پی پانسمان اصلا کار درستی نیست. زمانی که بیش از مقدار لازم پانسمان تعویض شود، زخم بیشتر از قبل آسیب می‌بیند. زیرا در معرض باکتری و ویروس‌ها قرار می‌گیرد. در وکیوم تراپی هر ۴۸ ساعت یکبار پانسمان نیاز به عوض شدن دارد.

  • کاهش هزینه درمان:

 درمان زخم علاوه بر هزینه بیمارستانی و حق‌الزحمه پزشک نیاز هزینه‌های دیگری نیز دارد. به عنوان مثال هزینه خرید دارو و وسایل پانسمان برای هربار عوض کردن آن و دستمزد شخصی که این کار را انجام می‌دهد. اما درمان با استفاده از وکیوم به‌گونه‌ای است که در هزینه‌های جانبی صرفه‌جویی خواهد شد و بسیار مقرون به صرفه است.

معایب

لازم به یادآوری است هر روش درمانی معایب مختص به خود را دارد. اما احتمال رخ دادن اتفاقات زیر در استفاده از وکیوم بسیار پایین است. توجه داشته باشید معایب شرح داده شده با توجه به وضعیت بیمار رخ می‌دهد و همیشگی نیست.

  • ایجاد خونریزی:

در برخی موارد ممکن است بیمار دچار خونریزی شود‌.

  • عفونت:

اگر شرایط و وضعیت بیمار به درستی بررسی نشود احتمال عفونت کردن ناحیه آسیب دیده وجود دارد.

  • فیستول روده
  • ایجاد عفونت استخوانی:

 رخ دادن چنین عفونتی بسیار پایین است.

  • آلرژی به چسب:

برخی افراد چون پوست حساسی دارند به چسب پانسمان واکنش نشان می‌دهند.

  • گردش خون ضعیف:

چون وکیوم فشار منفی ایجاد می‌کند در محل زخم گردش خون ضعیفی وجود دارد. این نوع گردش خون گاهی اوقات مفید بوده و در برخی موارد مضر است. پزشک با بررسی وضعیت بیمار تصمیم می‌گیرد که درمان را متوقف کند یا خیر.

  • پوست شکننده:

احتمال رخ دادن این اتفاق در افراد مسن زیاد است.

وکیوم تراپی
گاهی اوقات چسب وکیوم تراپی آلرژی‌زا است.

چه افرادی کاندید استفاده از وکیوم تراپی هستند؟

معمولا افرادی که از زخم‌های مزمن رنج می‌برند به دنبال راه حلی برای درمان آن می‌گردند. وکیوم تراپی به این افراد کمک شایانی کرده است تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن سلامتی خود را به دست بیاورند و همانند دیگر افراد جامعه به فعالیت روزمره خود بپردازند.

به طور معمول افرادی که در قسمتی از بدن خود سوختگی درجه دو یا سه دارند در اولویت انجام این تراپی قرار می‌گیرند. همچنین زخم بستر پیشرفته گزینه بعدی لیست اولویت‌بندی است. چون زخم‌های زیادی نیاز به درمان سریع دارند پزشکان لیستی از آن‌ها تهیه کرده‌اند تا از این فناوری استفاده کنند. موارد زیر تنها بخشی از این زخم‌ها بوده که پزشکان از وکیوم تراپی برای درمان آن استفاده می‌کنند.

  • زخم دیابتی:

در چنین زخم‌هایی تاول‌ها و نوروپاتی واز دست رفتن اعصاب سبب می‌شود تا پزشکان به درمان‌های نوین روی بیاورند.

  • زخم سوختگی:

در سوختگی‌های حاد لایه‌های زیرین پوست آسیب می‌بیند و بیماران برای درمان به فوم درمان نیازمند هستند.

  • زخم شریانی
  • زخم مزمن
  • زخم همراه با ترشح:

استخراج پی در پی ترشحات زخم باعث می‌شود که محل اسیب دیده سریع‌تر خود را ترمیم کند.

  • زخم به وجود آمده از عمل جراحی:

برخی از عمل‌های جراحی به قدری سنگین هستند که پزشک‌ها بدون استفاده از وکیوم تراپی نمی‌توانند بیمار را درمان کنند.

  • زخم فشاری:

زخم فشاری بیشتر در بیمارانی به وجود می‌آید که به علت فلج اعصاب توانایی حرکت خود را از دست داده اند یا اشخاصی که به علت بیهوش ماندن به مدت طولانی نمی‌توانند حرکت کنند. این افراد چون قادر به تغییر موقیت خود نیستند با گذشت زمان زخم‌های دردناکی را تجربه خواهند کرد.

در نظر داشته باشید که هر کدام از این گزینه‌ها خودشان چندین زیر مجموعه دارند و پزشک ماهری که می‌داند وکیوم تراپی چیست و چگونه انجام می‌شود می‌تواند نوع دقیق درمان آن را تشخیص دهد.

وکیوم تراپی
در زخم‌هایی با عمق زیاد از وکیوم تراپی استفاده می‌کنند.

قبل از وکیوم تراپی چه کارهایی باید انجام شود؟

اگر جزو افرادی هستید که باید از این شیوه درمانی استفاده کنید نیازی نیست برای آماده شدن برای درمان کارهای زیادی انجام دهید. گاهی اوقات بیمار باید قبل از انجام تراپی اندکی صبور باشد تا پزشک محل جراحت را بررسی کرده و در صورت وجود عفونت آن‌ها را درمان کند. همچنین اگر در محل آسیب دیده، بافت مرده وجود داشت آن را خارج نماید.

اگر زخم شما عمیق و شدید باشد باید یک دستگاه وکیوم خریداری نمایید. در این صورت به شما نحوه استفاده از این دستگاه آموزش داده خواهد شد و دستورالعمل‌های لازم در اختیارتان قرار می‌گیرد. در صورتی که از متخصص یا کلینیک‌های درمانی کمک می‌گیرید آنها با جدیدترین متدهای روز دنیا به شما کمک می‌کنند. در هر کلنیک درمانگر حضور دارد که با کمک پزشک مربوطه شروع به درمان فرد خواهد کرد.

زخم درمان شده با وکیوم تراپی چند روزه ترمیم می‌شود؟

بهبود یافتن زخم‌ها و نواحی آسیب دیده به عوامل مختلفی وابسته است. به عنوان مثال سلامت عمومی بدن فرد بیمار تاثیر به سزایی در سرعت درمان دارد. همچنین اندازه محل جراحت و شدت آن نیز گزینه بعدی برای پیش بینی مدت زمان بهبود زخم است. در نظر داشته باشید تغذیه و رژیم غذایی شخص آسیب دیده در طول درمان بسیار مهم بوده و پزشکان تاکید زیادی بر آن دارند.

با تمامی این موارد زخم‌های معمولی در بازه زمانی شش هفته‌ای و جراحات شدید ۱۶ الی ۲۰ هفته بهبود می‌یابند. نکته مهمی که نباید فراموش کرد نحوه کار درمانگر در طول درمان است. اگر درمانگر فرد ماهری باشد می‌تواند این بازه‌های زمانی را کاهش دهد و محل اسیب دیده در زمان کوتاه‌تری ترمیم یابد.

بعد از درمان چه کارهایی باید انجام شود؟

برای درمان هر نوع بیماری و با هر روشی وظایف بیمار پس از درمان بسیار حائز اهمیت است. وکیوم تراپی نیز مانند هر روشی نیاز دارد تا بیمار پس از درمان مراقبت‌های ویژه‌ای انجام دهد. به عنوان مثال فرد باید تغذیه مناسبی داشته باشد تا بدنش بتواند محل آسیب دیدگی را ترمیم کند. تغذیه بیمارانی که از وکیون استفاده می‌کنند باید سرشار از ریز مغذی‌ها، الکترولیت‌ها و ویتامین‌ها باشد.

لازم به یادآوری است که افراد سیگاری باید پس از درمان، استعمال سیگار و دخانیات را کنار بگذارند. زیرا نیکوتین سیگار و دود آن‌ها باعث عفونی شدن زخم خواهد شد.

پس از درمان اگر احساس درد ناچیزی داشتید مجاز هستید تا از مسکن‌ها استفاده نمایید. اما اگر درد به صورت شدید و دشوار بود بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. بیمار برای حمام کردن مجاز است حداکثر دو ساعت در روز دستگاه را از زخم جدا کند. توجه داشته باشید که متخصصان انجام این کار را توصیه نمی‌کنند؛ چرا که برخورد آب با زخم مضر است. پس حتماً قبل از استحمام کردن با پزشک خود مشورت کنید.

نکته: پانسمان وکیومتراپی با توجه به شدت و وسعت زخم باید در هفته ۲ تا ۳ بار عوض شود.

وکیوم تراپی
استعمال سیگار و دخانیات پس از استفاده از درمان با وکیوم جایز نیست.

معرفی انواع دستگاه وکیوم تراپی

در حال حاضر و با پیشرفت تکنولوژی دستگاه‌های متعددی در بازار وجود دارد که برای درمان زخم استفاده می‌شوند. افرادی که می‌خواهند بدانند که وکیوم تراپی چیست باید با مدل‌های متفاوت این دستگاه آشنا شوند.

1- مدل برقی:

مدل اول مناسب افرادی است که تحرک بسیار محدودی داشته و زیاد جابجا نمی‌شوند. زخم این افراد به علت تحرک پایینی که دارند بسیار شدیدتر است. این دستگاه به برق متصل شده و توسط کارشناس مربوطه استفاده می‌شود. در مدل‌های برقی چون بیمار حرکت زیادی ندارد حجم مخزن بزرگ است. به علاوه باید فرد را در یک محیط استریل قرار دهید و سپس درمان را شروع کنید.

2- مدل سیار:

در این مدل چون حجم مخزن کوچکتری به کار رفته است بیشتر در اورژانس‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این دستگاه بسیار سبک وزن بوده و با کمک باتری روشن می‌شود. افرادی که از زخم‌های کوچک رنج می‌برند با کمک مدل سیار درمان خواهند شد. جالب است بدانید برای افرادی که تحت عمل جراحی قرار گرفته‌اند نیز از این دستگاه استفاده می‌کنند.

چه زمان‌هایی استفاده از وکیوم تراپی ممنوع است؟

در صورتی که پزشکان تشخیص بدهند زخم‌های غیر عروقی در محل درمان وجود دارد استفاده از دستگاه وکیوم را ممنوع می‌کنند. یا اگر زخم بافت نکروز خود را از دست نداده باشد. همچنین اگر فرد به سرطان پوست مبتلا باشد به هیچ عنوان از وکیوم تراپی استفاده نمی‌شود. توجه داشته باید ممنوعیت‌هایی که برای استفاده از این شیوه درمان وجود دارد متفاوت بوده و باید پزشک مربوطه با بررسی وضعیت بیمار نوع درمان آن را تشخیص دهد.

اگر محل جراحت با بافت مرده پوست پوشش داده شده به هیچ عنوان نباید از این روش درمانی استفاده کرد. همچنین اگر بیمار فیستل‌های درمان نشده یا عفونت‌های استخوانی درمان نشده دارد بازهم استفاده از این روش جایز نیست.

وکیوم تراپی
اگر جراحت شدید نباشد از وکیوم استفاده نمی‌شود.

بررسی عوارض احتمالی استفاده از وکیوم تراپی

با وجود این که دستگاه به ندرت باعث به وجود آمدن عارضه در بدن فرد شده اما گاهی اوقات چون توسط افراد بدون تجربه و غیر حرفه‌ای استفاده می‌شود عارضه‌هایی را به وجود می‌آورد. اولین آسیبی که ممکن است این دستگاه ایجاد کند درد شدید در محل درمان است. برخی اوقات احساس درد زیاد باعث می‌شود که بیمار درمان را دنبال نکند. پزشک با به کارگیری ترفندهای متفاوت می‌تواند مقدار درد را کم کند.

آسیب رساندن به پوست اطراف زخم، چسپیدن بافت گرانوله به پانسمان فوم و تشکیل فیستول از دیگر عوارض احتمالی استفاده از وکیوم است. در صورتی که بیمار بداند فاید تحمل درد و عوارض وکیوم تراپی چیست می‌تواند بهتر با آن کنار بیاید.

چه زمانی وکیوم تراپی باید متوقف شود؟

در صورتی که درمانگر عوارض وکیوم تراپی را مشاهده کند باید سریعا درمان را متوقف کند. عدم تحمل درد توسط بیمار عادی بوده و درمانگر به هیچ عنوان نباید پافشاری کند. اگر پس از چندین جلسه زخم مورد نظر بهبود نمی‌یابد باید روش درمان تغیر کند.

زمانی که دمای بدن فرد بیمار بیشتر از ۳۹ درجه سانتیگراد بوده و یا فرد احساس سرگیجه و حالت تهوع و استفراغ کرد باید سریعاً درمان متوقف شود. گلو درد و اسهال نیز باعث توقف درمان خواهد شد. اگر در زیر پانسمان لخته خون مشاهده شد یا فرد دچار خونریزی غیرقابل کنترل گردید باید با متخصص مربوطه صحبت کنید تا از ایجاد عارضه‌های بعدی جلوگیری شود.

وکیوم تراپی
در صورت مشاهده عوارض استفاده ازدستگاه وکیوم باید درمان متوقف شود.

بررسی ویژگی‌های پزشک ورزشی خوب برای انجام وکیوم تراپی

چون این روش درمانی جدید بوده افراد زیادی نمی‌توانند به خوبی آن را انجام دهند. به همین علت افرادی که می‌خواهند از این روش استفاده کنند باید از یک پزشک خوب یا یک درمانگر با تجربه کمک بگیرند.

شخصی که بداند وکیوم تراپی چیست و چه فوایدی دارد بهترین گزینه است. همچنین پزشک معالج باید اطلاعات کامل و به روزی در مورد عوارض و معایب این شیوه درمانی داشته باشد. به علاوه مطالعات خود را در زمینه زخم و آسیب‌ها کانل کند تا بتواند تشخیص درستی داشته باشد.

مرکز تراپی خوب جهت انجام وکیوم تراپی چه ویژگی‌های دارد

یک مرکز تراپی موفق با کمک مزشک معالج با تجربه و درمانگر ماهر به بیماران کمک نی‌کند. در کلنیک‌های معروف هر دو نوع دستگاه وکیوم وجود دارد که متناسب با وضعیت بیمار از آن استفاده خواهد شد.

فراموش نکنید مراکزی که از این راه درمانی برای معالجه بیماران استفاده می‌کنند باید به گونه‌ای بلشد که هر نوع مریضی بتواند به آنجا مراجعه نماید. همچنین پزشکانی که در این کلنیک‌ها مشغول به کار هستند می‌بایست بتوانند درمان بیمار در خانه را برعهده بگیرند.

وکیوم تراپی
پانسمان وکیوم در کلنیک‌های معتبر با بالاترین کیفیت انجام خواهد شد

جمع‌بندی

در این مقاله سعی کردیم با توضیح مفهوم وکیوم تراپی و چگونگی درمان فرد اطلاعات کاملی را در اختیار خوانندگان قرار دهیم. به علاوه مقایسه کردن مزیت‌ها و معایب این روش درمانی نیز باعث می‌شود تا با خواندن این مطالب بتوانید تصمیم بهتری برای انتخاب درمانتان داشته باشید. لازم به یادآوری است که عوارض احتمالی آن و زخم‌هایی که با استفاده از این درمان بهبود می‌یابند را معرفی کرده‌ایم.

اگر با خواندن این مطالب همچنان دچار سردرگمی هستید و نمی‌دانید وکیوم تراپی چیست می‌توانید با مشاوران ما تماس بگیرید و شرایط خود را توضیح دهید تا اطلاعات کامل‌تری را در اختیارتان قرار دهند. همچنین در صورت نیاز می‌توانید در واتساپ نیز تصاویر جراحات خود را برای ما ارسال کنید تا متناسب با وضعیت‌تان به شما مشاوره داده شود.

اگر تجربه استفاده از درمان با وکیوم را دارید می‌توانید با کامنت با ما به اشتراک بگذارید. همچنین کارشناسان ما هر روزه سوالاتی که در کامنت‌ها پرسیده می‌شود را پاسخ خواهند داد.