کمردرد در بارداری؛ یک مشکل مشترک بین همه‌ی مادران

کمردرد در بارداری

قدم نورسیده مبارک! شما در حال تجربه کردن یکی از شیرین‌ترین معجزات طبیعت هستید. موجودی کوچک که از جنس خودتان هست و کم کم در درون شما بزرگ می‌شود. اما این معجزه همراه با دردسرهایی هم هست. وقتی تازه با بی‌حسی، ضعف و حالت تهوع کنار آمده‌اید و فکر می‌‌کنید بارداری نمی‌تواند بیشتر از این برای شما چالش و سختی ایجاد کند؛ اینجاست که کمردرد وارد میدان می‌شود تا به شما ثابت کند که اشتباه می‌کنید! بنابراین اگر شما یکی از مادرانی هستید که همین الان مشغول درد کشیدن هستید؛ بدانید که تنها نیستید و کمردرد در بارداری یک مشکل مشترک بین تقریبا همه‌ی مادران است.

پیشنهاد می‌کنیم به لحظه تولد فرزند عزیزتان فکر کنید. درست به اولین باری که قرار است او را در آغوش بگیرید. آن‌موقع احتمالا متوجه خواهید شد که تحمل کردن سختی‌های بارداری، ارزشش را داشته است. در ادامه با ما همراه باشید تا علت کمردرد در بارداری بیشتر آشنا شویم و روش‌های پیشگیری و درمان کمر درد در بارداری را پیدا کنیم. امیدواریم این مقاله به شما کمک کند درد کمتری بکشید و از دوران شیرین بارداری خود لذت بیشتری ببرید.

کمردرد در بارداری چیست؟

کمردرد در بارداری یک مشکل رایج در بین 80 درصد از مادران است. این درد می‌تواند تیز یا کوبنده باشد یا یک درد خفیف و آرام. گاهی اوقات این درد پایین کمر را درگیر می‌کند و گاهی اوقات بالای کمر را. همچنین کمردرد در بارداری ممکن است با اسپاسم و گرفتگی عضلات همراه باشد و بعد از هر بار نشستن یا ایستادن طولانی مدت بدتر شود. در ادامه با هم بررسی می‌کنیم علت کمردرد در بارداری چیست و چرا مادران دچار این درد می‌شوند.

کمردرد در بارداری
کمردرد در بارداری

علت کمردرد در بارداری؛ با متهمان این پرونده بیشتر آشنا شوید!

1- بالارفتن وزن

هر چه به ماه‌های آخر بارداری نزدیک‌تر می‌‌شوید فرزند عزیز شما بزرگ‌تر می‌شود. با بزرگ شدن رحم و کودک، وزن شما هم بیشتر شده و فشار زیادی به عضلات و ستون فقرات وارد می‌شود. بالارفتن وزن می‌تواند باعث کشیده شدن عضلات و رباط‌های کمر شود و یکی از دلایل اصلی کمردرد شما در این مدت باشد.

2- استرس

ما کاملا درک می‌کنیم که شما در این دوره استرس زیادی را تحمل کنید و نگران وضعیت خود باشید. اما حواستان باشد که استرس خود را مدیریت کنید؛ چون یکی دیگر از دلایل کمردرد شما می‌تواند مربوط به استرس باشد. استرس باعث تنش عصبی و درد عضلانی در ستون فقرات می‌شود و این اصلا برای یک مادر باردار خوب نیست!

3- تغییرات هورمونی

در مدتی که شما بارداری را تجربه می‌کنید؛ بدنتان برای اینکه زایمان راحتی داشته باشید شروع به ترشح هورمونی به نام ریلکسین می‌کند. این هورمون به شل شدن مفاصل و رباط‌ها در ناحیه لگن کمک می‌کند. اما گاهی اوقات بقیه قسمت‌های بدن از جمله ستون فقرات را هم تحت‌ تاثیر قرار می‌دهد. شل شدن رباط‌ها و مفاصل در ستون فقرات می‌تواند یکی از دلایل کمردرد شما باشد.

4- تغییرات حالت بدن

با رشد فرزند شما، مرکز ثقل بدن و وضعیت شما هم تغییر می‌کند که این تغییرات فشار خیلی زیادی به ستون فقرات وارد می‌کند. درد شما وقتی بیشتر می‌شود که کفش پاشنه‌دار بپوشید، کوله پشتی بیندازید یا برای مدت طولانی بنشینید یا بایستید.

5- خستگی و تنش عضلانی

ما به خوبی می‌دانیم که شما از نظر فیزیکی چه شرایط سختی را تحمل می‌کنید. بدن شما در این شرایط ممکن است از تحمل وزن اضافی خسته شود. این خستگی باعث ایجاد تنش عضلانی و درد در کمر شما می‌شود.

6- بیماری‌های دیگر

اگر از قبل بیماری‌هایی مثل آرتریت یا اسکولیوز را تجربه کرده باشید ممکن است کمر درد فعلی شما به خاطر همین بیماری‌ها باشد. در بعضی موارد کمردرد در بارداری می‌تواند دلیل یک بیماری زمینه‌ای دیگر مثل سیاتیک یا فتق دیسک باشد.

7- مشکلات گوارشی

اگر شما هم جز آن دسته از مادرانی هستید که در طول دوران بارداری خود مرتب دچار یبوست می‌شوید؛ احتمالا این مشکل در کمر درد شما بی‌تاثیر نیست. چراکه یبوست  می‌تواند به عضلات کمر و پشت فشار بیاورد و باعث بروز کمردرد بشود.

8- وضعیت بد خوابیدن

خوابیدن در وضعیت نامناسب یا روی یک تشک غیراستاندارد می‌تواند کمردرد شما را بیشتر کند. شما باید به عنوان یک مادر باردار از تشک سفت استفاده کنید، حتما به پهلو بخوابید و بالشی را بین زانوهایتان قرار دهید.

وضعیت درست خوابیدن در دوران بارداری
وضعیت درست خوابیدن در دوران بارداری

پنج روش ساده برای جلوگیری از کمردرد در بارداری

با رعایت نکته‌های زیر می‌توانید از کمردرد در بارداری پیشگیری کنید یا اگر همین الان مشغول تجربه‌ی این درد هستید، آن را کمتر کنید.

1- حفظ حالت درست بدن را تمرین کنید!

اولین قدم برای پیشگیری کمردرد در بارداری این است که وضعیت بدنی مناسب خودتان را حفظ کنید. سعی کنید همیشه صاف بایستید و صاف بنشینید. وقتهایی که نشسته‌اید یا مشغول رانندگی هستید برای حمایت از ستون فقرات، می‌توانید یک بالش کوچک پشت کمرتان بگذارید.

2- به پهلو بخوابید!

خوابیدن به پهلو می‌تواند جریان خون را زیاد کند و همچنین فشار را از روی کمر شما بردارد. پس در دوران بارداری برای پیشگیری از کمردرد بهتر است به پهلو بخوابید.

3- از کفش‌های طبی استفاده کنید!

پوشیدن کفش‌های طبی و راحت می‌تواند به شما در پیشگیری از کمردرد در دوران بارداری کمک کند. لطفا در این دوران کفشهای پاشنه‌بلند خود را کنار بگذارید و کفش‌هایی با پاشنه‌کوتاه و قوس کم بپوشید.

4- وسایل سنگین را بلند نکنید!

در این دوران سعی کنید اصلا وسیله‌ی سنگینی را بلند نکنید. وسایل سنگین می‌تواند به عضلات کمر شما فشار وارد کند و باعث درد شدیدی در کمر بشود.

5- ورزش کنید!

لطفا هر روز ورزش کنید. ورزشهای کششی و تقویتی به پیشگیری از کمردرد کمک بزرگی می‌کنند. سعی کنید هر روز به پیاده روی بروید، شنا کنید و یوگای بارداری را انجام دهید.

برای جلوگیری از کمردرد در بارداری یوگای بارداری را تمرین کنید.
برای جلوگیری از کمردرد در بارداری یوگای بارداری را تمرین کنید.

درمان کمر درد در بارداری با چند روش ساده

در ادامه با چند روش ساده برای درمان کمر درد در بارداری را به شما آموزش می‌دهیم. پس با ما همراه باشید.

1- از سرمادرمانی و گرمادرمانی استفاده کنید!

اگر کمردرد شما حاد است در 48 تا 72 ساعت اول از یخ برای کمتر کردن درد خود استفاده کنید. یک بسته سبزیجات یخ‌زده را داخل یک حوله بپیچید و 15 دقیقه روی کمر خود بگذارید.

بعد از 72 ساعت اگر همچنان با درد درگیر هستید؛ این‌بار نوبت گرمادرمانی است که درد شما را کم کند. برای این کار می‌توانید از کیسه آب‌گرم استفاده کنید. کیسه آب‌گرم را به‌مدت 15 دقیقه روی محل درد بگذارید.

2- از کمربندی بارداری کمک بگیرید!

اگر شکم شما به‌طور واضح به سمت جلو بیرون زده و باعث درد کمر شما شده است می‌توانید از کمربند طبی استفاده کنید. کمربندهای طبی به بالا نگه‌داشتن شکم کمک می‌کند و فشار را از روی لگن و کمر برمی‌دارند. اما مراقب باشید که از کمربند طبی به عنوان مکمل درمان‌های دیگر استفاده کنید نه تنها روش درمان.

3- ماساژدرمانی کنید!

تحقیقات نشان داده که ماساژ علاوه بر کم کردن درد می‌تواند به کاهش افسردگی و اضطراب در بارداری کمک کند. قبل از گرفتن ماساژ با پزشک خود مشورت کنید که این کار برای شما خطری نداشته باشد.

4- استامینوفن را فراموش نکنید!

برای کم شدن کمردرد در بارداری می‌توانید با مشورت پزشک از استامینوفن استفاده کنید. استامینوفن بی‌خطر است اما مراقب باشید که از بقیه مسکن‌ها اصلا استفاده نکنید چراکه باعث کاهش مایع آمنیوتیک و مشکلات قلبی برای فرزد شما می‌شود.

5- طب سوزنی

طب‌سوزنی هم یک گزینه خوب است که می‌توانید برای درمان کمر درد در بارداری به آن فکر کنید. فقط یادتان باشد قبل از انجام دادن طب‌سوزنی با پزشک خود مشورت کنید و ببینید این کار مناسب شما هست یا نه؟

طب‌سوزنی یکی از روش‌های درمان کمر درد در بارداری
طب‌سوزنی یکی از روش‌های درمان کمر درد در بارداری

کی باید نگران کمردرد در بارداری شویم؟

اگر کمردرد شما در حالت ایستاده بدتر می‌شود اما بعد از اینکه نشستید یا دراز کشیدید آرام می‌شود، این یک کمردرد طبیعی در دوران بارداری است. اما مشکل وقتی جدی می‌شود که درد از کمر به ساق پای شما انتشار پیدا می‌کند. یا وقتی کمردرد همراه با علائم زیر باشد، حتما باید با پزشک خود صحبت کنید.

  • تب‌ولرز
  • کم شدن وزن
  • ضعف و بی‌حسی
  • عفونت ادراری
  • خون‌ریزی واژینال

پس حتما مراقب علائم دیگری که ممکن است همراه با کمردرد تجربه کنید، باشید و با پزشک خود در میان بگذارید.

اگر همراه با کمردرد در بارداری، ضعف و بی‌حسی هم داشتید حتما به پزشک سری بزنید.
اگر همراه با کمردرد در بارداری، ضعف و بی‌حسی هم داشتید حتما به پزشک سری بزنید.

جمع‌بندی

به‌طور کلی کمردرد در بارداری می‌تواند برای بسیاری از مادران یک چالش دردناک و ناراحت‌کننده باشد. با این حال راه‌های مختلفی برای کم کردن و پیشگیری از این درد وجود دارد که در این مقاله با آن آشنا شدیم. اگر شما در حال تجربه‌ی شیرین بارداری هستید لطفا به سلامتی خود اهمیت بدهید و برای پیشگیری و درمان کمردرد خود از یک پزشک ماهر کمک بگیرید.

دکتر ناهید ونارجی که تخصص پزشکی ورزشی دارند؛ در کنار شما هستند تا این نه ماه را به سلامت بگذرانید. ایشان با روش‌هایی که در کلینیک درمانی خود استفاده می‌کنند، می‌توانند به شما در زمینه‌ی درمان دردهای اسکلتی عضلانی کمک کنند. از روش‌هایی که دکتر ونارجی استفاده می‌کنند می‌توان موارد زیر را نام برد.

  • طب‌سوزنی
  • ماساژدرمانی
  • ورزش‌درمانی
  • مزوتراپی
  • تکارتراپی
  • لیزردرمانی
  • مگنت‌تراپی
  • استیمولاتور
  • و…

برای مشاوره و تعیین وقت با دکتر ونارجی می‌توانید با شماره زیر تماس بگیرید:

0253650506

شما هم اگر در دوران شیرین بارداری هستید خوشحال می‌شویم که تجربیات خود را از پیشگیری و درمان کمر درد بارداری با ما در قسمت کامنت در میان بگذارید.

سوالات متداول

1- در چه ماه‌هایی از بارداری کمردرد اتفاق میفتد؟

طبق تحقیقات کمردرد در بارداری معمولا بین ماه‌های پنجم تا هفتم بارداری اتفاق میوفتد اما در بعضی موارد از هفته هشتم تا دوازدهم شروع می‌شود. مادرانی که قبل از بارداری با کمردرد درگیر بوده‌اند، در طول دوران بارداری بیشتر در معرض خطر هستند و کمردرد آن‌ها می‌تواند از اوایل بارداری شروع شود.

2- چه کنیم تا کمتر به کمردرد در بارداری مبتلا شویم؟

وقتی می‌نشینید کمر خود را صاف نگه دارید و حتما از بالش و پشتی استفاده کنید. در طول روز استراحت کنید. ماساژ و حمام آب گرم داشته باشید و از تشک سفت استفاده کنید. موارد دیگری هم در بین مقاله گفته شد که می‌توانید به آن مراجعه کنید.

3- شایع‌ترین علت کمردرد در بارداری چیست؟

می‌توانید رحم خود را یکی از مقصران اصلی این ماجرا بدانید. رحم شما در طول بارداری مدام رشد می‌کند و مرکز ثقل بدن شما را جابه‌جا می‌کند و عضلات شکم شما را کشیده و ضعیف می‌کند. این کار باعث می‌شود به کمر شما فشار زیادی وارد شود و یکی از دلایل اصلی کمردرد است.