علت ورم مچ پا چیست؟+ روشهای درمانی تورم قوزک پا
آیا ورم مچ پا خطر زیادی دارد و باید جدی گرفته شود؟ این بیماری عارضهای است که برای دیگران خیلی وحشتناک نیست چون معمولاً چند روز بعد از اینکه فرد به این عارضه مبتلا شود این بیماری خود به خود از بین میرود. گاهی ورم پا به یک عارضه وحشتناک تبدیل میشود چون پس از گذشت زمان از بین نمیرود و با درد و مشکلات دیگری همراه میشود. اگر عارضه از بین نرفت شما باید به فکر درمان بیفتید و آن را به عنوان یک نشانه خطر بپذیرید. برای آشنایی با علتهای ورم قوزک پا و روشهای درمانی آن تا پایان مطلب همراه ما باشید تا شما را راهنمایی کنیم. خواندن این مقاله وقت زیادی از شما نمیگیرد، پس صفحه را ترک نکنید.
علت ورم مچ پا چیست؟
ورم پا به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. علتهایی مثل بیماری و یا شرایط خاص میتواند باعث ورم قوزک پا شود. در موارد زیر ما به صورت جامع و کامل علتهای ورم قوزک پا را برای شما عزیزان توضیح دادیم تا بتوانید با خواندن موارد زیر همه چیز را در مورد علتهای این عارضه بفهمید. شایعترین علت ورم مچ پا عبارت است از:
1. چاقی
یکی از شایعترین علتهای ورم پا، چاقی است. بیش از حد بودن توده بدنی باعث کاهش گردش خون میشود. کاهش گردش خون باعث ایجاد مایعات در ناحیه ساق پا و مچ پا میشود.
2. عدم تحرک
پیادهروی میتواند از مشکل ایجاد ورم در ناحیه ساق پا پیشگیری کند. زمانی که فرد برای طولانی مدت یک جا بنشیند یا بایستد مایعات بدن به سمت قلب پمپاژ نمیشود و ماندگاری مقدار زیادی آب و خون در ناحیه پاها ایجاد تورم میکند.
3. عوارض داروها
گاهی اوقات داروها باعث میشود که شما دچار ورم قوزک پا شوید. برای اینکه سلامت بدن خود را حفظ کنید، بهتر است هنگامی که احساس درد کردید تا جایی که ممکن است از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی از جمله ایبوپروفن و آسپرین استفاده نکنید، چون این داروها باعث تجمع آب میشود و در نتیجه باعث ایجاد تورم در پاها میشود. داروهایی مثل استروژن یا تستوسترون و داروهای ضد افسردگی از جمله تریسایکلها و مهار کنندههای مونوآمین آکسیداز باعث ایجاد ورم در ناحیه پاها میشود.
4. قاعدگی و بارداری
بسیاری از بانوان در دورههای قاعدگی یا بارداری دچار عارضه تورم مچ پا میشوند. دلیل این عارضه تغییرات هورمونی است و تغییرات هورمونی در مواردی مهمترین علت تورم مچ پا به شمار میآید. نوسان سطح استروژن و پروژسترون باعث کاهش گردش خون در پاها میشود و این مسئله تورم پا را به دنبال دارد.
5. لخته خون
لخته خون شایعترین علت تورم پاست. هنگامی که این لختهها در یکی از رگهای پا تشکیل شود، جریان خون را ضعیف میکند و منجر به تورم و احساس درد در بدن میشود. لخته خون یک توده خونی است که در حالت جامد قرار دارد و در هر قسمتی از بدن که تشکیل شود میتواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد.
6. عفونت یا آسیب دیدگی
یکی از مهمترین دلایل افزایش جریان خون در ناحیه ساق و مچ پا آسیب دیدگی یا عفونت است. جریان خون در این نواحی افزایش پیدا کند، این عارضه خودش را شبیه تورم نشان میدهد و فرد احساس میکند که مچ پا یا بخش قوزک پایش ورم کرده است.
7. لنف ادم
اگر بعد از پرتو درمانی یا جراحی غدد لنفاوی با مچ پا ورم کرده مواجه شدید، احتمال اینکه علت ورم قوزک پای شما لنف ادم باشد، زیاد است. لنف مایعی سرشار از پروتئین است که مدام در امتداد شبکه رگهای خونی در بدن حرکت میکند. زمانی در عروق و غدد لنفاوی مشکلی ایجاد میشود، حرکت لنف مسدود میشود. در این صورت اصطلاحا لنف ادم رخ داده است.
8. نشت خون به داخل رگها
نشت خون به داخل رگها به دلیل نارسایی وریدی اتفاق میافتد. زمانی که عملکرد دریچههای وریدی دچار اختلال شود، سیاهرگها توسط دریچههای یک طرفه در بدن خون را به سمت بالا هدایت میکنند و در صورتی که دریچهها ضعیف شوند و یا بخاطر مشکلات قلبی عروقی آسیب ببیند، خون داخل رگها نشت میکنند و در بافت نرم ساق پا به خصوص در ناحیه مچ و قوزک پا باقی میماند.
9. مشکلات قلبی و کلیوی
وقتی کلیهها عملکرد خوبی نداشته باشند، مایعات در بدن جمع میشود و ورم قوزک پا اتفاق میافتد. یکی دیگر از مشکلاتی که میتواند احتمال بروز عارضه ورم مچ پا را زیاد کند، مشکلات مربوط به کبد است. بیماریهای کبدی بر تولید آلبومین اثر میگذارد. آلبومین مادهای است که از نشت خون از رگهای خونی به بافتهای اطراف جلوگیری میکند و تولید ناکافی آن بخاطر بیماریهای کبدی باعث میشود که نشست خون اتفاق بیفتد و ناحیه مچ پا دچار تورم شود.
علت ورم مچ پا بدون درد چیست؟
گاهی اوقات مچ پا ورم میکند ولی فرد هیچ احساس دردی ندارد. در پاسخ به این سوال که علت ورم مچ پا بدون درد چیست؟ دلایل متعددی وجود دارد که این دلایل شامل مواردی مثل اضافه وزن، نشستن و ایستادن طولانی مدت، استفاده از بعضی داروها، تغییرات هورمونی، افزایش فشار خون، کوهنوردی و صخره نوردی و عدم تحرک میشود.
ورم کردن مچ پا در بارداری و دوران قاعدگی بدون درد است. تورم مچ پا در موارد بسیاری به راحتی درمان میشود و جای نگرانی ندارد. گاهی شما برای درمان نیاز به پزشک پیدا میکنید ولی در مواقعی که مشکل خیلی حاد نیست، با استراحت درمان میشود.
روشهای درمانی ورم مچ پا چیست؟
در پاسخ به اینکه علت ورم قوزک پا چیست؟ موارد بسیاری وجود دارد و همین مسئله میزان حاد بودن یا شدت بیماری را مشخص میکند. علتهای به وجود آمدن تورم قوزک پا متعدد است و بنابراین روشهای درمانی هم بسته به میزان شدت بیماری متفاوت است. روشهای درمان تورم مچ پا شامل موارد زیر است:
1. درمان تورم مچ پا با کمپرس یخ
استفاده از کمپرس یخ برای درمان گرفتگی و ورم مناسب است. وقتی بر اثر ضربه مچ پای شما ورم میکند، به مدت 20 دقیقه کمپرس را روی آن بگذارید تا به مرور ورم مچ پایتان بهتر شود. علاوه بر این کمپرس یخ احساس درد را هم کمتر میکند.
2. درمان تورم مچ پا با مصرف دارو
زمانی که ورم قوزک پا با احساس درد همراه است، مصرف قرصهای مسکن مثل ایبوپروفن، استامینوفن و ناپروکسن سدیم برای کاهش التهاب و درد مناسب است. این داروها عوارض چندانی ندارد و بدون نسخه هم قابل خریداری است.
3. درمان تورم مچ پا با استراحت
زمانی که ورم کردن مچ پا بخاطر ایستادن طولانی مدت و تحمل وزن زیاد باشد، موثرترین و بهترین راه برای درمان تورم مچ پا استراحت کردن است. پس از استراحت فرد احساس سبکی میکند و حالش بهتر میشود.
4. درمان تورم مچ پا با ورزش
ورزش باعث میشود که فرد مفاصل را تحرک بدهد و همین تحرک مفاصل باعث بازیابی توان عضلات و کاهش درد و ورم میشود. ورزش برای آرام کردن تورم مچ پا یک روش درمانی غیر تهاجمی و مفید است که عوارض ندارد.
دقت داشته باشید که اگر حرکات ورزشی شما استاندارد نباشد میتواند صدمات جبران ناپذیری را به ناحیه پاها و ستون فقرات وارد کند. برای درمان از طریق ورزش باید با یک متخصص پزشکی ورزشی ارتباط بگیرید تا شما را راهنمایی کند.
5. درمان تورم مچ پا با جراحی
بسیاری از بیماران میپرسند خطرناکترین علت ورم قوزک پا چیست؟ زمانی که شما پس از تصادف یا ضربات شدید و ناگهانی دچار شکستگی مچ پا و تورم در این ناحیه شدید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. در این مواقع راهکار درمانی پزشک، جراحی است و طی این جراحی مچ پای شما عمل میشود.
روش تشخیص علت ورم قوزک پا چیست؟
زمانی که درمانهای خانگی مثل کمپرس یخ و استراحت تاثیری روی بهبود حالتان ندارد و یا دچار بیماریهای خاص هستید باید برای درمان به سراغ پزشک بروید. اگر بیماری خاص مثل بیماریهای کلیوی، کبدی یا قلبی هم دارید، حتما باید مراجعه به پزشک را جدی بگیرید. پزشک از طریق روشهای زیر برای درمان اقدام میکند.
1. تشخیص تورم مچ پا از طریق معاینه
در این روش ارتوپد اطراف محل آسیب دیده را لمس میکند و پس از بررسی نقاط حساس از طریق حرکت دادن پا دامنه حرکتی، شدت و موقعیت درد را بررسی میکند.
2. تشخیص ورم مچ پا از طریق اشعه ایکس
برای تشخیص رد شکستگی استخوان پا از قوزک پا با استفاده از اشعه ایکس عکسبرداری میکنند.
3. تشخیص ورم قوزک پا با استفاده از تصویربرداری MRI
تصاویر سه بعدی از ساختار پا و میزان آسیب وارده به رباطها و استحوان باعث میشود که پزشک علت ورم مچ پا را به صورت دقیق تشخیص بدهد. ثبت تصاویر سه بعدی در MRI با استفاده از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی انجام میشود.
روشهایی مثل سی تی اسکن و سونوگرافی هم روشهایی است که پزشکان برای ثبت تصاویر سه بعدی از استخوانها، رباطها و تاندون پا این روشها را به کار میگیرند.
مراجعه به متخصص پزشکی ورزشی برای درمان ورم مچ پا مفید است؟
یکی از روشهای درمان مفاصل و احیای استخوانها ورزش کردن است. ورزشی که برای درمان انجام بشود باید با دستگاههای استاندارد صورت بگیرد و همچنین حرکات مفید و کم خطری باشد. متخصص پزشکی ورزشی به شما کمک میکند که بدون احساس درد با وجود صدمه دیدن مچ پایتان به راحتی ورزش کنید و حرکات سالم و استانداردی را انجام بدهید.
زمان مراجعه به متخصص پزشکی ورزشی به تشخیص خودتان بستگی دارد. شما میتوانید بخاطر مشکلاتی که خیلی حاد نیست، به متخصص پزشکی ورزشی مراجعه کنید. متخصص پزشکی ورزشی با تمرینات ورزشی مفید باعث میشود که حال شما بهتر شود و دیگر احساس درد نکنید. اگر شما خودسرانه یا از طریق اینترنت ورزش را شروع کنید، ممکن است این مسئله به ضررتان تمام شود و بخشهای دیگر بدن شما هم آسیب ببیند.
قبل از مراجعه به متخصص پزشکی ورزشی چه نکاتی را رعایت کنیم؟
استخوانها و مفاصل نقاط حساس بدن هستند. اگر شما برای احیای مفاصل پیش پزشک خوبی نرود، ممکن است به ستون فقراتتان آسیب بزنید و دیگر نتوانید درست حرکت کنید. این مسئله را مطرح نمیکنم که شما را بترسانم بلکه میخواهم بگویم که انتخاب متخصص پزشکی ورزشی مناسب خیلی مهم است. یک متخصص پزشکی ورزشی نامناسب ویژگیهای زیر را دارد:
1. نداشتن مدرک مرتبط
پزشکی که مدرک مرتبط ندارد، گزینه مناسبی نیست و شما نباید برای دریافت برنامه ورزشی به او مراجعه کنید. گاهی بعضی پزشکان به صورت تجربی کار را شروع کردهاند و همین مسئله باعث میشود که به دلیل نداشتن تخصص کافی به ستون فقرات و استخوانها آسیب برسانند.
2. نداشتن سابقه
پزشکی که سابقه خوبی ندارد و دیگر مراجعین از درمان او جواب نگرفتهاند، درمانگر خوبی نیست چون یکی از روشهای سنجش اعتبار یک متخصص کاردان داشتن سابقه درخشان است. پزشکی که سابقه خوبی دارد، بیماران از او راضی هستند و سالها در یک کیلینیک دارای اعتبار است.
3. عدم تخصص گرایی
پزشکی که تخصص خاصی ندارد و در زمینههای مختلفی فعالیت دارد، نمیتواند علت ورم قوزک پا را به درستی تشخیص بدهد و در نتیجه درمان به تعویق میافتد. توصیه میشود که با سراغ پزشکی بروید که تخصص دارد و میتواند علت و روش درمانی را بفهمد.
4. کار کردن در یک محیط ناسالم
دستگاههای استاندارد و به روز برای مرکز تراپی و کلینیک ورزشی ضروری است. اگر دستگاه کیفیت خوبی نداشته باشد، ممکن است اسکلت و استخوان بیماران آسیب ببیند. پزشکی که سلامت بیمار برایش اهمیت ندارد در یک مرکز تراپی کار میکند که دستگاههایش قدیمی است و کیفیت ندارد، بنابراین شما نباید به آن تراپی مراجعه کنید.
5. برخورد نامناسب
یکی از راههای شناخت یک پزشک خوب برخورد مناسب آن با بیمار است. پزشکی که تجربه ندارد، وقتی برای شنیدن حرفهای بیمار نمیگذارد و در روند درمان و تشخیص عجولانه رفتار میکند که این مسئله میتواند به ضرر بیمار تمام شود.
6. فراهم نکردن راه ارتباطی برای مراجعین
پزشکانی که مسیر ارتباط با بیمار را هموار نمیکنند در مواقع ضروری در دسترس نیستند و این مسئله میتواند به ضرر بیماران تمام شود.
با توجه به موارد بالا ما پزشکی را به شما معرفی میکنیم که هیچ یک از مشخصات بالا را ندارد. این متخصص پزشکی ورزشی دکتر ناهید ونارجی است که سالهاست در یک مطب در شهر قم مشغول ارائه خدمات به بیماران است. با مراجعه به وبسایت این پزشک متخصص متوجه میزان کاردانی او خواهید شد.
برای درمان با ورزش به سراغ کدام پزشک برویم؟
دکتر ناهید ونارجی به صورت حضوری در شهر قم به بیماران راهکارهای درمانی ارائه میدهد اما بسیاری از ایرانیان در سراسر کشور میتوانند از طریق وبسایت و بستر مجازی با این پزشک متخصص ارتباط بگیرند. دلایلی که باید برای درمان به سراغ این پزشک بروید شامل موارد زیر است:
- در روند درمان صبور است و برای بیماران گوش شنواست.
- تخصص گرا است و سالهاست در زمینه درمان از طریق ورزش مطالعه زیادی کرده است.
- در یک مرکز تراپی خوب و مدرن با دستگاههای استاندارد مشغول به فعالیت است.
- بیماران و مراجعان قبلیاش از کار این پزشک راضی هستند.
- مهربان و خوش برخورد است و باعث احساس آرامش خاطر بیمار در روند درمان میشود.
- بخاطر مدارک علمی مرتبط و سابقه زیاد تشخیص خوبی دارد.
- یک تیم تغذیه در کنار او فعالیت میکند تا روند درمانی سریعتر شود.
- در کلینیک دکتر ناهید ونارجی کادر متخصص و کاردان مشغول به فعالیت است.
- این پزشک بخاطر اطمینان از صحت و سلامت بیماران امکان تماس واتساپی و ارتباط از طریق وبسایت را برای بیماران فراهم کرده است.
- امکان ویزیت آنلاین دارد و بخاطر تشخیص درست و ورزشهای استاندارد بیماران و مراجعین در سراسر کشور به او مراجعه میکنند.
نتیجهگیری
علت ورم مچ به یک یا دو مورد محدود نمیشود بلکه عوامل متعددی باعث بروز این مشکل میشود. توصیه میشود که پس از به وجود آمدن این مشکل استراحت کنید و اگر خوب نشدید به پزشک مراجعه کنید. در کنار درمان دارویی مراجعه به متخصص پزشکی ورزشی را هم جدی بگیرید. ورزش کردن باعث احیای سریعتر استخوانها میشود و روند درمان شما را سریعتر میکند. یک متخصص پزشکی ورزشی کاردان باعث میشود که زودتر نتیجه بگیرید و دکتر ناهید ونارجی یک پزشک متخصص است که با مراجعه به آن حال شما در کمترین زمان ممکن بهبود پیدا میکند. برای ارتباط با منشی پزشک با شماره تماس زیر تماس بگیرید.
شماره تماس
سوالات متداول
- علت ورم مچ پا بدون درد چیست؟ ایستادن و نشستن طولانی مدت، دوران میانسالی، حاملگی یا قاعدگی
- درمان خانگی ورم مچ پا چیست؟ کمپرس آب یخ، استراحت، مصرف داروهای مسکن بدون نسخه
- چرا مراجعه به متخصص پزشکی ورزشی اهمیت دارد؟ ورزش بهترین راه برای احیای استخوانها و مفاصل است.