راه‌رفتن، دویدن و ایستادن؛ این‌ها تنها بخش کوچکی از فعالیت‌هایی‌ست که پاهای ما هر روز انجام می‌دهند، اما ما فقط وقتی به یاد سلامت و اهمیت پاهای خود می‌افتیم، که دردی را در آن احساس کنیم! یکی از دردهایی که معمولا همه ما تجربه‌اش کرده‌ایم، درد کف پا است. تقریبا همه‌ی افراد در برهه‌ای از زندگی‌شان با این درد درگیر بوده‌اند. اگر شما هم این روزها در حال تجربه این درد هستید، در این مقاله همراه ما باشید تا ببینیم علت این درد چیست و چه راه‌کارهایی برای درمان ؛آن وجود داردغ پس تا پایان این مقاله همراه ما بمانید.

درد کف پا چیست؟

همان‌طور که می‌دانید کف پای ما از اعصاب، ماهیچه‌ها، استخوان‌ها و رباط‌های مختلفی تشکیل شده است؛ تمام این اجزا با هم همکاری کرده و به ما کمک می‌کنند تا بتوانیم بایستیم، راه برویم و بدویم. اگر شانس با ما یار نباشد و هر کدام از این اجزا آسیب ببینند، ما درد کف پا را احساس خواهیم کرد. این درد می‌تواند به‌صورت مزمن یا خیلی شدید خودش را به ما نشان بدهد و می‌تواند هر دو پا یا تنها یکی از پاهای ما را درگیر کند. معمولا افرادی که شغل آن‌ها نیاز به ایستادن‌های متوالی دارد، بیشتر از دیگران با این درد درگیر هستند.

علت درد کف پا
با دلایل درد در کف بیشتر آشنا شوید!

علت درد کف پا؛ با 10 متهم اصلی بیشتر آشنا شوید!

درد کف پا می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. با شناسایی علت این درد، می‌توان درمان مناسب آن را هم پیدا کرد. در ادامه چند دلیل رایج علت درد کف پا را با هم بررسی خواهیم کرد.

1- التهاب کف پا

یکی از شایع‌ترین علل درد در کف پا، التهاب کف پا است. در پای ما یک رباط به اسم فاشیای پلانتار وجود دارد. این رباط از قوس پا حمایت کرده و به ما کمک می‌کند تا بتوانیم راه برویم. در مواردی این رباط ملتهب شده و درد در کف پا را به وجود می‌آورد.

2- فشار بیش‌ازحد به کف پا

وقت‌هایی که بیش‌ازحد راه می‌رویم، روی پا می‌ایستیم یا می‌دویم به عضلات کف پای خود فشار زیادی را وارد می‌کنیم. این فشار می‌تواند باعث ایجاد خستگی و درد در کف پای ما بشود.

3- پوشیدن کفش‌های نامناسب

کفش‌هایی که از پاهای ما به‌خوبی پشتیبانی نمی‌کنند، مثلا بالشتک و یا قوس مناسبی ندارند، یا کفش‌هایی که بسیار تنگ هستند می‌توانند باعث بروز درد در کف پای ما بشوند؛ همچنین پوشیدن کفش‌های فرسوده که کفی آن‌ها کیفیت خود را از دست داده است، می‌تواند به پای ما آسیب جدی‌ای وارد کند.

4- صافی کف پا

افرادی که کف پای آن‌ها صاف است، معمولا بیشتر از دیگران در معرض دردهای مربوط به پا هستند. صاف‌بودن کف پا معمولا فشار زیادی به عضلات پا وارد کرده و باعث به‌وجودآمدن درد در ناحیه کف پا می‌شود.

5- مشکلات عصبی

یکی از مشکلات عصبی پا، نوروپاتی‌ست. در این عارضه عصب‌های پای ما آسیب می‌بینند و باعث بروز درد، گزگز و بی‌حسی در ناحیه کف پا می‌شود.

درمان درد کف پا
مشکلات عصبی، یکی از دلایل درد در کف پا

6- آرتریت

یکی‌دیگر از دلایلی که می‌تواند درد در کف پا را ایجاد کند، التهاب مفاصل یا همان آرتریت است. آرتریت علاوه‌بر درد در ناحیه کف پا، باعث سفت‌شدن عضلات کف پا هم می‌شود.

7- تاندونیت

التهاب تاندون‌ها یا همان تاندونیت می‌تواند یکی‌دیگر از دلایل بروز درد در کف پا باشد؛ به‌عنوان‌مثال با ملتهب‌شدن تاندون آشیل پا ممکن است کف پای شما به‌شدت درد بگیرد.

8- اضافه‌وزن

اضافه‌وزن علاوه‌بر تمام آسیب‌هایی که به بدن وارد می‌کند، می‌تواند یکی از متهم‌های اصلی درد کف پا باشد. اگر وزن شما هم بیشتر از آن چیزی‌ست که باید باشد، احتمالا علت درد در کف پای شما هم مربوط به اضافه‌وزن شماست.

9- عفونت

محیط مرطوب داخل کفش، بهترین جا برای رشد باکتری‌ها و قارچ‌هاست و دقیقا به‌همین‌دلیل پاهای ما همیشه در معرض ابتلا به عفونت هستند. این عفونت در افراد ورزشکار بیشتر از دیگران خودش را نشان می‌دهد. خارش و ناراحتی ناشی از عفونت، می‌تواند یکی‌دیگر از علل درد در کف پای شما باشد.

10- صدمات پا

آخرین مورد علت درد کف پا که نسبت به سایر مواردی که گفته شد رواج بیشتری دارد، مربوط به آسیب‌هایی‌ست که به پا وارد می‌شود. این آسیب‌ها می‌تواند شامل رگ‌به‌رگ‌شدن، ضربه‌دیدن، کبودی یا شکستگی پا باشد که همه این عوامل می‌توانند باعث بروز درد در کف پای شما بشوند.

درد کف پای چپ
قرمزی و التهاب یکی از علائم درد کف پا

علائم درد کف پا

این ‌که درد در کف پا چطور خودش را نشان بدهد، تا حدود زیادی به علت آن بستگی دارد؛ اما به‌طورکلی علائم درد کف پا شامل موارد زیر هستند.

1- درد

یکی از اصلی‌ترین علائم درد در کف پا، احساس درد متناوب است. این درد می‌تواند به‌صورت خفیف یا بسیار دردناک و تیز خود را به ما نشان بدهد.

2- گرما یا قرمزی

یکی‌دیگر از علائم درد در ناحیه کف پا، گرما یا قرمزی در قسمت دردناک پا است و وقتی شما با درد در کف پا درگیر هستید، ممکن است با این علائم هم روبه‌رو شوید.

3- بی‌حسی

اگر علت درد کف پا به عصب‌های پا مربوط باشد، شما ممکن است در ناحیه کف پا احساس بی‌حسی داشته باشید.

4- سفتی

در مواری درد در کف پا، با سفت‌شدن عضلات کف پا همراه است. در این حالت شما نمی‌توانید به‌راحتی راه بروید یا حتی بایستید.

5- سوزش

شاید برای شما هم پیش آمده باشد که درد در کف پای خود را با حس سوزش تجربه کنید. احساس سوزش هم یکی‌دیگر از علائم درد در کف پا است.

6- حساسیت

بعضی از افراد هم درد کف پای چپ را با حساسیت زیاد تجربه می‌کنند. کف پای این افراد به لمس بسیار حساس شده و با واردشدن اندکی فشار آن‌ها درد زیادی را تجربه خواهند کرد.

7- تورم

آخرین نشانه‌ای که خودش را همراه با درد کف پا نشان می‌دهد، تورم است. بیشتر افرادی که با درد در کف پا درگیر هستند، التهاب را در اطراف پاشنه پا و نواحی قوس پا به‌خوبی احساس می‌کنند.

راه‌های پیشگیری از درد کف پا

برای این‌که به درد در کف پا مبتلا نشوید، بهتر است همیشه کارهای زیر را انجام دهید.

  1. کفش‌های پاشنه‌بلند یا کفش‌هایی که سرپنجه تنگی دارند را کنار بگذارید.
  2. در طول روز نوشیدن آب را فراموش نکنید.
  3. به‌طورمنظم ورزش‌های کششی تقویت عضلات پا را انجام دهید.
  4. مراقب وزن خود باشید.
  5. هیچ‌وقت گرم‌کردن قبل از ورزش و سردکردن بعد از ورزش را فراموش نکنید.
  6. برای جلوگیری از عفونت و قارچ بهداشت پاهای خود را به بهترین شکل ممکن رعایت کنید.
  7. تکنیک‌های درست دویدن و راه‌رفتن را یاد بگیرید و تمرین کنید.

با انجام کارهایی که در بالا گفته شد، می‌توانید تا حدود زیادی از بروز درد در کف پا جلوگیری کنید.

درد کف پا
ماساژ، یکی از راه‌های درمان درد کف پا!

این شما و این 9 راه‌حل طلایی برای درمان درد کف پا

اگر تمام علائم بالا را تجربه می‌کنید، می‌توانید برای درمان درد کف پای خود از روش‌های زیر کمک بگیرید.

1- پاهای خود را در تشت آب‌گرم بگذارید!

آب‌گرم می‌تواند نقش موثری در کاهش درد پای شما داشته باشد. برای این‌که از این روش نتیجه بهتری بگیرید، می‌توانید کمی نمک حمام هم به آب اضافه کنید. نمک حمام همراه با آب‌گرم می‌تواند عضلات شما را آرام کرده و حتی التهاب آن‌ها را کمتر کند.

2- از حرکات ورزشی کمک بگیرید!

دومین راهی که می‌توانید از آن برای درمان درد کف پای استفاده کنید، انجام حرکات ورزشی‌ست. حرکت‌های زیر می‌توانند به درمان شما کمک بزرگی بکنند.

  • تمرین اول

برای انجام این تمرین باید روی زمین بنشینید و پای خود را صاف کنید؛ در ادامه یک شال را دور کف پای دردناک خود بیندازید و شال را برای 15 الی 30 ثانیه بکشید. توجه کنید که زانوی شما در این تمرین باید کاملا صاف باشد. شما می‌توانید این تمرین را سه‌بار تکرار کنید.

  • تمرین دوم

برای انجام این تمرین قسمت پنجه و میانه‌ی کف پای دردناک خود را روی پله بگذارید و پاشنه پای‌تان را برای 15 الی 30 ثانیه به‌سمت پایین بکشید. شما باید در این تمرین کش‌آمدن عضلات کف پا را کاملا احساس کنید. شما می‌توانید در هر نوبت سه‌بار این تمرین را انجام دهید.

  • تمرین سوم

تمرین سوم ساده‌تر از آن چیزی‌ست که فکرش را می‌کنید. برای انجام این تمرین فقط کافی‌ست روی پنجه پاهای خود برای 5 ثانیه بایستید. شما می‌توانید این تمرین را در دو ست پنجاه‌تایی انجام دهید.

3- از ماساژ غافل نشوید!

برای بالابردن گردش خون در ناحیه کف پا و همچنین کاهش درد در این قسمت، بهتر است از ماساژ کمک بگیرید. برای این کار بهتر است کف پای خود را با روغن چرب کرده و شروع به ماساژدادن کنید. در کنار ماساژ دستی می‌توانید از ماساژورهایی که در بازار وجود دارند هم استفاده کنید.

4- کفش‌های‌تان را عوض کنید!

همان‌طور که در قسمت قبلی مقاله گفتیم، یکی از علت‌های درد پای شما می‌تواند مربوط به پوشیدن کفش‌های نامناسب باشد؛ پس بهتر است همین امروز کفش خود را عوض کرده و از کفش‌های استاندارد استفاده کنید. جالب است بدانید که با هر کفش کتانی شما تنها می‌توانید چیزی حدود 750 کیلومتر راه بروید. بعد از طی‌شدن این مسافت کتانی‌ها کم‌کم کیفیت خود را از دست داده و نمی‌توانند از پای شما به قدر کافی حمایت کنند.

فراموش نکنید که پوشیدن کفش‌های پاشنه‌بلند و یا کفش‌های تخت، می‌تواند آسیب جدی‌ای به پاهای شما وارد کند. پس باخرید کفش‌های جدید جان تازه‌ای به پاهای خود بدهید!

علت درد کف پا
برای درمان درد کف پا، از کفش‌های مناسب استفاده کنید!

5- کمپرس یخ را فراموش نکنید!

یکی‌دیگر از راه‌هایی که می‌توانید برای درمان درد کف پای خود از آن استفاده کنید، استفاده از کمپرس یخ است. برای به‌کارگیری این روش، روی یک صندلی بنشینید و یک بطری آب یخ‌زده را زیر پای خود قرار دهید؛ در ادامه سعی‌کنید با کف پا، بطری را بچرخانید. هر روز 5 الی 15 دقیقه این کار را انجام دهید تا التهاب و درد پای شما کمتر شود.

6- از مسکن استفاده کنید!

برای کم‌کردن درد و التهابی که دارید، می‌توانید از مسکن‌های بدون نسخه مثل استامینوفن، ناپروکسن و ایبوپروفن هم استفاده کنید؛ همچنین برای کاهش درد خود شاید بتوانید از بعضی پمادهای موضعی هم استفاده کنید.

7- وزنتان را کم کنید!

اگر با اضافه‌وزن درگیر هستید، ممکن است علت درد کف پای شما از همان‌جا نشات گرفته باشد. برای برطرف‌کردن درد خود بهتر است سبک‌زندگی‌تان را تغییر داده و از رژیم و ورزش برای رسیدن به وزن سالم کمک بگیرید.

8- استراحت کنید!

برای بهترشدن اوضاع پای خود بهتر است چند روزی فعالیت‌های سنگین خود را کنار بگذارید و در خانه مشغول استراحت شوید. شاید اگر کمی فشار را از روی پا بردارید و چند روز دراز بکشید، درد پای شما هم به‌مرور کمتر شود.

9- از متخصص پزشکی ورزشی کمک بگیرید!

اگر از درمان‌های خانگی نتیجه نگرفتید، بهتر است از یک متخصص پزشکی ورزشی کمک بگیرید. متخصصین پزشکی ورزشی با دانشی که در زمینه دردهای اسکلتی عضلانی دارند، می‌توانند در درمان درد کف پای شما نقش موثری داشته باشند.

درمان درد کف پا
چه زمانی برای درمان درد کف پا باید به پزشک مراجعه کرد؟

چه زمانی برای درمان درد کف پا باید به پزشک مراجعه کرد؟

با داشتن علائم زیر بهتر است هر چه زودتر از پزشک کمک بگیرید!

1- وقتی درد دست از سر شما برنمی‌دارد!

اگر با وجود درمان‌های خانگی و استفاده از مسکن، همچنان با درد درگیر هستید و درد شما به‌جای بهترشدن هر لحظه بدتر می‌شود، باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

2- وقتی پای عفونت در میان است!

قرمزبودن، گرم‌بودن و متورم‌بودن ناحیه درد معمولا نشانه‌های خوبی نیستند و خبر از یک مشکل اساسی مثل عفونت در ناحیه پا دارند؛ پس بهتر است با داشتن این سه نشانه حتما به پزشک مراجعه کنید.

3- وقتی آسیب‌دیدگی جدی‌ست!

اگر کف پای شما دچار شکستگی، بریدگی عمیق و رگ‌به‌رگ‌شدن است، بهتر است حتما برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

4- وقتی کف پای خود را احساس نمی‌کنید!

اگر علاوه‌بر درد بی‌حسی مداوم یا سوزن‌سوزن ‌شدن را تجربه می‌کنید، ممکن است علت درد شما مربوط به اعصاب باشد، پس در این زمینه بهتر است از یک پزشک ماهر کمک بگیرید.

5- وقتی با دیابت درگیر هستید!

سلامت پا برای افراد دیابتی اهمیت فوق‌العاده زیادی دارد؛ پس اگر در کنار درد کف پا با دیابت هم درگیر هستید، بهتر است حتی با دیدن کوچک‌ترین علائم، به یک پزشک کاربلد مراجعه کرده تا سریع‌تر مشکل خود را برطرف کنید.

6- وقتی نمی‌توانید روی پای خود بایستید!

اگر درد شما آنقدر شدید است که نمی‌توانید درست راه بروید یا روی پای خود بایستید، بهتر است هر چه سریع‌تر به دنبال درمان پزشکی باشید.

فراموش‌نکنید هر چقدر زودتر برای درمان اقدام کنید، می‌توانید نتیجه بهتری بگیرید. اگر درد شما با خود درمانی در چند روز برطرف نشد، بهتر است برای تشخیص علت درد و درمان آن حتما مشکل خود را با یک پزشک در میان بگذارید.

جمع‌بندی

در این مقاله با شما درمورد درد کف پا صحبت کردیم. درد در کف پا یک عارضه تقریبا شایع و آزاردهنده است که می‌تواند تحت‌تاثیر عوامل مختلفی مثل استفاده از کفش نامناسب و… اتفاق بیفتد. همان‌طور که گفتیم در صورت تداوم درد و نتیجه نگرفتن از درمان‌های خانگی بهتر است از یک متخصص پزشکی ورزشی کمک بگیرید. یکی از بهترین متخصصین پزشکی ورزشی که شما می‌توانید برای درمان خود به ایشان مراجعه کنید، دکتر ناهید ونارجی هستند.

دکتر ونارجی که تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی ایران دریافت کرده‌اند، مهارت زیادی در درمان دردهای اسکلتی عضلانی دارند. شما نیز می‌توانید برای درمان درد کف پای خود روی مهارت دکتر ونارجی حساب باز کرده و از ایشان کمک بگیرید. برای دریافت وقت مشاوره و ویزیت، می‌توانید از طریق شماره زیر با تیم دکتر ونارجی در ارتباط باشید.

02536505064

اگر در مورد درد در کف پا سوال بی‌پاسخی در ذهن شما باقی‌مانده است، لطفا در قسمت کامنت تمام سوالات خود را با ما در میان بگذارید تا در اسرع‌وقت پاسخگوی شما عزیزان باشیم.

سوالات متداول

1- آیا کفش پاشنه‌بلند می‌تواند باعث ایجاد درد کف پا بشود؟

بله، کفش‌های پاشنه‌بلند تراز طبیعی پا و کل بدن را به هم می‌زنند و پوشیدن طولانی‌مدت آن‌ها می‌تواند باعث بروز درد در ناحیه پا بشود.

2- آیا می‌توان از درد در کف پا جلوگیری کرد؟

 با داشتن استراحت منظم، پوشیدن کفش‌های حمایتی و انجام‌دادن تمرین‌های کششی می‌توان تاحدود زیادی از بروز درد در کف پا جلوگیری کرد؛ البته این که در طول روز وضعیت بدنی خوبی هم داشته باشید، اهمیت زیادی دارد.

3- برای کاهش درد در کف پا چه تمرین‌هایی را باید انجام داد؟

برای کمترشدن درد در کف پا باید روی ورزش‌هایی تمرکز کنید که عضلات پا را تقویت می‌کند و باعث انعطاف‌پذیری و تراز کف پا می‌شود.

برای مطالعه بیشتر شما

What Causes Sore Soles Of The Feet

Bottom of Foot Pain

Pain in the bottom of the foot

10 Home Remedies to Relieve Sore Feet