دلایل صدا دادن زانو؛ چرا زانوهای ما شروع به آواز خواندن می‌کنند؟

صدا دادن زانو

وقتی کنار مبل خم می‌شوید تا کنترل تلویزیون را بردارید، چه اتفاقی میفتد؟ یا وقتی بعد از مدتی نشستن، می‌ایستید؟ از پله‌ها که بالا و پایین می‌روید، چطور؟ اگر شما مثل خیلی‌های دیگر جواب‌تان به این سوال این است که صدای تق تق زانوی خود را می‌شنوید، جای درستی آمده‌اید. آیا می‌دانید چه‌چیزی این صدا را تولید می‌کند و آیا باید نگران آن بود یا نه؟ در این مقاله ما به جستجوی اسرار صدا دادن زانو خواهیم پرداخت و علل صدا دادن زانو تا راه‌های درمان آن را یک به یک بررسی خواهیم کرد. همراه ما باشید بهترین روش‌ها برای ساکت‌کردن زانوها را پیدا کنیم.

صدا دادن زانو یا کریپتوس

اگر زانوی شما هم مرتب صدا می‌دهد، باید بگوییم که شما تنها نیستید و خیلی از مردم از این صدا شکایت دارند. صدای زانو را معمولا وقتی ایستاده‌اید یا در حال انجام فعالیت‌های فیزیکی هستید، می‌شنوید. فعالیت‌هایی مثل:

  • خم‌کردن یا صاف‌کردن زانو
  • بالارفتن یا پایین‌آمدن از پله‌ها

صدای زانو معمولا طبیعی است و مشکلی ندارد اما اگر همراه با این صدا، درد را هم احساس کردید ممکن است به آرتروز مبتلا شده‌ باشید و وقت مراجعه به پزشک است.

صدا دادن زانو معمولا مسئله جدی‌ای نیست و جای نگرانی ندارد.
صدا دادن زانو معمولا مسئله جدی‌ای نیست و جای نگرانی ندارد.

بیایید نگاهی به ساختار زانو بیندازیم

قبل از اینکه دلایل صدادادن زانو را پیدا کنیم، بهتر است با ساختار زانو آشنا شویم. زانوی ما مثل یک لولای بزرگ و پیچیده است. بیایید با هم نگاهی به ساختمان پیچیده زانو بیندازیم.

1- استخوان‌ها

زانو استخوان ران را به استخوان درشت نی، که در ساق پا است، متصل می‌کند. نازک نی هم که در ساق پا قرار دارد به مفصل متصل است. کاسه زانو هم استخوان دیگری است که در زانو وجود دارد و از مفاصل زانوی ما محافظت می‌کند.

2- غضروف

دو غضروف ضخیم به نام منیسک، استخوان ساق پا و استخوان ران را تحت فشار می‌گذارند و از این طریق اصطکاک بین این دو استخوان را کم می‌کنند.

3- سینوویوم

یک غشای نازک است که مفاصل و غلاف‌های تاندون را می‌پوشاند و روان‌تر کردن مفاصل کمک بزرگی می‌کند.

4- رباط‌ها

رباط‌ها نوارهای محکم اما انعطاف‌پذیری هستند که در سرتاسر مفاصل کشیده شده‌اند و استخوان‌ها را به هم وصل می‌کنند.

ساختار زانو
ساختار زانو

علائم صدادادن زانو

گاهی اوقات صدای زانو همراه با علائم دیگر است. اگر این علائم را همراه با صدای زانو داشتید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

  • درد هنگام راه رفتن یا خم شدن زانو
  • سفتی که با کشش یا ورزش‌کردن بهتر نمی‌شود
  • حساسیت یا درد در قسمت داخلی زانو
  • تورم زانو

دلایل صدا دادن زانو

صدای زانو در افراد مختلف، متفاوت است. بعضی از افراد صدای خش خش خفیفی می‌شنوند در‌حالی‌که بعضی دیگر صدای زانوی خود را کاملا می‌شنوند.

1- پارگی منیسک

وقتی منیسک ما پاره می‌شود، علائم مختلفی را از خودش نشان می‌دهد که یکی از آن‌ها شنیدن صدای زانوست. اگر منیسک پاره شده حرکت کرده یا داخل مفصل گیر کند، صدای تق تق زانو را بلندتر خواهیم شنید. پارگی منیسک زانو ممکن است به دلیل چرخش سریع زانو حین فعالیت‌های فیزیکی سنگین مثل ورزش، بلند کردن وسایل سنگین و یا حتی فعالیت‌های عادی روزانه اتفاق بیوفتد.

2- آسیب به رباط

وقتی رباط‌های زانوی ما آسیب ببیند، زانوی ما دچار بی‌ثباتی می‌شود و ما می‌توانیم به‌راحتی صدای زانو را بشنویم.

3- کیست بیکر

کیست بیکر می‌تواند یکی دیگر از دلایل صدای زانو باشد. این کیست یک توده پر از مایع هست که در پشت زانوی ما قرار می‌گیرد و به زانوی ما فشار وارد می‌کند.

4- جمع‌شدن حباب

این صدا معمولا به دلیل جمع‌شدن حباب‌های هوا در مایع سینوویال است. وقتی زانوی خود را خم می‌کنیم، حباب‌ها تحت‌فشار قرار می‌گیرند، ناگهان می‌ترکند و صدای ترکیدن این حباب‌ها به گوش ما هم می‌رسد.

5-آرتروز

کسانی که به آرتروز زانو مبتلا هستند، با صدای زانو غریبه نیستند. آرتروز زانو یک بیماری مفصلی است که در آن کم کم غضروف مفصل زانو از بین می‌رود و بین استخوان‌ها اصطحکاک به وجود میاید. این تغییرات در مفاصل زانو ممکن است یکی از دلایل تق تق زانو باشد.

اگر در مورد آرتروز زانو کنجکاو هستید و نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، بد نیست به مقاله « با سیرتاپیاز آرتروز زانو و روش‌های پیشگیری و درمان آن آشنا شوید» سری بزنید تا هر چیزی که در این مورد لازم است را بدانید.

6- زانوی دونده

گاهی اوقات ممکن است صدادادن زانو، نشانه سندروم «زانوی دونده» باشد. این سندروم بین دوندگان مسافت‌های طولانی و افرادی که زانوی آن‌ها دچار ضربه شدیدی شده، رایج است. در این سندروم غضروف شروع به نرم‌شدن و فرسودگی می‌کند و صدای ان بیشتر از هر وقت دیگری به گوش ما می‌رسد.

سندروم زانوی دونده معمولا با استفاده از کمپرس آب‌سرد، داروهای ضدالتهابی، استراحت و انجام‌دادن تمرینات خاص ورزشی درمان می‌شود.

سندروم زانوی دونده بین دوندگان مسیرهای طولانی خیلی رایج است.
سندروم زانوی دونده بین دوندگان مسیرهای طولانی خیلی رایج است.

7- التهاب تاندون‌ها

یکی دیگر از دلایل صدا دادن زانو می‌تواند التهاب تاندون‌ها یا تاندونیت باشد. در این حالت تاندون‌ها متورم می‌شوند و به لبه‌های مفصل زانو گیر می‌کنند. در تاندونیت وقتی زانوی خود را حرکت می‌دهید، می‌توانید به‌راحتی جابه‌جاشدن تادون‌های ملتهب را احساس کنید.

8- عضلات سفت ران

اگر ماهیچه‌های ران شما بیش‌ازحد سفت باشد، دامنه حرکتی زانو‌های شما هم محدود می‌شود و وقتی از زانوی خود را تکان می‌دهید، صدای آن را می‌شنوید.

9- از بین‌رفتن غضروف‌ها

هرچه سن ما بیشتر می‌شود، غضروف‌های ما فرسوده‌تر و ناهموارتر می‌شود. اگر غضروفی که قسمت پایینی کلاهک زانوی ما را پوشانده است، دچار ناهمواری شود، می‌توانیم به‌راحتی صدای تق تق زانوی خود را بشنویم.

چه زمانی وقت نگرانی است؟

با خواندن دلایل بالا نیازی نیست تا نگران صدای زانوی خودتان باشید. این اتفاقی است که برای اکثر مردم میفتد و حتما به‌دلیل یک مشکل جدی در زانو نیست. همچنین قرار نیست به مرور زمان این صدا بدتر بشود. اگر تق تق زانوی شما بدون درد است پس نباید دلیلی برای نگرانی داشته باشید و می‌توانید با خیال‌راحت به زندگی روزمره خود ادامه دهید. باور کنید حتی ورزشکاران جوان هم ممکن است صدای زانوی خودشان را بشنوند. البته، بد نیست که حواس‌مان به بقیه علائمی که تجربه می‌کنیم هم باشد و اگر در کنار صدای زانو، درد، تورم و یا از دست دادن حرکت طبیعی در مفصل را هم حس کردید، شاید بد نباشد که از یک متخصص پزشکی ورزشی کمک بگیرید. در ادامه شما را با راه های درمان تق تق زانو بیشتر آشنا خواهیم کرد.

راه‌های پیشگیری از آسیب‌دیدن زانو

شاید نتوان از همه‌ی صدماتی که زانو می‌بیند پیشگیری کرد، اما برای کمترشدن مشکلات زانو می‌توان کارهایی را انجام داد.

1- حفظ تعادل عضلانی

تقویت عضلات ساق پا و زانو کمک بزرگی به کمترشدن خطر عدم تعادل عضلانی می‌کند و باعث تراز مناسب زانو می‌شود.

2- اصلاح کف پای صاف

کفش‌های حمایتی و مناسب می‌تواند تا حدودی صافی کف پا را درمان کند و فشار اضافی را از روی مفاصل زانو بردارد.

3- داشتن وزن مناسب

چاقی بیش‌ازحد فشار زیادی را به زانو وارد می‌کند و باعث بروز بیماری‌های مختلفی در زانو می‌شود پس بهتر است برای سلامتی زانو، قبل از هرچیز وزن مناسبی داشته باشیم.

داشتن وزن مناسب، یکی از راه‌های پیشگیری از بیماری‌های مربوط به زانو
داشتن وزن مناسب، یکی از راه‌های پیشگیری از بیماری‌های مربوط به زانو

4- گرم‌کردن بدن قبل از ورزش

یادتان باشد همیشه قبل از انجام هر فعالیت ورزشی، حرکات سبک و کششی را انجام دهید. این‌کار به شما کمک می‌کند تا انعطاف‌پذیری زانوی خود را بیشتر کنید و در طول تمرین آسیب کمتری ببینید.

راه های درمان صدا دادن زانو

صدادادن زانو معمولا بی‌خطر است و درمان آن به علت تق تق زانو بستگی دارد. در ادامه با شما را با چند روش درمانی آشنا می‌کنیم.

1- عضلات اطراف مفصل را تقویت کنید!

اگر ورزش نمی‌کنید اما از نظر بدنی توانایی آن را دارید، الان بهترین زمان برای شروع است. تقویت عضلات اطراف مفصل زانو، می‌تواند صدادادن زانو را تا حد زیادی، کم کند.

اسکات یک روش عالی برای تقویت عضلات پا است. برای انجام دادن این حرکت صاف بایستید. پا را به اندازه عرض شانه باز کنید و به آرامی مثل تصویر زیر خم شوید.

حرکت اسکات یکی از راه های درمان صدا دادن زانو
حرکت اسکات یکی از راه های درمان صدا دادن زانو

2- سبک زندگی خود را تغییر دهید!

برای اینکه فشار را از روی مفاصل خود بردارید، بهتر است به وزن مناسب و ایده‎‌آل برسید و در این راه از ورزش و رژیم غذایی سالم کمک بگیرید. برای انجام این کار بهتر است:

  • غذاهای ناسالم را حذف کنید.
  • سبزیجات و میوه‌های بیشتری بخورید.
  • گوشت قرمز را با گوشت‌های بدون چربی مثل بوقلمون، ماهی یا مرغ جایگزین کنید.
  • دو الی سه بار در هفته و هر بار حدود نیم ساعت ورزش هوازی داشته باشید.

3- با تایید پزشک از مکمل‌های ویتامین دی و منیزیم استفاده کنید!

ویتامین دی به سلامت عضلات شما کمک بزرگی می‌کند و منیزیم هم باعث می‌شود بدن بهتر بتواند ویتامین دی را جذب کند. پس برای اینکه بهترین نتیجه را بگیرید، با تایید دکتر هر دوی آن‌ها را با هم مصرف کنید.

با تایید دکتر از ویتامین دی و منیزیم استفاده کنید.
با تایید دکتر از ویتامین دی و منیزیم استفاده کنید.

4- به متخصص پزشکی ورزشی سری بزنید!

اگر علت صدا دادن زانوی شما، بر اثر ضربه باشد، بهتر است از یک متخصص پزشکی ورزشی کمک بگیرید. متخصص پزشکی ورزشی به شما کمک می‌کند تا عضلات و مفاصل قوی‌تری داشته باشید.  اگر علت صدا دادن زانوی شما، آرتروز باشد؛ متخصص پزشکی ورزشی با تمرین‌های خاص به شما کمک می‌کند تا به مرور زمان درد کمتری داشته باشید.

یکی از بهترین مزایای متخصص پزشکی ورزشی این است که به شما تمرین‌ها و برنامه‌های خاصی را آموزش می‌دهند تا بتوانید در خانه برای کم‌کردن درد خود انجام دهید.

5- استراحت کنید!

در بعضی موارد، استراحت و دادن زمان به بدن می‌تواند یک راه عالی برای بهبودی و بازسازی مفصل زانو باشد. اگر از یک زانوبند کمک بگیرید و فعالیت‌های سنگین خود را برای مدتی کنار بگذارید، فشار کمتری به زانوی شما وارد خواهد شد و احتمالا صدای کمتری را از زانوی خود خواهید شنید.

6- به‌عنوان آخرین راه‌حل، به جراحی فکر کنید.

اگر صدای زانوی شما، به علت آسیب‌دیدگی باشد. ممکن است پزشک تصمیم بگیرد با جراحی شما را درمان کند. جراحی به شدت آسیب‌دیدگی و وضعیت شما بستگی دارد و از آن برای برداشتن مایع جمع‌شده در زانو، ترمیم غضروف و یا تعویض مفصل استفاده می‌کنند.حتی ممکن است تاندون‌های زانوی شما نیاز به جابه‌جایی داشته باشد و بشود با جراحی آن را درمان کرد. جراحی آخرین گزینه درمان است و خبر خوب این است که این نوع جراحی‌ها معمولا کم‌خطر و غیرتهاجمی هستند.

در مطب پزشک چه می‌گذرد؟

برای شما پزشک شما را معاینه فیزیکی می‌کند و اگر صدای زانوی شما همراه با کبودی، تورم و سایر علائم باشد، آن‌ها را به‌خوبی بررسی خواهد کرد. احتمالا چند تست حرکتی از شما خواهد گرفت تا ببیند اگر زانوی شما خم شود یا بچرخد چه‌اتفاقی خواهد افتاد.

به‌عنوان مثال، اگر پزشک به پارگی رباط صلیبی مشکوک باشد، از شما تست لاچمن را خواهد گرفت و اگر صدا دادن زانوی شما را مربوط پارگی منیسک بداند، آزمایش مک موری را انجام می‌دهد. در این آزمایش به منیسک شما فشار وارد می‌شود تا ببیند منیسک چطور واکنش نشان می‌دهد.

در مرحله بعدی، احتمالا آزمایش‌های تصویربرداری را خواهید داشت. اشعه ایکس و در ادامه یک اسکن MRI به پزشک برای مشاهده بهتر رباط‌ها و ساختار زانوی شما کمک خواهد کرد.

اگر صدا دادن زانوی شما همراه با علائم دیگری بود، حتما به پزشک مراجعه کنید.
اگر صدا دادن زانوی شما همراه با علائم دیگری بود، حتما به پزشک مراجعه کنید.

جمع‌بندی

در این مقاله با دلایل صدا دادن زانو و روش‌های پیشگیری و درمان آن به‌خوبی آشنا شدیم. صدا دادن زانو می‌تواند کاملا بی‌ضرر و یک مسئله طبیعی باشد. همچنین می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل جدی در زانو باشد به‌خصوص اگر این صدا همراه با درد، تورم و یا از دست‌دادن تحرک مفاصل باشد. خلاصه اگر درد و یا پرشی را در زانوی خود احساس کردید، حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر به موقع از یک پزشک کمک بگیرید از آسیب‌های جدی‌تر به زانوی خود جلوگیری می‌کنید.

یکی از افراد ماهر و با تجربه که می‌تواند در این زمینه به شما کمک کند دکتر ونارجی متخصص پزشکی ورزشی، با تجهیزات و دانش به‌روز، آماده کمک‌‌کردن به شما عزیزان هستند. روش‌های درمانی دکتر ونارجی شامل موارد زیر است:

  • آب‌درمانی
  • لیزردرمانی
  • مگنت‌تراپی
  • طب‌سوزنی
  • ورزش‌درمانی
  • ماساژدرمانی

برای ارتباط بیشتر و تعیین وقت ویزیت می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید.

0253650506

شما هم اگر تجربه‌ای از درمان صدا دادن زانوی خود دارید، خوشحال می‌شویم که این تجربه را در قسمت کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

1- آیا صدا دادن زانو یک مشکل جدی‌ست؟

صدای زانو یک اتفاق طبیعی و رایج است؛ اما اگر مدت زیادی‌ست که درگیر هستید و همراه با صدا، درد را هم تجربه می‌کنید، شاید بهتر باشد از یک پزشک کمک بگیرید.

2- راه های درمان تق تق زانو چیست؟

برای درمان این صدا باید:

  • عضلات اطراف زانو را تقویت کنید.
  • از ویتامین دی و منیزیم استفاده کنید.
  • سبک زندگی خود را تغییر دهید.
  • از متخصص پزشکی ورزشی کمک بگیرید.
  • گاهی اوقات با تشخیص پزشک باید جراحی کنید.

3- آیا صدای زانو نشانه آرتروز است؟

همیشه نه، به‌خصوص اگر فقط گاهی اوقات این صدا را می‌شنوید. دلایل صدا دادن زانو زیاد است و از بین آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • جمع‌شدن حباب
  • پارگی منیسک
  • آسیب‌دیدن رباط
  • کیست بیکر
  • زانوی دونده
  • التهاب تاندون‌ها
  • عضلات سفت ران

Hello World …

برای مطالعه بیشتر شما:

https://www.chrisbaileyorthopaedics.com/blog/what-causes-noisy-clicking-knees-crepitus/
https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/crepitus#treatment
https://www.verywellhealth.com/popping-and-snapping-2549494