علت خشکی و گرفتگی شانه چیست؟+روشهای درمانی موثر
آیا نمیتوانید به خوبی دست خود را تکان بدهید و موقع بالا رفتن دست احساس میکنید که شانهتان یخ زده است؟ احتمال اینکه شما به عارضه خشکی و گرفتگی شانه مبتلا شده باشید، زیاد است. این عارضه هنوز علت مشخصی ندارد ولی علتهای زیادی باعث به وجود آمدن این بیماری میشود. تصور نکنید که این بیماری قابل درمان نیست. درمان این بیماری حتی در حادترین شرایط هم با استفاده از تیم تخصصی پزشکی امکانپذیر است. دقت داشته باشید که به محض ابتلا به این عارضه حتما خیلی سریع برای درمان اقدام کنید چون اگر درمان را به تعویق بیندازید، احتمال بروز بیماریهای دیگر هم تشدید میکنید. برای آشنایی با عوامل و علتهای خشکی و گرفتگی شانه و روشهای درمانی موثر تا پایان مطلب همراه ما باشید.
عارضه خشکی و گرفتگی شانه
کیسهای به نام کپسول مفصل شانه را پوشانده است، زمانی که این کیسه ضخیم، سفت و متورم میشود، اصطلاحا درد و خشکی شانه به وجود میآید. زمانی که خشکی شانه اتفاق میافتد، محدودیتهای حرکتی به وجود میآید چون در کپسول شانه لایهای از بافت اسکار مانند شکل میگیرد و باعث تورم و سفتی و ضخیم شدن آن ناحیه میشود. زمانی که این اتفاق میافتد فضای موجود در درون کپسول برای استخوان بازو کم میشود و این مسئله باعث میشود که فرد مبتلا نتواند به خوبی شانهاش را تکان بدهد.
علت خشکی و گرفتگی شانه
خشکی و گرفتگی شانه علت مشخصی ندارد ولی عواملی وجود دارد که میتواند امکان ابتلا به این عارضه را افزایش بدهد. این عوامل شامل موارد زیر است:
1. سن بالا
افرادی مبتلا به این عارضه میشوند، اکثرا بین 40 تا 60 سال سن دارند. طبق تحقیقات پزشکی جنسیت هم در این مسئله تاثیرگذار است و معمولا زنان بیشتر از مردان به این مشکل مبتلا میشوند.
2. آسیب دیدگی شانه و عمل جراحی
یکی از رایجترین علتهای ابتلا به این بیماری آسیب دیدن شانه یا بازو است و پس از عمل جراحی در ناحیه شانه به وجود میآید. فردی که عمل جراحی انجام داده یا بخشی از بدنش آسیب دیده است، ممکن است که تا مدتی بازو یا شانهاش را تکان ندهد و این مسئله باعث میشود که کپسول شانه بخاطر عدم استفاده سفت شود و عارضه خشکی شانه به وجود بیاید.
3. دیابت
دیابت با تخریب سیستم اسکلتی عضلانی همراه است و این عارضه میتواند به مفصل و دامنه محدودی از حرکات مفصل آسیب زیادی وارد کند. دیابت باعث ایجاد تغییرات در اعصاب و عروق خونی میشود و با ناهنجاریهای نواحی شانه، دست و درد مفاصل همراه است.
4. عدم تحرک و بستری طولانی مدت
شایعترین علت خشکی و گرفتگی شانه، تحرک نداشتن و بستری طولانی مدت است. وقتی فرد در بیمارستان یا منزل تحرک ندارد و مدت طولانی خوابیده است، احتمال این عارضه در این فرد افزایش پیدا میکند.
5. مشکلات تیرویید
غده تیروئید باعث ترشح هورمونهایی میشود که این هورمونها متابولیسم را کنترل میکنند. افرادی که مبتلا به کم کاری تیروئید هستند، به میزان کمتری میتوانند هورمون کنترل کننده متابولیسم تولید کنند. کاهش متابولیسم مفاصل باعث میشود که مایعی در مفصلها ایجاد شود که این مایع میزان تورم و درد را در ناحیه شانه افزایش میدهد
6. بیماری سل
بیماری سل یک بیماری عفونی است که دو مدل دارد. یک مدل از سل بر روی ریهها تاثیر میگذارد. مدل دیگر سل که به آن سل خارج ریوی هم گفته میشود بر روی استخوان، ستون فقرات، استخوانهای بلند و مفاصل تاثیر میگذارد.
7. بیماریهای قلبی و ریوی
زمانی که نارسایی قلبی اتفاق میافتد، دیگر خون نمیتواند به سمت قلب جریان پیدا کند و در نتیجه به وریدها باز میگردد. این مسئله باعث میشود که مایعات در ناحیه پاها و بافتهای بدن فرد مبتلا به این بیماری جمع شود و فرد با این عارضه درگیر شود.
8. پارکینسون
بیماران مبتلا به پارکینسون داروهایی را مصرف میکنند که یکی از عوارض این داروها امکان مبتلا به بیماری خشکی شانه است. برخی از بیماران پارکینسونی تحرک کافی ندارند و عضلاتشان دچار گرفتگی میشود و همین مسئله منجر به بروز عارضه گرفتگی و خشکی شانه میشود.
9. پارگی در ناحیه روتاتور کاف
روتاتور کاف عضوی از بدن است که مفصل زننده بین بازو و کاسه شانه است. پارگی در این ناحیه گاهی جزئی و گاهی حاد است. یکی از دلایل خطرناک خشکی شانه میتواند، پارگی این ناحیه باشد که اگر این چنین بود باید سریعا برای درمان خشکی و گرفتگی شانه به پزشک معالج مراجعه کنید.
10.رسوب کلسیم
به رسوب کلسیم دورن تاندون اصطلاحا تاندونیت کلسیفیه گفته میشود. کلسیم به طور معمول در فاصله بین 1 تا 2 سانتی متر از محل اتصال تاندونها به استخوان بازو به وجود میآید و رسوب کلسیم باعث احساس درد شدید در شانه میشود. فرد مبتلا به عارضه تاندونیت کلسیفیه وقتی دستش را حرکت بدهد، دردش شدیدتر میشود و ناچارا میزان تحرکش را کم میکند. رسوب کلسیم یکی از شایعترین علتهای خشکی و گرفتگی شانه است.
تشخیص خشکی و گرفتگی شانه
زمانی که متوجه شدید که موقع تکان دستتان در ناحیه شانه احساس درد میکنید یا حرکت دست برایتان سخت است بهتر است برای تشخیص این بیماری به پزشک مراجعه کنید. پزشک در برخی مواقع با معاینه این بیماری را تشخیص میدهد. در بسیاری از مواقع این بیماری با استفاده از عکس برداری با اشعه ایکس، سی تی اسکن و MRI مفاصل شانه قابل تشخیص است. اگر تشخیص پزشک دقیق نباشد، ممکن است که عارضههای دیگری به وجود بیاید.
درمان خشکی و گرفتگی شانه
اگر مبتلا به عارضه خشکی شانه شدید، باید سریعا برای درمان آن اقدام کنید تا این بیماری منجر به آسیبهای جدیتر نشود. برای درمان خشکی و گرفتگی شانه روشهای مختلفی وجود دارد که بسته به شدت و میزان حاد بودن بیماری شما باید به سراغ یک یا چند تا از این روشها بروید. مرسومترین روشهای درمانی گرفتگی و خشکی شانه عبارت است از:
1. خوردن دارو
یکی از راههای کاهش درد شانه استفاده از مسکنها و داروهای ضد التهاب است. مسکنهای معمولی مثل پاراستامول و کدئین دو داروی مناسب برای کاهش درد در ناحیه شانه است. داروهای ضد التهاب مثل ایبوپروفن، دیکلوفناک و ناپروکسن هم برای کاهش تورم و خشکی شانه مفید است. دوز این داروها با هم متفاوت است و شما بر حسب میزان دردی که دارید، از یک مدل آن نتیجه میگیرد.
2. ورزش کردن
یکی از روشهای درمانی غیر تهاجمی و مفید برای کاهش درد شانه و مفاصل، ورزش کردن است. توجه کنید که شانه شما آسیبپذیر شده است و هر ورزشی نمیتواند برای شما مفید باشد. اگر شما برنامه ورزشی از یک متخصص دریافت نکنید و خودسرانه ورزش را شروع کنید، ممکن است تمرینات سنگین آسیبهای جدیتری را به شما وارد کند. توصیه میشود که برای درمان خشکی و گرفتگی شانه به متخصص پزشکی ورزشی مراجعه کنید.
3. تزریق اوزون PRP
اگر خشکی شانه حاد باشد و با مصرف دارو یا ورزش از بین نرود، پزشکان به سراغ تزریق دارو میروند. بر حسب میزان بیماری و وضعیت کپسول مفصلی پزشک به سراغ تزریق داروی اوزون بروید.
4. تزریق استروئید
داروهای استروئیدی برای کاهش التهاب مفید است. تزریق استروئید به درون یا اطراف مفصل شانه میتواند علائم شانه گرفته یا خشک شده را تا چند هفته ناپدید کند ولی این یک درمان موقتی است و به مرور علائم برمیگردد.
5. طب سوزنی
طب سوزنی یک درمان موثر برای درمان خشکی شانه است. از این روش درمانی کارآمد برای کاهش التهاب مفاصل استفاده میکنند چون نسبت به درمانی دارویی عوارض کمتری دارد. طب سوزنی حتما باید توسط پزشک متخصص انجام شود.
6. جراحی
اگر روشهای درمانی کارساز نباشد و این بیماری خیلی شدید شده باشد، پزشکان روش جراحی را پیشنهاد میکنند. در این روش که عمل آن طی یک روز انجام میشود، پزشک برای آزادسازی کپسول مفصل شانه یک پروپ مخصوص میگذارد.
بهترین ورزشها برای درمان خشکی و گرفتگی شانه
تحرک و کشش شانه یک روش درمانی موثر برای رفع خشکی شانه است. پزشکان ورزشی و مربیان ورزش برای رفع این مشکل تمرینات مختلفی میدهند چون تحرک و کشش شانه حرکات زیادی دارد. اگر در انجام حرکات ورزشی محتاط نباشید و تمریناتی را انجام بدهید که مناسب نیست، ممکن است به ستون فقرات یا بخشهای دیگر بدنتان آسیب برسانید.
برای اینکه بتوانید یک بهترین تمرینات را برای کاهش درد مفاصل شانه انجام بدهید، پیشنهاد ما به شما این است که به یک متخصص پزشکی ورزشی مناسب مراجعه کنید. متخصصین پزشکی ورزشی با سابقههای متفاوتی در کلینیکهای مختلف مشغول به کار هستند. فردی که سابقه زیادی دارد و همچنین مدارک علمی بالایی دارد، بهتر میتواند به بهبود بیماران کمک کند. استفاده از دستگاههای جدید و استاندارد در کلینیکهای پزشکی باعث میشود که شانهها بهتر حرکت کنند و بیماری سریعتر درمان شود.
بهترین متخصص پزشکی ورزشی برای درمان خشکی شانه
متخصص پزشکی ورزشی فردی است که با استفاده از حرکات ورزشی استاندارد، درد مفاصل و استخوانها را درمان میکند. بهترین متخصص پزشکی ورزشی ویژگیهای زیر را داراست:
1. دارای سابقه درخشان
یکی از مهمترین ویژگیهای یک پزشک خوب داشتن سابقه درخشان است. وقتی بیماران از پزشک راضی باشند، شما مطمئن خواهید شد که آن پزشک سابقه خوبی دارد.
2. مدرک علمی مرتبط
داشتن مدرک یکی از مهمترین مواردی است که شایستگی پزشک را مشخص میکند. یک متخصص پزشک ورزشی خوب مطابق با رشتهای که درآن مشغول است، مدارک معتبر دارد و برای دانستن علم مشتاق است و سطح خود را با مطالعه ارتقا میدهد.
3. توجه به سلامت بیمار
برای اینکه مطمئن شوید پزشک ورزشی شما به سلامتتان اهمیت میدهد، لازم است که به محیط کار او دقت داشته باشید. اگر پزشکی در یک محیط غیر استاندارد و با دستگاههای قدیمی کار میکند، ممکن است که نتواند شما را در زمان کم درمان کند. پزشک ورزشی خوب میداند که دستگاههای استاندارد و به روز بر سلامت بدن تاثیر میگذارد.
4. تخصص گرایی
پزشکانی که فقط در یک تخصص مشغول هستند، معمولا روشهای درمانی بهتری دارند. پزشکان تخصص گرا در رشته خودشان مطالعه زیادی دارند و با روشهای درمانی به روز و جدید آشنا هستند.
5. برخورد خوب
یکی از مواردی که باعث میشود بیمار به پزشک اعتماد کند و در یک محیط امن و سالم درمان شود، برخورد خوب و محترمانه پزشک است. بیمار وقتی احساس امن بودن در کنار پزشک کند، با محیط انس میگیرد و احساس آرامش میکند. از آنجایی که روح و جسم با یکدیگر ارتباط دارند، آرامش روحی روانی بر درمان بیماری جسمی هم تاثیر میگذارد.
6. به کارگیری تیم تغذیه
ورزش در کنار تغذیه کمک زیادی به بهبود و درمان بیماریها میکند. برای تقویت مفاصل مصرف ویتامینها و غذاهای حاوی کلسیم مفید است. یک پزشک کاردان در کادر خود یک تیم پزشکی تغذیه دارد تا بیماران بتوانند با استفاده از تغذیه و ورزش بیماریشان را در کمترین زمان ممکن درمان کنند.
7. فراهم کردن راه ارتباطی برای بیماران
پزشکانی که به فکر سلامت بیماری هستند، در فضای اینترنت و از طریق تماس تلفنی یا واتساپی هم امکان ارتباط را برای بیمارانشان فراهم میکنند. وقتی بیمار به صورت مداوم با پزشک در ارتباط باشد و تمرینات ورزشیاش را با او به اشتراک بگذارد، سریعتر درمان میشوند و انگیزه بیشتری برای انجام حرکات دارند.
با توجه به موارد بالا شما میتوانید پزشک موردنظرتان را پیدا کنید. اگر شما نمیتوانید پزشک مورد نظر خود را پیدا کنید، میتواند در صفحه اصلی دکتر ناهید ونارجی از مشخصات این پزشک مطلع شوید. این پزشک کاردان در یک کلینیک با کیفیت و عالی کار میکند و با استفاده از به روزترین تجهیزات برای بهبود و درمان خشکی و گرفتگی شانه به بیماران کمک میکند. کلینیک دکتر ناهید ونارجی دارای کادر حرفهای است و اگر به وبسایت این پزشک مراجعه کنید، در بخش نظرات کاربران متوجه رضایت دیگر بیماران میشوید.
نتیجهگیری
خشکی و گرفتگی شانه یک بیماری رایج در بین مردم است که معمولا در میانسالی بیشتر اتفاق میافتد. عدم تحرک شایعترین علت ابتلا به این عارضه است. بنابراین بیماران میتوانند با استفاده از تحرک و ورزش کردن احتمال بروز این بیماری در بدن را به حداقل برسانند. برای درمان از طریق ورزش باید حتما به پزشک ورزشی مراجعه کنید چون تنها در صورت انجام حرکات اصلاحی درست این بیماری درمان میشود و در غیر اینصورت ممکن است حرکات نادرست این بیماری را تشدید کنید. دکتر ناهید وناجی یک پزشک با سابقه در زمینه درمان خشکی و گرفتگی شانه است که میتوانید برای ارتباط با این پزشک با او تماس بگیرید.
شماره تماس
سوالات متداول
- برای درمان خشکی و گرفتگی شانه چه دارویی مناسب است؟
داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مثل ایبوپرفن، ژلوفن، ناپروکسن و… برای درمان این درد مناسب است.
- برای پیشگیری از خشکی شانه چه کار کنیم؟
تمرینات کششی شانه برای ورزش دادن عضلات و جلوگیری از خشکی بدن مناسب است.
- آیا باید حتما برای درمان خشکی شانه به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در مراجعه به پزشک سهل انگاری کنید و آن را به تعویق بیندازید این مسئله میتواند باعث تشدید درد شود.